BEZ NAPADA I - BRONZE: Vaterpolisti Srbije razočarani posle poraza od Španije u borbi za medalju na Svetskom prvenstvu

S. K.

29. 07. 2023. u 20:24

NAPAD je stao, medalja je ostala san. Vaterpolisti nisu uspeli da se domognu pobedničkog postolja, Svetsko prvenstvo u Fukuoki završili su kao četvrti. "Delfini" su u meču za bronzanu medalju izgubili od Španije - 6:9 (3:3, 2:3, 0:2, 1:1). Nikolu Jakšića i drugove u januara iduće godine očekuje EP u Netanji, a mesec dana kasnije i SP u Dohi. Nadamo se da će tada izvaditi i olimpijsku vizu.

БЕЗ НАПАДА И - БРОНЗЕ: Ватерполисти Србије разочарани после пораза од Шпаније у борби за медаљу на Светском првенству

Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

"Delfini" su tako šampionat završili onako kako su i počeli - porazom. I to oba puta od Španije. Ali, za razliku od prvog deula pružili su daleko jači otpor sada već bivšem prvaku sveta. Na žalost posle 5:5 više od 18 minuta nisu uspeli da zatresu mrežu protivnika i to ih je koštalo medalje oko vrata. Ali, kada se zna kroz šta su sve prošli i da je malo ko očekivao da će igrati u polufinalu, četvrto mesto je uspeh koji daje nadu da će u budućnosti Srbija biti još bolja i da će se vratiti tamo gde joj je oduvek bilo i mesto.

- Videla se velika želja da osvojimo medalju i to me čini zadovoljni. Ali ne pitamo se samo mi. Pokušali smo da Špance uhvatimo ako su nemotivisani posle poraza od Mađara ali to se nije dogodilo. Imali su sjajan dan u odbrani za koju nismo imali rešenje. Dali smo maksimum u ovom trenutku. Verujem da možemo mnogo bolje. Ako ovako nastavimo da radimo,da se bodrimo, da budemo tim kao što smo bili ovde onda možemo da se nadamo borbama za medalju - rekao je za sajt VSS najiskusniji srpski reprezentativac Branislav Mitrović.

Naši su dobro počeli, poveli golom Rašovića, ali su Španci golovima Granadosa i Bustosa preokrenuli na 2:1 i od tada kontrolisali meč. "Delfini" su im sve do finiša prvog poluvremena disali za vratom, nisu im dozvoljavali da se odlepe.

Međutim, Španci su iz spornog peterca šest sekundi pre kraja druge četvrtine poveli sa 6:5, a potom spustili vodenu zavesu ispred svog gola. Srbi nisu imali ideju kako da matiraju Lorija, bili su slabi sa igračem više, a "furija" je postizala golove na vreme.

- Brzo smo se vratili posle poraza u polufinalu od Grčke. Protiv Španaca smo se borili od prve do poslednje sekunde. U toj šahovskoj partiji Španci, koji su bili favoriti broj jedan za titulu, su bili uspešniji. Prvo poluvreme smo odigrali sasvim dobro, ali je u nastavku napad, kao i u polufinalu, zatajio. Ostaje žal za medaljom - istakao je Filip Janković.

Čini se da je meč prelomljen sredinom treće četvrtine kada je kod 7:5 Mitrović odbranio peterac Granadosa. U sledećem napadu Jakšić je izblokiran, što kažnjava Perone za 8:5. Pokušavali su naši do kraja meča da uhvate priključak, ali lopta nije htela u gol. To nas je vratilo u prošlost, u polufinale SP 1998. u Pertu (3:5) i finale SP 2001. u Fukuoki (2:4), kada su Španci začarali gol. Tek tri sekunde pre kraja meča Milojević je uspeo da prekine 18-minutni post za častan poraz. Ne zaboravimo da su nas Španci na SP 2007. u Melburnu u meču za bronzu pobedili posle penala.

- Posle Grčke još jedan bolan poraz. Nikada ne smemo da budemo zadovoljni četvrtim mestom i uvek samo medalja mora da nam bude u glavi. Nećemo mentalitet četvrtog mesta. Imali smo na prvenstvu dobrih trenutaka ali smo na kraju pali. Bili smo borbeni, svi smo dali maksimum i čestitam ekipi. Pokazali smo da imamo kvalitet za medalju. Spremaćemo se, bićemo još bolji i očekujem u skorije vreme željeni rezultat - razočaran je bio Marko Radulović.

Rašović najbolji strelac turnira

STRAHINjA Rašović je prvi strelac šampionata sa 25 golova.

- Više bih voleo da smo osvojili bronzu, da sam ćerkici doneo medalju, ali dobiće trofej...Što se tiče titule najboljeg strelca, vaterpolo je kolektivan sport i ona pripada svim mojim saigračima. Španci su bili bolji, a mi smo napravili iskorak u odnosu na prošlu godinu. Na pravom smo putu, nije mala stvar biti četvrti na svetu. Ostaje žal za medaljom, ali sve je deo procesa u kojem se nalazimo. Idemo napred, bićemo još bolji - naglasio je Rašović.

RASPORED

Za 7. mesto

Crna Gora - SAD 15:17 pp

Za 5. mesto

Italija - Francuska 16:19

Za 3. mesto

Srbija - Španija 6:9

FINALE

Grčka - Mađarska 13:14 pp

PLASMAN

1. Mađarska

2. Grčka

3. Španija

4. Srbija

5. Italija

6. Francuska

7. SAD

8. Crna Gora

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)