TOP JE TOP 5 NA DRAFTU: Amerikanci pomno prate igre Zvezdinog bisera u dresu Mege

V. Preradović

14. 12. 2023. u 22:58

AMERIČKA košarkaška javnost dugo je držala u zapećku NBA draft klasu 2024, smatrajući da na vidiku nema igrača koji bi svojom pojavom uskovitlali ligu kao što je to ove godine učinio francuski „vanzemaljac“ Viktor Vembanjama. Retki su bili raporti o momcima koji će se u junu naći u njujorškom izlogu, ali su taj ignorantski odnos promenile blistave igre jednog srpskog 18-godišnjaka.

ТОП ЈЕ ТОП 5 НА ДРАФТУ: Американци помно прате игре Звездиног бисера у дресу Меге

Foto: ABA liga

Nižu se analize sa koje pozicije bi mogao da bude izabran Nikola Topić, plejmejker Crvene zvezde na pozajmici u Megi i MVP juniorskog Evrobasketa 2023. u Nišu. Posle skoro svake utakmice u dresu popularnih „pink pantera“, neki od medija istrči sa prognozom draft perspektive sina našeg proslavljenog reprezentativca Milenka Topića. Svaka nova analiza lansira ga dalje od prethodne, neke su manje realne, neke više, poneke možda i potpuno nerealne poput one koju je izneo „SB nation”. Ta sportska blog mreža ne isključuje mogućnost da Topić bude na vrhu „klase 2024“ kao prvi pik.

- Topićeva sjajna produkcija u ABA ligi pozicionirala ga je kao mog ranog favorita za prvog pika - napisao je analitičar Riki O`Donel. - Uspeh Luke Dončića i Alperena Šenguna pokazao je da je dominacija mladih igrača u evropskoj ligi u sezoni pre drafta preteča uspeha u NBA. Topićeva kombinacija veličine i brzine za vodećeg beka pomaže mu da prođe inicijalni test čak i bez skok-šuta. Njegova ukupna produktivnost razlog je zbog kojeg zaslužuje ozbiljno razmatranje za prvi izbor.

Svakom ljubitelju košarke u Srbiji gode reči američkog kolege, ali je njegova rana prognoza suviše optimistična. Svakako je realnija ona „Sports ilustrejtida“, koja malog Topa smešta u top 5 pikova na idućem draftu. Bazira se na njegovoj impresivnoj statistici od 19,1 poena, 6,6 asistencija i 3,4 skoka u ABA ligi, kao i na pozitivnim iskustvima sa igračima Mege poput Nikole Jokića, Ivice Zubca i Nikole Jovića. Ameri smatraju da je bitan preduslov zvati se Nikola i nositi ružičasti dres malog velikog kluba iz Srbije.

- Njegove mere pomešane sa odličnom statistikom, učinile su ga vrućim imenom u svetu NBA drafta - piše Derek Parker iz „Sports ilustrejtida“. - U raznim nacrtima eksperata u poslednjih nekoliko dana, Topić je bio glavni oslonac na lutriji. Zauzeo je 13. mesto preko Sema Visinija iz „Atletika“, drugo na najnovijoj listi Džonatana Vasermana iz „Bličer riporta“. Dovoljno je reći da Topić više nije skriveni dragulj u klasi, već munjevit uspon koji bi mogao da učvrsti svoj status top 5 pika sa još više konzistentnosti u ABA ligi.

PODSEĆA NA ŠAJA

ANALITIČAR „Bličer riporta“ Džonatan Vaserman uporedio je Topića sa kanadskom zvezdom u timu Oklahome.

- Podseća na Šaja Gildžesa Aleksandera po tome kako kreira koristeći promenu brzine, ima tu IQ eksploziju. Konstantno pravi probleme odbrani manipulacijom driblingom i pametnim dodavanjima. Topićeva plejmejkerska strana je podjednako atraktivna, s obzirom na to koliko dobro koristi svoju gravitaciju, vidi parket i čita odbranu u pik-en-rol situacijama.

Srpski biser u poluotvorenoj školjci u julu je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Zvezdom, ali postoji sasvim realna mogućnost da posle sezone u Megi ne obuče ponovo crveno-beli dres. Ukoliko se nađe među prvih pet pikova na draftu, pa i prvih deset, bio bi jedan od retkih koji karijeru ne bi nastavio u NBA već naredne godine. Po skali zarada „rukija“, peti pik postpisuje ugovor na tri sezone vredan 21.000.000 dolara, deseti skoro 14.000.000. Radi se o sumama koje je teško odbiti, čak i po cenu rizika daljeg igračkog razvoja u mašineriji koja neretko sažvaće i ispljune talente.

SRBI U PRVOJ RUNDI

2003. Darko Miličić 2. pik Detroit

2001. Vladimir Radmanović 12. pik Sijetl

1996. Predrag Stojaković 14. pik Sakramento

2002. Nenad Krstić 24. pik Nju Džersi

1989. Vlade Divac 26. pik L. A. Lejkers

2015. Nikola Milutinov 26. pik San Antonio

2014. Bogdan Bogdanović 27. pik Finiks

2022. Nikola Jović 27. pik Majami

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo