NBA KRIZA OD 2,6 MILIJARDI: Koliko su potrošili timovi najbolje lige u prvih pet dana od otvaranja berze igrača

V. P.

26. 11. 2020. u 18:24

KADA su na udaru finansijskih efekata virusne pandemije, NBA timovi u prvih pet dana od otvaranja berze igrača potroše 2,6 milijardi dolara!

НБА КРИЗА ОД 2,6 МИЛИЈАРДИ: Колико су потрошили тимови најбоље лиге у првих пет дана од отварања берзе играча

Džejson Tejtum (levo) Foto EPA

Zbir suma izdvojenih za transfere slobodnih agenata i za produženje ugovora (1,6+1).

Iako se radi o astronomskoj cifri, na osnovu poređenja sa vremenom pre korone, zaista se može upotrebiti reč "kriza", koliko god to bilo nepojmljivo onima koji nisu deo te industrije. Zapravo, mašine za pravljenje i bacanje novca. Primera radi, prošle godine je u prva 24 sata ukupan iznos ugovora slobodnih igrača dostigao tri milijarde dolara!

U trenutnom takmičenju u mahanju zelenim novčanicama prednjače timovi sa željom da takozvanim "ruki maks" ugovorima osiguraju ostanak potencijalnih superstarova. U dolar isti iznos za petogodišnju vernost (163 miliona) dobili su Džejson Tejtum (Boston), Bem Adebajo (Majami), Dieron Foks (Sakramento) i Donovan Mičel (Juta).

Nju Orleans je ponudio Brendonu Ingramu 158 miliona za pet sezona, što je 23-godišnji krilni igrač u statusu ograničeno slobodnog agenta prihvatio. Značajan udeo u dosadašnjoj sumi potrošenoj na transfere igrača ima i naš Bogdan Bogdanović sa 72 miliona od Atlante za četiri sezone. Na listi 90 košarkaša koji su bili dostupni na tržištu zauzima visoko šesto mesto, ujedno drugo u rangiranju visine ugovora sadašnjih i bivših srpskih NBA igrača. Ispred je samo Nikola Jokić sa 148 miliona za pet sezona. U vreme kada su Vlade Divac i Predrag Stojaković pronosili slavu naše košarke u NBA, prosečne plate bile su neuporedivo skromnije.

Američki mediji su skoro jednoglasno apostrofirali jedno ime u kontekstu najlošijih poteza NBA timova na ovogodišnjem tržištu slobodnih igrača. Nije teško pogoditi da se radi o Šarlot Hornetsima u vlasništvu Majkla Džordana, legendarnog i po užasnim potezima otkad je preuzeo "franšizu" iz Severne Karoline. Za 30-godišnjeg krilnog igrača Bostona Gordona Hejvorda, sa istorijom izuzetno teških povreda, izdvojio je 120 miliona za četiri godine. Nekadašnji ol-star za sobom ima sasvim dobru sezonu, ali ni približno dobru za godišnju platu od 30 miliona.

Vrednost za uloženi novac upitna je i slučajevima četvorogodišnjeg ugovora beka Bruklina Džoa Herisa (75 miliona), Markusa Morisa iz Los Anđeles Klipersa (64 miliona za četiri sezone), Mejsona Plamlija koji je prešao iz Denvera u Detroit za 25 miliona (tri sezone), koliko je za isti period od San Antonija dobio austrijski centar Jakob Pelt.

Suma od 2,6 milijardi nije konačna, narednih dana saznaćemo koliko su novca spremili Lejkersi za jednog od najboljih igrača lige Entonija Dejvisa, Milvoki Baksi za dvostrukog MVP Janisa Adetokumba...

TOP 10

1. Brendon Ingram 158 miliona (5)

2. Gordon Hejvord 120 miliona (4)

3. Fred van Vlit 85 miliona (4)

4. Davis Bertans 80 miliona (5)

5. Džo Heris 75 miliona (4)

6. Bogdan Bogdanović 72 miliona (4)

7. Markus Moris 64 miliona (4)

8. Danilo Galinari 61,5 miliona (3)

9. Džeremi Grent 60 miliona (3)

10. Malik Bizli 60 miliona (4)

*U zagradi broj sezona iz ugovora.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024