"NEMOJTE SE LJUTITI...!" Kako je lepo bilo pre 32 godine, da li će se ikada ponoviti?

Novosti online

16. 04. 2024. u 08:59

KOŠARKAŠKI klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 32 godina titulu evropskog šampiona, pobedom protiv Huventuda, čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice.

НЕМОЈТЕ СЕ ЉУТИТИ...! Како је лепо било пре 32 године, да ли ће се икада поновити?

FOTO: Arhiva novosti

Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu pobedio španski Huventud sa 71:70.

Par trenutaka pre ključnog momenta, Slaviša Koprivica je dodao loptu Đorđeviću koji je došao na protivničku polovinu terena, naskočio i uputio šut vredan ulaska crno-belih u istoriju i šut koji je doneo najveći uspeh domaće klupske košarke.

Mladu ekipu Partizana, koja je u proseku bila stara 21,7 godina, sa klupe je predvodio Željko Obradović. Za Partizan su igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Mnogo detalja iz te sezone vremenom je postalo kultno. Željko Obradović je prvi trenerski posao dobio odmah po okončanju igračke karijere, a njegov kum Milenko Savović je pak opremu za trening zamenio sakoom i kravatom i preuzeo funkciju sportskog direktora.

Jugoslavija je tada bila u teškom stanju, rat je uveliko buktao, pa su crno-beli zbog sankcija morali da pronađu drugi domaći teren. Utočište je bila Fuenlabrada, predgrađe Madrida. I dan-danas se prepričava kako su domaćini navijali za Partizan, čak i u finalu. Iz svega toga je izašlo veliko prijateljstvo i bratski odnos klubova.

Takođe, oni koji danas sa setom gledaju stare snimke, mogu čuti i glas kultnog komentatora Dragana Nikitovića, koji je tokom prenosa, u momentima kada je Đorđević uzeo loptu i krenuo ka košu, zaćutao, a potom se izvinio gledaocima.

- Još 25, 24 sekunde - odbrojavao je, dok je na semaforu pisalo 68:68.

Na desetak sekundi do kraja, Huventud je došao do prednosti, 70:68, pobeda je bila u rukama Španaca, iako se lopta dugo nećkala na obruču.

- Još samo osam sekundi - rekao je Nikitović, a zatim je lopta završila u rukama Đorđevića:

- Dva poena prednosti za Špance... Đorđević - nastavio je Nikitović, dok se Đorđević odrazio na šut - usledio je okret u vazduhu ka košu i potez za istoriju.

- Tri poena, tri poena, vreme je isteklo, vreme je isteklo. Nemojte se ljutiti što sam zaćutao - bile su reči legendarnog komentatora koje i danas izazivaju jezu među navijačima Partizana, ali i ljubiteljima košarke.

Partizan – Huventud 71:70 (40:34)

Partizan: Đorđević 23, Danilović 25, Lončar 2, Stevanović 6, Šarić, Rebrača, Šilobad 4, Koprivica 4, Dragutinović 2, Nakić 5.

Huventud: Ruf, R. Đofresa 8, T. Đofresa 18, Viljakampa 13, Pardo, Tompson 5, Prisli 20, Morales 6, Martines, Ljorens.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave