"VEČITI" BLIZANCI: Partizan i Zvezda izjednačeni u ABA ligi od povratka Obradovića, domaći teren još nije pao

V. P.

29. 10. 2023. u 11:00

SAMO četiri dana nakon evroligaškog derbija, večiti rivali srešće se ponovo u crno-belom koloritu „Arene“, ovog puta na regionalnom bojištu (ponedeljak, 20.00). Ovom prilikom osvrnućemo se na duele Partizana i Crvene zvezde u prethodne dve sezone, otkad se na klupu crno-belih vratio najtrofejniji trener Evrope Željko Obradović.

ВЕЧИТИ БЛИЗАНЦИ: Партизан и Звезда изједначени у АБА лиги од повратка Обрадовића, домаћи терен још није пао

FOTO: M. Vukadinović

U svom prvom derbiju posle 28 godina ubedljivo je poražen pred više od 7.000 navijača crveno-belih u hali „Aleksandar Nikolić“ (56:71). Perfektnu partiju u timu Dejana Radonjića odigrao je Luka Mitrović, MVP meča sa 16 poena, sedam skokova i dve asistencije. Partizan se revanširao na istom mestu, ali sa svojom navijačkom zaleđinom (98:84). Utakmica karijere Alekse Avramovića, iks faktor poslednjeg derbija tada je isporučio 33 poena, ubacivši osam trojki iz deset pokušaja, uz šest asistencija za indeks korisnosti 32!

Koš razlika nije odlučivala o poretku na kraju ligaškog dela, Zvezda je u plej-of ušla kao prva sa dve pobede više (24-2). U finalu je viđeno svih pet utakmica, viđeno je mnogo toga izvan košarke, divljanje navijača, pražnjenja dvorane. U tom „regularnom“ ambijentu za prilike regionalne košarke, svako je odbranio svoj rov i crveno-beli su odbranili titulu sa 3:2 u pobedama. Pehar su podigli u praznoj hali, samo što je timskih predstavnika bilo malo više od redovnog broja.

Naredna sezona počela je kao i prethodna, ubedljivim trijumfom šampiona pred svojim pristalicama u profinom domu (90:74). Razlika je u tome što je na Zvezdinoj klupi sedeo Duško Ivanović, a junaci derbija bili Luka Vildoza (19 poena) i Nemanja Nedović (17). Drugi je odigran u „Areni“, novoj kući Partizana, pred više od 17.000 raspaljenih navijača. Ponovo su crno-beli uzvratili udarac (92:81), dominirao je Matijas Lesor sa 27 poena i osam skokova (indeks 38). Ostaće upamćeno da je izveo 21 slobodno bacanje i pogodio 15.

CRVENO-BELI U PREDNOSTI

VEČITI rivali su izjednačeni u drugoj eri Obradovića u Partizanu, ali je Crvena zvezda u prednosti kada se sagledaju svi derbiji odigrani u ABA ligi.

Klub s Malog Kalemegdana ima 30 pobeda i 28 poraza, pred svojim navijačima skor je 20-8, pred protivničkim 10-17. Odigrane su i tri utakmice na neutralnom terenu, sve tri su pripale Partizanu.

Ni prošle sezone koš razlika nije uticala na poredak na tabeli, Partizan je osvojio pol-poziciju sa pobedom više od večitog rivala (24-2). Finalne tenzije su donekle splasle u odnosu na prethodnu godinu, u nešto prihvatljivijim uslovima ponovio se scenario da prednost domaćeg terena donosi trofej. Crno-beli su osvojili sedmu jadransku titulu pobedom u petoj utakmici finala pred više od 22.000 navijača (96:85), na krilima fenomenalne partije Kevina Pantera, koji je postigao 32 poena, uz pet skokova i dve asistencije.

U zbiru je nerešeno, svakom po titula i sedam pobeda, svaka od njih ostvarena je u zavetrini domaćih navijača. U ponedeljak ćemo videti da li je na Jadranu sve po starom...

BONUS VIDEO: Srbi teško prihvataju da neko nešto bolje radi od njih, zbog ovoga su momci šampioni

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

Novak Đoković je na antologijski način prošao u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je dan kasnije morao da se povuče sa tog grend slem turnira. Ispostavilo se da je razlog veoma ozbiljan, iako je na mogućnost da se nešto tako desi - upravo Nole i upozorovao organizatore. Sada on plaća skupu cenu, ali... i čelnici tog grend slema "čupaju kosu". Evo i zašto.

08. 06. 2024. u 17:30

Komentari (0)

KAKO, MOLIM?! Da li je moguće da je Vilander ovo rekao o Novaku Đokoviću?