EVROLIGA IZNEDRILA DRAMU ZA PAMĆENJE: Olimpijakos u neverovatnoj utakmici nokautirao Partizan

Novosti online

19. 10. 2023. u 22:43

KOŠARKAŠI Partizana poraženi su u nerverovatnoj utakmici posle produžetka od Olimpijakosa sa 98:94 (28:21, 21:22, 10:26, 26:16, 13:9).

ЕВРОЛИГА ИЗНЕДРИЛА ДРАМУ ЗА ПАМЋЕЊЕ: Олимпијакос у невероватној утакмици нокаутирао Партизан

Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Fantastična utakmica odigrana je u dvorani "Mira i Prijateljstva". Crno-beli su propustili veliku priliku da naprave brejk i slave na jednog od najtežijih gostovanja u Evroligi.

Imao je Jorgos Barcokas problema sa povredama, pa na ovom meču nije mogao da računa na Šekila Mekisika, Luka Sikmu i Ignasa Brazdeikisa. I Željko Obradović je na ovom meču bio lišen pomoći Mateuša Ponitke.

Šta reći o meču osim da je bio sjajan. Igrao je bolje tim iz Pireja u prvom poluvremenu, na veliki odmor je otišao sa šest poena prednosti - 49:43.

Ipak, drugo poluvreme je počelo nestvarno za goste. Zaključno sa krajem prvog dela susreta crno-beli su napravili seriju 20:2, a prednjačio je Alen Smailagić koji je postigao 11 poena uzastopno. U tom momentu za sve na parketu se pitao "parni valjak" koji je u jednom momentu došao do +14 - 53:67, dok je u poslednji period ušao sa deset poena viška - 59:69.

Problemi sa faulovima pravili su dosta problema Partizanu. Iz igre je ispao najpre Frenk Kaminski, potom Pi Džej Doužer i Alen Smailagić. Iskoristio je Olimpijakos skraćenu rotaciju rivala i malo po malo topio prednost. Poenima Janulisa Larencakisa sa linije penala tim iz Pireja je otišao na +3 - 85:82. Domaćin nije pravio faul što je iskoristio Džejms Naneli i pogodio trojku vrednu produžetka.

U dodatnih pet minuta uzbuđenja su se nastavila. Igralo se koš za koš do pred kraj, kada su crveno-beli uspeli da prelome susret i dođu do drugog evroligaškog trijumfa ove sezone.

Najefikasniji kod pobednika bio je Janulis Larencakis sa 19 poena, dok je Nikola Milutinov postigao 16. Na drugoj strani najviše se istakao Zek Ledej sa 18, pratio ga je Kevin Panter sa 17.

Olimpijakos sada ima učinak 2-2 i u narednom kolu dočekuje Efes. Partizan je na 1-3 i u 5. rundi Evrolige dočekaće Crvenu zvezdu u večitom derbiju.

 

Olimpijakos - Partizan 98:94 (28:21, 21:22, 10:26, 26:16, 13:9)

Dvorana: "Mira i Prijateljstva". Gledalaca: oko 10.000. Sudije: Karmelo Paterniko (Italija), Đordi Alijaga (Španija) i Mario Majkić (Hrvatska).

Olimpijakos: Vokap 11, Vilijams-Gos 9, Kenan 11, Luncis 2, Larencakis 19, Papas, Fal 5, Papanikolau 10, Piters 15, Milutinov 16, Tanulis, Abosi.

Partizan: Vukčević, Ledej 18, Avramović 5, Koprivica, Panter 17, Smailagić 16, Jaramaz, Naneli 12, Trifunović, Anđušić 11, Doužer 6, Kaminski 9.

 

Produžetak: Olimpijakos - Partizan 98:94

45' - Opet je Avramović fauliran, a sada je do kraja ostalo 5,7 sekundi. Bio je reprezentativac Srbije polovičan. Ledej je nakon toga faulirao Vokapa koji će imati dva bacanja. Oba je pogodio.

45' - Krenuo je Milutinov snažno na zakucavanje, no faulom ga je zaustavio Ledej. Ipak, za razliku od prošlog puta sada je bio polovičan. Izgubio je Panter loptu, a onda je Vilijams-Gos krenuo na prodor i pogodio je flouter. Nije želeo Olimpijakos da mu se ponovo ono sa finiša utakmice, pa je Larencakis faulirao Avramovića koji će na liniju penala. Oba puta je bio precizan. Sada će se rešavati sve u penal završnici. Do kraja utakmice je ostalo još 8,6 sekundi. Opet je Janulis oba puta pogodio.

44' - Još jedan težak šut je uzeo Kevin Panter, ali uspeo je da ga pogodi preko Papanikolaua.

43' - Opet je Milutinov bio precizan sa linije penala. Danas je na 11/12 sa crte. Do sada mu je rekord na jendom meču bio devet pogođenih.

42' - Utakmica je završena za Doužera koji je napravio peti faul. Do poena je stigao Tomas Vokap pogotkom sa poludistance. Dobra kontra gostiju i laki poeni Nanelija.

41' - Produžetak je počeo poenima Doužera sa poludistance. Na drugoj strani Milutinov je poentirao sa linije penala.

Četvrta četvrtina: Olimpijakos - Partizan 85:85

40' - Naneli je faulirao Larencakisa koji je nastavio da poentira sa linije penala. Nije Olimpijakos napravio faul i Naneli je pogodio trojku uz zvuk sirene, pa će se igrati produžetak.

40' - Potom je Anđušić faulirao Larencakisa koji je išao na liniju penala i bio je precizan i on je oba pogodio i vratio je prednost timu iz Pireja. Tajm-aut je zatražio Obradović na 17,7 sekundi do kraja. Hteo je Kevin Panter da bude heroj, no usled dobre odbrane izgubio je loptu tako što je prešao na polovinu protivnika. Odmah je tajm-autom reagovao Barckoas na nešto više od 6,8 sekundi.

Screenshot / EuroleagueTV

40' - Krneuo je snažno na prodor Papanikolau i uspeo da iznudi faul od Doužera za dva slobodna bacanja. Pogodio je oba puta. Na drugoj strani Panter je najpre promašio trojku, a potom i dugu dvojku.

39' - Još jednu trojku je postigao Smailagić. Neverovatna utakmicu igra centar crno-belih.

38' - Sada je Panter uzeo stvari u svoje ruke i uspeva da poentira sa poludistance. Potom je Doužer faulirao Larencakisa koji će imati tri slobodna bacanja. Pogodio je svako. Sada je prava drama u Pireju.

37' - Odličan napad Pantera. Naskočio je i poentirao sa poludistance i sada ima 13 poena. Dobar napad Olimpijakosa i trojka Larencakisa iz levog kornera.

36' - Ušao je Avramović u igru posle dužeg vremena i izgubio je loptu, što je omogućilo lako zakucavanje Papanikolauu. Obradoviće je zbog toga morao da pozove minut odmora.

Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

35' - Prava jurnjava u poslednjih nekoliko napada i to je malo smirio poenima iz prodora Larencakis.

34' - Uspeo je Panter da se izbori za tri slobodna bacanja, ipak pogodio je dva od tri.

33' - Vratio se Smailagić i nastavio tamo gde je stao, ali tim iz Pireja opet pogađa van linije 6,75. Sada je precizan bio Papanikolau.

32' - Bitan koš postiže Panter. Odlučio je da igra jedan na jedan sa Vokapom i pogodio je težak šut. Na drugoj strani je upravo Vokap pogodio trojku.

31' - Smušen napad Olimpijakosa, potom ukradena lopta i poeni Larencakisa. Potom nakon promašaja Pantera do lakih poena dolazi Milutinov. Odmah to tajm-autom seče Obradović.

Treća četvrtina: Olimpijakos - Partizan 59:69

30' - Milutnov je vezao tri poena sa linije penala i koliko-toliko smanjio vođstvo protivnika. Sada je Ledej preuzeo dirigentsku palicu u napadu i sve pogađa. Trojku je na drugoj strani pogodio Piters.

29' - Koristi Partizan znalački to što je rival u bonusu. Ovoga puta je Ledej pogodio oba slobodna bacanja. Sjajan potez Ledeja nakon poena, ukrao je loptu i uspeo je da natera Pitersa da napravio nesportsku ličnu grešku. Opet je odlični Amerikanac oba puta bio precizan.

28' - Do prve dvocifrene prednosti su došli gosti nakon što je precizan sa linije penala bio Anđušić - 53:63.

27' - Uspeo je opet dugu dvojku da pogodi Piters koji za sada jedini vidi koš rivala u ovom delu meča. Sjajan prodor Nanelija i koš preko Milutinova. Odlično deluje Partizan u ovim momentima.

Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

26' - Trojku je pogodio i Anđušić, potom i Panter dvojku za nestvarnu seriju od 20:2. Olimpijakos je za šest minuta u trećem kvartalu postigao samo dva poena. Morao je tajm-autom da reaguje Barcokas.

24' - Nestvarno! Sve poene za crno-bele u trećoj četvrtini postigao je Alen Smailagić. Nema Fal rešenje za njega, pa je u igru ušao Milutinov.

23' - Za manje od dva i po minuta centar crno-belih uspeo je da postigne devet poena. Seriju Partizana od 13:0 prekinuo je Piters pogotkom sa poludistance.

22' - Fantastično je treći kvartal otvorio Smailagić. Posle dve trojke, uspeo je da se izbori i za dva bacanja, bio je polovičan precizan, ali vratio je vođstvo gostima.

21' - Drugo poluvreme Partizan počinje trojkom Alena Smailagića i serija računajući i finiš prvog dela je 7:0. Još jednom uspeva Smailagić da pogodio šut van linije 6,75.

Druga četvrtina: Olimpijakos - Partizan 49:43

Olimpijakos je u prvom poluvremenu šutirao za dva 8/16 (50%), za tri 7/18 (38,9%), dok je sa linije penala nije bio nepogrešiv 12/12. Partizan za dva ima učinak 9/15 (60%), za tri 5/13 (38,5%), a slobodna bacanja 10/12. U skokovima je 17:15 za domaćina, u asistencijama je 9:9.

30' - Partizan je uspeo da odbrani poslednji napad. Neprecizan u šutu za tri bio je Piters.

30' - Vrlo težak šut je pogodio je Anđušić, a potom je Panter ukrao loptu i na kraju je taj napad gostiju poenima završio Kaminski. Prvi put minut odmora na ovom meču je zatražio Jorgos Barcokas.

30' - Agresivnu odbranu odigrao je Kenana na Avramoviću, na kraju je uspeo da mu ukrade lopti opet odvede svoj tim na dvocifrenu prednost - 49:39. Tajm-aut je zatražio Obradović.

29' - Drugi put van linije 6,75 precizan je bio Frenk Kaminski. U strelce se za Olimpijakos upisao i Mihalis Luncis.

27' - Opet ofanzivni skok predstavlja problem za Partizan. Promašaj Papanikolaua popravio je Milutinov koji je došao do šest poena.

25' - Ledej se opet našao u teškoj situaciji i opet je uspeo da dođe do poena, a potom se u strelce upisao i Avramović, a potom je Kaminski bio polovičan za seriju crno-belih 5:0.

24' - Van linije 6,75 precizan je bio i Vilijams-Gos. Dosta dobrih pozicija za šut imao je domaćin. Potom je do lakih poena došao Vokap.

23' - Trojku je vratio Kenan. Služi odlično šut bivšeg igrača Uniksa. Odmah je tajm-autom reagovao Željko Obradović. Crno-beli nisu odigrali dobar napad, ali Ledej je uspeo da izmisli koš.

22' - Ledej je iznudio faul za tri slobodna bacanja i svako je realizovao. Čudno je za Olimpijakos šutirao Vilijams-Gos i pogodio je. Na drugoj strani Anđušić je bio precizan van linije 6,75.

21' - Uspeo je da poentira Naneli posle dobrog prodora. Nije bilo lako pošto je morao da prebaci Milutinova. Na drugoj strani Kenan je postigao drugu trojku na utakmici - 31:23.

Prva četvrtina: Olimpijakos - Partizan 28:21

Partizan kao i na meču sa Barselonom i sada ima problema sa ofanzivnim skokom. Domaćin je u prvom kvartalu uhvatio čak šest lopti pod obručem crno-belih.

10' - Prve poene na ovom meču postigao je Nikola Milutinov. Reprezentativac Srbije je pogodio oba slobodna bacanja. Prvu četvrtinu poena sa linije penala je okončao Najdžel Vilijams-Gos.

9' - U strelce se upisao i Doužer. On je poentirao sa linije penala. Nakon toga je bio precizan i sa poludistance. Sam je na 45 stepeni ostao Janulis Larencakis i uspeo da pogodi za tri.

8' - Na drugoj strani Fal je zakucao, a potpuno bezpotrebno je faul napravio Kaminski. Bio je precizan i sa penala. Krenuo je šut Partizan, pošto je van linije 6,75 precizan bio i Džejms Naneli.

7' - Ledej je krenuo od koša do koša i poentirao je. Potom je Piters uspeo da pogodi uz faul Kaminskog. Realizovao je i bacanje nakon tajm-auta. Posle dvoje i trojku je pogodio Ledej.

5' - Domaćin je napravio seriju 8:0 nakon trojki Pitersa i Kenana i snažnog zakucavanja Fala.

4' - Važi Kaminski kroz celu karijeru za dobrog šutera za tri poena. To je pokazao na startu utakmice u dvorani "Mira i prijateljstva".

3' - Čak četiri ofanzivna skoka uhvatio je Olimpijakos u jednom napadu i uspeli su da se odbrane iako je domaćin imao dosta šansi da poentira. Opet je Panter do poena došao sa linije penala. Na drugoj strani upisao se i Piters.

2' - Strpljivo su crno-beli gradili napad koji je Panter završio pogotkom sa poludistance i to uz faul. Potom je realizovao i slobodno bacanje.

1' - Partizan je imao prvi napad na meču, ali on je bio loš pošto je Avramović izgubi loptu. Prve poene postigao je Papanikolau koji je bio precizan u šutu van linije 6,75.

Olimpijakos meč počinje u sastavu: Tomas Vokap, Ajzea Kenan, Kostas Papanikolau, Alek Piters i Mustafa Fal. Partizan duel kreće u petorci: Aleksa Avramović, Kevin Panter, Džejms Naneli, Alen Smailagić i Frenk Kaminski.

Uoči meča:

Crno-beli su u Pirej stigli posle poraza od Barselone, u prvoj utakmici koju su odigrali u "Areni" ove sezone. Sada će priliku za drugu pobedu u najelitnijem košarkaškom takmičenju pokušati da izdejstvuju u dvorani "Mira i prijateljstva."

Ni Olimpijakos nije počeo sezonu onako kako je očikivao. Nakon početnog trijumfa nad Panatinaikosom usledili su porazi od Barselone kod kuće i Milana u gostima. Istina, imao je Jorgos Barcokas problema sa povredama, ali protiv Partizana van stroja bi trebalo da budu Šekil Mekisik, Luk Sikma i Ignas Brazdeikis.

Sa druge strane, šampion ABA lige je u Pirej doputovao oslabljen, lišen pomoći Mateuša Ponitke koji ima problem sa ramenom.

Možda bi to mogla da bude šansa crno-belih za drugi ovosezonski brejk, pošto su do sada kao gosti savladali Asvel.

Beogradski klub nije mnogo šutirao za tri poena na meču sa Barselonom. To je nešto po čemu je tim Željka Obradovića bio prepoznatljiv prošle sezone. Na tom susretu imali 33,3% ili 4/12 van linij 6,75. Ekipa iz Pireja je zakazala u tom segmentu u Milanu - 5/19 (26,3%).

Oba tima u ovaj susret ulaze sa učinkom 1-2.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)