ČETVRTI NAJBOLJE PLASIRANI SRBIN -POKUŠEVSKI: Impresije su fenomenalne. Ugledam se na Durenta i Kukoča

G. Kelić

19. 11. 2020. u 14:47

SRBIJA ima novog košarkaša u NBA ligi!

ЧЕТВРТИ НАЈБОЉЕ ПЛАСИРАНИ СРБИН -ПОКУШЕВСКИ: Импресије су феноменалне. Угледам се на Дурента и Кукоча

Foto: N.Paraušić

Doskorašnji član grčkog Olimpijakosa, Aleksej Pokuševski (18) izabran je od strane Oklahome kao 17. pik ovogodišnjeg drafta čime je povećao srpsku koloniju na sedam imena u najjačoj košarkaškoj ligi sveta u kojoj su dosada nastupali Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović, Marko Gudurić i Alen Smailagić.

I ne samo to. Kada je komestar lige, Adam Silver izgovorio njegovo ime, Pokuševski je postao četvrti najbolje plasirani pik koji dolazi iz Srbije, a ujedno i najmlađi izabrani igrač na ovogodišnjem draftu. Višu pozciju su imali samo Darko Miličić 2003. godine (2. pik), Vladimir Radmanović 2001. (12.) i Peđa Stojaković koji je 1996. bio 14. 

- Impresije su fantastične. Znam da ću doneti energiju. Radiću šta god od mene budu tražili. Radiću to 100 odsto i truditi se da pomognem timu. Uzor mi je Kevin Durent od igrača iz nove ere, a od starijih se ugledam na Tonija Kukoča – rekao je momak odrastao u Novom Sadu nedugo po izboru.

IZRAELAC SRPSKOG POREKLA, DENI AVDIJA IZABRAN KAO 9. PIK OD STRANE VAŠINGTONA

OTAC MI JE SA KOSOVA, IZ SRBIJE

DENI Avdija, sin nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde i reprezentativca Jugoslavije (treći na svetu 1982.), Zufera, selektovan je sa 9. pozicije i igraće u ekipi Vašington vizardsa.  

Bivši košarkaš Makabija je na predstavljanju američkoj javnosti po završetku drafta na reveru svog sakoa imao zakačene značke Srbije i Izaraela.

- Moj otac je Zufer Avdija. On je rođen na Kosovu, u Srbiji. Igrao je za jugoslovensku reprezentaciju. Nikada mi nije bio trener jer se nismo slagali na terenu. Promašio sam jednom nekoliko uzastopnih šuteva i rekao mi je da nemam mentalitet šutera. Bio sam ljut, ali me je naučio da budem jači na terenu i da budem takmičar - izjavio je reprezentativac Izraela.

Koliko su Tanderi zapravo želeli mladog Srbina u svojim redovima najbolje pokazuje niz akcija koje su preuzeli ne bi li osigurali njegov dolazak. Pre početka drafta su imali prava na 25. pika, međutim nekoliko dana ranije su trejdovali Denisa Šrudera u Lejkerse, a ovi im zauzvrat ustupili svoje pravo da biraju sa 28. mesta. Ali ni to nije bilo dovoljno, pa su čelnici Oklahome poslali Rikija Rubija i dva pika (25. i 28.) u Minesotu koja im je dala 17. mesto na draftu, što je bilo sasvim dovoljno da niko pre njih ne uzme rođenog Beograđanina.

Sve to nas navodi na zaključak da bismo trebali očekivati značajnu ulogu Pokuševskog u Oklahominom sistemu. Po vokaciji krilo, ali kao igrač sa fenomenalnim fizičkim predispozicijama može da odgovori na razne zadatke i bude koristan u više situacija. Pravi „olraund“ igrač koji perfektno pristaje uz filozofiju NBA lige. 

Od ostalih zanimljivosti vredi spomenuti da je crnogorski košarkaš iz redova Mege, Marko Simonović izabran kao 44. pik od strane Čikago bulsa i tako postao 12. draftovani igrač iz pogona Miška Ražnatovića. Boriša Simanić iz Crvene zvezde, drugi Srbin na ovogodišnjem draftu, nije našao svoje mesto u izboru.

PRVIH 10 PIKOVA NBA DRAFTA 2020

1. Entoni Edvards (Minesota) bek

2. Džejms Vajsmen (Golden stejt) centar

3. Lamelo Bol (Šarlot) plejmejker

4. Patrik Vilijams (Čikago) krilo

5. Ajzak Okoro (Klivlend) krilo

6. Onujaku Okongvu (Atlanta) krilni centar

7. Kilijan Hejz (Detroit) plejmejker

8. Obi Topin (Njujork niks) krilni centar

9. Deni Avdija (Vašington) krilo

10. Džejlen Smit (Finiks) krilni centar

17. Aleksej Pokuševski (Oklahoma) krilo

44. Marko Simonović (Čikago) centar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŽELJKO OBRADOVIĆ OBUKAO DRES DRUGOG KLUBA: Trener Partizana se setio istorijskih momenata od pre 30 godina (FOTO)