ŽENA TRENER U NBA? Viđeno... ali na filmu

S. Rajić

10. 04. 2024. u 16:12

REVOLUCIJA na pomolu u NBA ligi. Vetrovi koji nanose nove trendove uglavnom se kreiraju preko Bare, pa bi tako u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu mogli da vidimo prvu ženu glavnog trenera na klupi tima i to ni manje ni više nego Šarlota, za koji nastupaju srpski igrači Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski.

ЖЕНА ТРЕНЕР У НБА? Виђено... али на филму

Foto Pixabay free images

Za stratega Hornetsa ozbiljno figurira Lindzi Harding (39), najbolji stručnjak u G ligi sa Stokton Kingsima. Nekadašnja košarkašica i prvi pik na ženskom NBA draftu 2007. godine ima zavidno iskustvo pokraj klupe. Od 2019. do 2023 pekla je zanat kao jedna od asistenata u stručnim štabovima Luka Voltona, Alvina Džentrija i Majka Brauna, pre nego što se otisnula u samostalne vode. Trenutno je i na klupi ženske reprezentacije Meksika.

Međutim, nije joj "zapečaćen" posao u Šarlotu uprkos tome što će vlasnici obaviti intervju, jer ima i snažnu konkurenciju. U užem krugu za naslednike odlazaćeg Stiva Kliforda, koji će inače ostati u Šarlotu, ali sa drugačijim zaduženjima, ima čak četiri kandidata. Jedna od opcija je jedan od asistenata u Denveru Dejvid Adelman, pomoćnik u Sakramentu Džordi Fernandez, kao i članovi stručnih štabova Bostona i Finiksa Čarls Li i Kevin Jang.

Dugo vremena se verovalo da će prva dama koja će ispisati istoriju biti Beki Hamon, pošto je godinama rušila barijere. Vodila je ekipu San Antonija za koji je nastupala i tokom igračke karijere na letnjoj ligi 2015. godine. Takođe, najbliže poslu glavnog trenera bila je dve sezone kasnije u Milvokiju, ali nije uspela da prođe poslednji filter, a isto tako i 2021. u Portlandu. Doduše, Amerikanka sa ruskim pasošem bila je glavni trener, ali samo tri četvrtine, kada je Greg Popovič bio isključen, pa je Beki završila utakmicu kao prvi trener.

Međutim, nikad bliže smo situaciji koja je oslikana na filmskom platnu pre skoro tri decenije. Setiće se svi da je tada u ostvarenju "Edi" čuvena glumica Vupi Goldberg razbila sve predrasude i od zagriženog navijača Njujork Niksa stigla do klupe. 

Košta i Diakr trenirale fudbalere

UTICAJ dama u muškom fudbalu sve je veći. Klermon je najviše eksperimentisao, jer je Helen Košta prva dobila priliku da vodi profesionalni tim. Međutim, Portugalka se zadržala tek 48 dana, a nasledila je Korin Diakr, čiji mandat je trajao tri sezone. Nedavno je i Savez Engleske ozbiljno razmišljao da naslednik Sautgejtu bude Sarina Vejgman, strateg ženske reprezentacije Albiona.

Morezmo sa Marejem, Končita sa Nadalom

PRIMER ženskog trenera u muškom sportu imali smo prilike da vidimo i u tenisu. Endi Marej imao skoro dvogodišnju saradnju sa Ameli Morezmo (na slici), od juna 2014. do maja 2016. Takođe, Končita Martinez je bila selektor muškog Dejvis kup tima Španije, na čelu sa Rafaelom Nadalom.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)