PETRUŠEV LETI NAD JADRANOM: Megin biser individualno daleko nadmašuje konkurenciju u regionalnoj ABA ligi

V. P.

18. 01. 2021. u 20:01

ZAUSTAVITI Filipa Petruševa je lakše reći nego učiniti. Na tome je Zadar bazirao pobedničke ambicije u meču sa Megom, ali je ostao samo na pokušaju. Kao i svi dosadašnji rivali novobeogradskog tima u ABA ligi.

ПЕТРУШЕВ ЛЕТИ НАД ЈАДРАНОМ: Мегин бисер индивидуално далеко надмашује конкуренцију у регионалној АБА лиги

Filip Petrušev Foto ABA liga

Srpski 20-godišnji biser obasjao je i Dalmaciju učinkom od 32 poena u trijumfu nad Zadranima (7/14 za dva, 2/3 za tri, 12/13 penali), devet skokova i četiri asistencije za indeks korisnosti 41! Time je izjednačio lični poenterski rekord ove sezone iz meča 9. kola protiv Splita, u kojem je pogodio 12 od 16 šuteva iz igre.

Upisao se u statističke knjige ABA lige kao igrač sa najviše uzastopnih utakmica sa najmanje 20 poena. Trenutno je u nizu od deset takvih mečeva, čime je još posle prethodnog kola preskočio Dejana Milojevića i Marina Baždarića, koji su vezali osam sa "20 plus" poena.

Momak visok 211 centimetara, koji pokriva obe centarske pozicije, ubedljivo vodi na MVP listi ABA lige i skoro je izvesno da će do kraja regularnog dela ostati na vrhu rangiranja najkorisnijih igrača. U 13 mečeva koliko je do sada odigrao (dva propustio zbog infekcije koronom), ostvario je prosečan indeks 29,31. Koliko odskače od konkurencije, govori podatak da bek Cedevita Olimpije Jaka Blažič kao drugorangirani ima 20,6.

Razlika je slična i kada se pogleda lista najboljih strelaca. Petrušev suvereno drži prvo mesto sa prosekom od 24 poena, Blažič je drugi sa 17,9, dok je treći bek Mornara Džejkob Pulen sa 17,5. Megin dragulj je drugi po prosečnom broju skokova (7,9), iza svog saigrača Marka Simonovića (8,8). Peti je na listi najboljih blokera sa 1,1 "bananom" po utakmici.

Impresivnu statistiku prati jedna od najboljih jadranskih sezona Mege u proteklih nekoliko godina. Ekipa koju vodi trener Vladimir Jovanović ima skor 10-5 i jedan je od kandidata za plasman u plej-of, čemu se malo ko nadao pre početka sezone. Razlog je i to što je malo ko imao priliku da prati igre Petruševa na koledžu Gonzaga, gde je u drugoj godini prosečno beležio 17,5 poena i osam skokova.

Odlučio je da povuče prijavu za prošli NBA draft, kako bi unapredio igru i izašao na ovogodišnji kao kompletan igrač. Niko ne bi trebalo da sumnja da će verovatno biti izabran u prvoj rundi i da je pred njim odlična NBA karijera.

"20 PLUS" MEČEVI

Mega - C. zvezda 22 p. 11 sk.

Mornar - Mega 29 p. 5 sk.

Borac - Mega 25 p. 6 sk.

Mega - Split 32 p. 8 sk.

Partizan - Mega 23 p. 10 sk.

Mega - Budućnost 23 p. 13 sk.

FMP - Mega 25 p. 8 sk.

Mega - C. Olimpija 21 p. 5 sk.

Mega - Igokea 27 p. 7 sk.

Zadar - Mega 32 p. 9 sk.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista