PARTIZANOV SAN O I DALJE ŽIVI: Alba pala posle sedam godina, viza za plej-in se rešava u Beogradu

Александар Илић
Aleksandar Ilić

04. 04. 2024. u 22:20 >> 22:30

KOŠARKAŠI Partizana sastali su se u 33. kolu Evrolige sa "fenjerašem" Albom iz Berlina. Crno-beli upisali su pobedu koja ih ostavlja u trci za plej-in slavili su rezultatom 81:94

ПАРТИЗАНОВ САН О И ДАЉЕ ЖИВИ: Алба пала после седам година, виза за плеј-ин се решава у Београду

Foto: Profimedia

Oba tima nervozno su otvorila meč i u prva dva minuta nisu uspela da upišu poene, ali je onda Partizan napravio seriju 5:0, poenima Ledeja i Kaminskog. Vodio je osam minuta Partizan, a Sterling Braun je dva minuta pre prve pauze poravnao na 15:15.

Usledila je nova minijatura Zeka Ledeja koji je za devet minuta već bio dvocifren. Na sve to nadovezao se Aleksa Avramović, a crno-beli imali su prednost 15:23.  

Zanimljivo je da je do poluvremena Partizan imao trojicu dvocifrenih, pored Ledeja, 11 poena ubacili su Pi-Džej Doužer i Džejms Naneli.

Foto: Profimedia

Gostujući igarči su upisali šest ukradenih lopti na devet igubljenih Albe. Crno-beli su zabeležili sedam asistencija i tek četiri prodate lopte.

Vrlo važan faktor su tek tri pogođene trojke Albe iz 10 pokušaja. Partizan je do poluvremena pogodio četiri iz devet pokušaja.

Odigrao je Partizan jako lošu treću deonicu. Bolje su domaći otvorili, napravili seriju 7:2, te sredinom perioda uspeli da se spuste na šest poena minusa. Ulaskom Danila Anđušića i Alena Smajlagića dobio je Partizan osveženje i sa 62:72 ušao je u poslednjih 10 minuta.

Ponovo bolje otvaranje domaćina, napravili su Tilman i Samar seriju 5:0 Albe (67:72). Usledila je igra u znatno jačem tempu, sa brzim napadima, Alba je u jednom trenutku uspela da se spusti na minus četri, do toga su dovele izgubljene lopte Partizana. Ipak, izabranici Željka Obradovića su rutinski meč priveli kraju, te zasluženo slavili 83:94

Zanimljivo je da su crno-beli pobedu u Berlinu čekali 7 godina, a do nje došli kada im je to najbitnije.

Partizan u poslednjem kolu dočekuje Valensiju. Taj meč igra se 12. aprila u beogradskoj areni.

ALBA - PARTIZAN  83:94 (15:23, 19:24, 28:25, 21:22)

Alba: Braun 14, Vecel 11, Delou 2, Matišek, Šnajder 3, Tomas 16, Hermanson 8, Nikić, Samar 5, Kumađe 2, Timan 20, Bin 2.

Partizan: Smit, Ledej 14, Avramović 11, Koprivica, Panter 15, Smailagić 5, Naneli 19, Anđušić 5, Ponitka, Kaminski 6, Doužer 15, Kaboklo 4.

40' Nova izgubljena lopta Avramovića, a pre toga Tinman je pogodio dva penala - 81:90. Vrše odličan pritisak u odbrani domaći, umalo je Partizan još jednom izgubio loptu. Ipak, poentirao je Avramović, a na drugoj strani Tilman. Tačku na i stavio je zakucavanjem Naneli.

39' Izgubio je loptu Avramović, potom u narednom napadu "stao je na loptu", i lagano zakucao iz dobro izgrađenog napada.

38' Novi poeni Pantera, pa Nanelija, odgovorio je Hermanson 74:84.

35' Kevin Panter pogađa za dva.

34' Gubi loptu još jednom Partizan, Samar spušta na minus četiri. Usledio je odgovor Nanelija. Potom Tomas promašuje za tri, a Vetsel za dva. Tomas pogađa za tri, ponovo domaćin na pet poena 72:79

33' Anđušić je napravio prostora Brunu Kaboklu koji je bio neprecizan za tri.

32' Nesportski faul dosuđen je Brunu Kaboklu. Timan je oba puta bio precizan. Pao je Doužer, a Samar pogodio trojku 67:72. Naneli je sa druge strane bio polovičan.

Foto: Profimedia

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

30' Sterling braun, pa Kaboklo, a onda trojka Danila Anđušića - 62:72

29' Promašio je Ledej, a potom krade Smajlagić loptu, iznudio je faul. Odličan Doužer sa poludistance. Postigao je svoj petnaesti poen - 57:67.

28' Novi poeni Timana, a potom izgubljena lopta gostiju, osma po redu - 57:65.

27' Smajlagić upisuje pet poena u nizu, Timan lagano dolazi na drugoj strani do poena 55:65.

26' Lepa akcija Kaminskog i Pantera, a na drugoj strani nova trojka Tomasa za 53:58. Prekida ritam rivala Doužer.

25' Vecel je pogodio dvojku, sa penala je bio precizan nakon toga dva puta Panter, pa još jednom Vecel. Tinman pogađa za tri, a Hermanson spušta na šest razlike zaostatka 50:56.

22' - Sterling upisuje nove poene, dosta bolje otvaranje domaćih. Izgubio je Partizan loptu, a potom Met Tomas pogađa za tri

21'- Martin Hermanson upisuje poene u nastavku 36:47. Vraća Aleksa Avramović.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

- Ne postoji savršena utakmica. Pokušavali smo da igramo naporno i pobrinemo se za sve, to želimo i u nastavku, rekao je Naneli.

20' Promašio je "zicer" Avramović, a to je kaznio domaći tim koji na kraju poluvremena ima 34:47

18' Ubacio je Partizan u petu brzinu, odlično je proradio šut gostiju koji su uspeli da dođu do 15 poena prednosti. Ipak, Tim Šnajder spustio je na 32:45

14' Naneli je bio precizan dva puta sa penala, Mat Tomas odgovorio je trojkom, a onda je usledila dvojka Kevina Pantera - 25:32.

13' - Pet vezanih poena Doužera, pa trojka Sterlinga za 20:28.

12' - Nakon blokade Doužera imao je napad Avramović, brzopleto je reagovao i prokockao je priliku, a Obradović ga je zbog toga poslao na klupu.

11' - Kumađe upisuje prve poene za Nemce na startu druge deonice. Potom je na prodoru fauliran Aleksa Avramović, a nakon toga i Zek Ledej. Dva brza prekršaja Samara na startu perioda. Završen je posed pogotkom Pi-Džej Doužera - 17:25, a potom je zalepio i blokadu.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

10' - Loš napad crno-belih. Naneli nije na vreme šutirao. Aleksa Avramović pogađa trojku za 15:23.

9' - Ledej se razigrao, postigao je još dva poena sa penala, deset poena u prvoj deonici.

8' - Imao je Vecel priliku sa penala da svom timu donese vođstvo. Pogodio je jedan od dva za 15:15. Ledej uzvratio na drugoj strani. Imao je tri penala, bio sva tri puta precizan. Iako je po poziciji na tabeli Partizan favorit, za sada dostojan otpor pruža domaćin. Dok Ledej nakon poena uspeva da dođe i do ukradene lopte.

7' - Sjajno zakucavanje Doužera na proigravanje Kaminskog. Sterling Braun na drugoj strani smanjuje zaostatak na 10:13. Promašio je u narednom napadu Doužer, a Braun pogodio - 12:13

* Veliki broj Partizanovih navijača nalazi se na tribinama u Berlinu.

6' - Nakon dobre odbrane Vecel ubacuje nove poene za Albu - 8:11

5' - Vecel ubacuje dva poena sa penala, potom Doužer ubacuje dvojku. Tomas je uzvratio dvojkom sa poludistance 6:11

4' - Novi poeni za goste, ubacio ih je Kaminski, a Martin Hermanson vraća dvojkom - 2:5. Probao je Doužer, bio neprecizan, ali lopta pada pravo u ruke Ledeju.

3' - Nećkala se lopta na obruču, na kraju je odlučila da prođe kroz obruč. Pogodio je trojku Ledej - 0:3

1' - Hermanson je probao sa daljine, nema pogotka, promašio je i Partizan preko Kaminskog uvodni napad. Nakon toga i Zek Ledej pokušava, neuspešno, pa Vecel gubi loptu. Jako loše otvaranje oba tima.

UOČI MEČA

Crno-belima sledi vrlo neugodan duel kod "fenjeraša" oko kog su pokrenute glasine da bi sledeće sezone mogli da budu učesnik Evrokupa, usled nezadovoljstva rukovodstva rezultatima i odnosom.

Povratak Zeka Ledeja

Moral u redovima crno-belih podiže povratak Zeka Ledeja u tim nakon porodične tragedije i leta u SAD. Amerikanac je sa 22 poena bio prevaga u presudnom duelu protiv Budućnosti u "Morači" za overu drugog mesta u ABA ligi.

Bez pobede u Berlinu sedam godina

Razlog za brigu donosi podatak da Partizan u prethodnih sedam godina nije pobedio Albu u Berlinu, ni u Evrokupu ni u Evroligi. Tri trijumfa sa ubačenih 111, 97 i 100 poena. Napadačka igra je prednost obe ekipe, Partizan ima kvalitetnije pojedince, ali i krhku mentalnu izdržljivost, što se nebrojeno puta pokazalo ove sezone.

REČ TRENERA PARTIZANA  - Željko Obradović: Mnogo zavisi od njihove tranzicione igre

- Kada pričamo o Albi, nekoliko stvari je bitno u igri. Pod broj jedan je da zavise mnogo od njihove tranzicione igre i da su tu najopasniji. Treba da vodimo računa da to zaustavimo. To znači da kontrolišemo napad, da ne dozvolimo dobre procente šuta pre svega za dva poena u tranziciji. Razlika između utakmica koje su pobeđivali i gubili je nekih 12 posto ubačaja imaju više u mečevima koje su dobijali. Tako da je to prvi faktor o kojem moramo da vodimo računa. Drugi je da su oni ti koji vole da menjaju odbranu, pogotovo kada centar Kumađe uđe u igru. Da igraju zonsku odbranu i zonski presing, istakao je trener Partizana Željko Obradović.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?