KAKAV ŠOK U "ARENI": Partizan izgubio od Bajerna u neverovatnoj završnici

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

08. 02. 2024. u 22:42

KOŠARKAŠI Partizana izgubili su od Bajerna u 26. kolu Evrolige od Bajerna sa 78:79 (23:26, 22:15, 18:18, 15:20) i to tako što je Silvan Francisko pogodio trojku u poslednjoj sekundi.

КАКАВ ШОК У АРЕНИ: Партизан изгубио од Бајерна у невероватној завршници

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Bio je ovo jako bitan meč za crno-bele u borbi za plej-in elitnog takmičenja. Na kraju su Beograđani poraženi u neizvesnoj završnici.

Ovo je treći evroligaški neuspeh izabranika Željka Obradovića u "Areni" ove sezone. Takođe, peti uzastopni u svim takmičenjima.

Odbrane nisu blistale u prvom kvartalu što je pokazao i rezultat 23:26. Ipak, kako je vreme odmicalo tako je domaćin igrao veoma dobro u odbrani.

Prednjačili su Aleksa Avramović i Ognjen Jaramaz koji su vršili pritisak na spoljne igrače Bavaraca. A na drugoj strani je blistao Frenk Kaminski koji je za osam i po minuta na parketu postigao 12 poena (4/4 za tri), na to je dodao četiri skoka i dve asistencije.

Probleme je Partizanu pravio možda pomalo neočekivano Danko Branković koji je postigao 11 poena. On je dobio veću minutažu zbog problema sa faulovima Serža Ibake i to je iskoristio na veoma dobar način.

Nastavio je domaćin sa dobrom košarkom i u trećem kvartalu u kojem je prvi put došao do dvocifrene prednosti i to u trinavrata. Ipak, Bajer je uspeo da se vrati zahvaljujući Silvanu Francisku koji je vezao osam poena (dve trojke i dva bacanja), pa su izabranici Željka Obradovića sa +4 ušli u poslednji period  - 63:59.

Delovalo je da će crno-beli upisati važan trijumf, ali prednost je ispustio u finišu. Neverovatno deluje podatak da je Bajern prvi put još od druge četvrtine poveo i to baš trojkom Franciska kojom je doneo pobedu svom timu.

Francuz je odigrao odličan meč, postigao 19 od svojih 20 poena u drugom poluvremenu, a za tri je šutirao 4/7.

Panter koji je igrao sjajno je želeo da bude junak, ali nije uspeo da pogodi dve trojke koje bi donele pobedu crno-belima.

Najefikasniji kod pobednika bio je upravo Silvan Francisko sa 20 poena, pratio ga je Serž Ibaka sa 14. Na drugoj strani Kevin Panter postigao je 22, dok je Frenk Kaminski meč okočnao sa 14.

Partizan sada ima učinak 12-14, a tim iz Minhena 11-15.

Partizan - Bajern 78:79 (23:26, 22:15, 18:18, 15:20)

Dvorana: "Beogradska arena". Gledalaca: 20.174. Sudije: Fernando Roča, Karlos Peruga, Saulijus Racis.

Partizan: Smit, Ledej 5, Avramović 3, Koprivica 2, Panter 22, Smailagić 2, Jaramaz 8, Naneli 10, Doužer 10, Ponitka, Kaminski 14, Kaboklo 2.

Bajern: Vajler-Beb 9, Francisko 20, Edvards 12, Vajdeman, Gifaj 2, Radončić 2, Bonga, Lučić 3, Obst 6, Ibaka 14, Heris, Branković 11.

 

Četvrta četvrtina: Partizan - Bajern 78:79

40' - Panter je promašio trojku, a onda je Francisko pogodio trojku i to na 1,1 sekundu do kraja utakmice. Panter je šutirao trojku, ali nije bio precizan.

40' - Uspeo je nekako da se probije do koša Francisko i iznudi dva bacanja. Oba puta je bio siguran omaleni Francuz.

40' - Sjajan napad domaćeg. Navukao je Doužer dva igrača na sebe i proigrao usamljenog Kaminskog koji je došao do lakih poena. Opet mora tajm-aut da traži Laso. Do kraja utakmice ostalo je još 49 sekundi.

39' - Uzeo je težak šut Doužer i uspeo je da pogodi sa poludistance. Sada Pablo Laso mora da reaguje tajm-autom. Promašio je trojku Vajler-Beb, no Ibaka je pokupio ofanzivni skok i uspeo je da iznudi dva bacanja. Oba je pogodio bivši NBA igrač.

38' - Imao je sreće Partizan, došla je lopta nekako do Doužera koji je uspeo da poentira pod košem Bajerna.

38' - Dobar napad Bajerna i laki poeni Ibake. Posle serije gostiju od 5:0 Željko Obradović je zatražio tajm-aut.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

37' - Loš faul je napravio Smailagić, daleko od koša i to dok je ekipa u bonusu. Sada je Francisko oba puta pogodio. Evo i Ledeja, tek sada je postigao prve poene u drugom poluvremenu. Na drugoj strani Francisko pogađa trojku.

36' - Sjajno Pantera služi šut sa poludistance i on to koristi. Dobru odbranu je odigrao Smailagić na Ibaki, pogodio je bivši španski reprezentativac, ali je vreme isteklo pa koš nije važio.

35' - Uspeo je Francisko da izbori za dva slobodna bacanja posle faula Kaminskog. Ipak, bio je polovičan.

34' - Dobar napad gostiju je lakim poenima okončao Ibaka. Ipak, Panter je pogodio šut preko ruke.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

34' - Vajler-Beb je pogodio trojku, a tehničku zbog simuliranja je zaradio Danko Branković, pa će Panter izvesti slobodno bacanje. Ipak, čelendž je zatražio Laso. Ostala je prvobitna odluka i bek domaćeg tima je pogodio bacanje.

33' - Dva minuta nema poena u ovom delu meča. Nervozno i sa jedne i sa druge strane se igra u ovim trenucima. Jaramaz je prekinuo seriju bez poena i to poenima uz faul. Ali nije pogodio dodatno bacanje.

31' - Bajern je izgubio loptu u prvom napadu četvrte četvrtine. Doužer na drugoj strani nije pogodio trojku.

Treća četvrtina: Partizan - Bajern 63:59

30' - Daleku trojku i to preko Kabokla je postigao Francisko i Francuz je na taj način vezao osam poena.

29' - Bonga je promašio oba slobodna bacanja, da bi potom Doužer poentirao posle prodora. Potom se ka košu rivala zaleteo Francisko i posle faula Ledeja iznudio je dva bacanja. Oba je pogodio.

28' - Francisko je tek sada postigao poene iz igre, bio je precizan van linije 6,75. Jaramaz i Naneli nisu poentirali na drugoj strani.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

27' - Sjajan potez Ibake, podigao je fintom dva igrača Paritzana i uspeo je da poentira. Doužer je bio precizan sa poludistance.

26' - Na drugoj strani je Ibaka pogodio pod košem rivala. Panter je potom realizovao oba bacanja.

26' - Još jedna lopta se nećkala i opet je prošla kroz koš, pa je tako Naneli prvi put odveo svoj tim na dvocifrenu prednost - 57:47.

25' - Naskičio je Jaramaz na šut za dva poena i pogodio je preko Ibake. Odmah je minutom odmora morao da reaguje Pablo Laso.

24' - Dobro je probio Edvards i lako otišao do koša rivala. Lepo je naskočio Panter i pogodio sa poludistance, već je do 15 poena došao kapiten domaćeg tima.

23' - Prvu trojku promašio je Kaminski, a na drugoj strani je snažno zakucao Ibaka. Panter je uz malo sreće uspeo da pogodi trojku, nećkala se lopta, no ipak je prošla kroz obruč.

22' - Partizan je poentirao iz trećeg pokušaja. Uradio je to Jaramaz posle prodora. U strelce se potom upisao Nils Gifaj.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

21' - Drugo poluvreme počelo je izgubljenom loptom domaćeg tima. Istom merom je uzvratio i Bajern.

Druga četvrtina: Partizan - Bajern 45:41

20' - Panter nije pogodio težak šut. Ali ni Vajler-Beb na drugoj strani nije stigao da šutne. Prvo poluvreme je završeno u "Areni".

20' - Ukrao je Bajern loptu i Edvards je došao do lakih poena iz kontre. Sada je Željko Obradović pozvao minut odmora.

19' - Oba penala je sada pogodio Jaramaz. Kaminski nastavlja da zatrpava koša Bajerna. Opet je pogodio trojku i još jedan tajm-aut morao je da zatraži Laso.

18' - Za sada 3/3 ima Kaminski za tri poena. Sjajno šutira centar Partizana u dosadašnjem toku meča. Brnaković je oba puta bio precizan sa linije penala.

17' - Drugi put van linije 6,75 bio je precizan Kaminski. Dugo je trajao napad gostiju i završen je izgubljenom loptom.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

16' - Ledej se izborio za dva bacanja posle prekršaja Brankovića. Problem za Bajern su lične greške centara. Hrvat ima dve, a Ibaka tri. Uspeo je Branković da pogodi i sa poludistance. On ima devet poena.

15' - Promašio je polaganje Vajler-Beb, ali na pravom mestu je bio Branković i uspeo je da vrati loptu u koš.

14' - Ostao je opet sam Obst na šutu za tri poena i bio je precizan. Istom merom je uzvratio Aleksa Avramović. Još jedna trojka za domaće, ovoga puta precizan je bio Kaminski. Odmah je tajm-aut zatražio Pablo Laso.

13' - Plejmejker gostiju je potom faulirao Pantera pri šutu za tri poena. On je realizovao dva od tri. Ledej je ostao sam na šutu za dva poena i tek sada je postigao prve poene na meču.

FOTO: Tanjug/Strahinja Aćimović

12' - Nakon promašane trojke Doužera u narednom napadu Bajerna za dva bacanja se izborio Silvan Francisko. Polovičan je bio Francuz.

11' - Naneli nije bio precizan u prvom napadu u drugom kvartalu. Strašan je šuter Andreas Obst i to je sada pokazao, pošto je bio precizan van linije 6,75.

Prva četvrtina: Partizan - Bajern 23:26

10' - U strelce se upisao i Balša Koprivica. Koprivica je u borbu za loptu faulirao Dina Radončića. Oba je realizovao reprezentativac Crne Gore.

9' - Naneli je napao leđima Edvardsa i uspeo je da poentira. Branković igra veoma dobro, popravio je promašaj Edvardsa.

9' - Ostao je Panter u duelu sa Brankovićem, iskoristio je to i pogodio za tri. Isti duel je potom bio na drugoj strani, s tim što je kapiten Partizana napravio faul nad centrom gostiju koji će poene morati da zaradi sa linije penala. Polovičan je bio hrvatski reprezentativac.

8' - Bajern dobro šutira s polja, sada je i Vajler-Beb pogodio za tri poena, a onda je Danko Branković zakucao u kontri. Morao je Željko Obradović da reaguje tajm-autom.

7' - Zaleteo se Edvards ka košu rivala i došao je do novih poena. Na drugoj strani Panter je bio precizan sa poludistance.

6' - Ponovo vodi domaćin, "flouter" je pogodio Naneli, a potom je Smailagić sjajno zakucao posle ukradene lopte i alej-up kombinacije. Partizan je u seriji od 6:0. Niz crno-belih prekinuo je Edvards pogotkom za tri poena.

5' - Naskočio je Doužer na "svoj" šut i bio je precizan sa poludistance, uz to je i Ibaka napravio faul. Nije pogodio dodatni penal igrač crno-belih.

4' - Uspeo je Partizan nekoliko skokova u napadu da pokupi i na kraju je poenima sve završio Kaboklo. Edvards je potom pogodio drugu trojku za Bavarce. Sada i Lučić pogađa van linije 6,75.

2' - Nijdni ni drugi nisu realizovali prvi napad, a prvu trojku na meču postigao je Džejms Naneli. Prve poene za Bajern postigao je Ibaka, ali Panter je bio precizan van linije 6,75. Ipak, vratio je istom merom Vajler-Beb.

1' - Počela je utakmica sa malim zakašnjenjem zbog toga što su crno-beli priredili sjajnu koreografiju i nekoliko traka je palo na parket.

Pre početka utakmice klub je uručio poklon Vladimiru Lučiću koji prvi put igra protiv Partizana od kada je 2013. godine otišao iz kluba.

Partizan ovaj meč počinje u sastavu: Pi Džej Doužer, Kevin Panter, Džejms Naneli, Alen Smailagić i Bruno Kaboklo. Bajern duel kreće u petroci: Nik Vajler-Beb, Karsen Edvards, Vladimir Lučić, Nils Gifaj i Serž Ibaka.

Uoči meča:

Crno-belima je ovaj meč veoma važan u borbi za plej-in elitnog takmičenja. Ipak, "parni valjak" nije u dobrom ritmu pošto se nalazi u seriji od četiri vezana poraza u svim takmičenjima, s tim da je poslednji pretrpljen od Splita u ABA ligi.

Izabranici Željka Obradovića su trenutno na 11. mestu na tabeli sa učinkom 12-13, dok Makabi, Valensija i Baskonija imaju 13-12 i oni su ispred Partizana. Bajern je na 10-15.

Što se tiče sastava, van tima ekipe iz Beograda biće samo Uroš Trifunović. Na drugoj strani Pablo Laso ne može da računa na Jana Niklasa Vimberga, Devina Bukera i Leandra Bolmara.

Ono što je zanimljivo u vezi ovog susreta je to da će Vladimir Lučić prvi put od kada je napustio Partizan 2013. godine igrati protiv crno-belih.

Nakon ovog kola sledi pauza do kraja meseca zbog kupova i reprezentacija. Ekipa Željka Obradovića će potom 29. februara dočekati Efes, a tim iz Minhena na svom terenu igra protiv Crvene zvezde 1. marta.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu