MEMORADNDUM O SARADNJI: OKS i Ministarstvo prosvete kreću sa novim projektom

N. I.

12. 09. 2023. u 19:01

ČELNICI Olimpijskog komiteta Srbije na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem ugostili su danas u Olimpijskoj kući najvišu delegaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koju je predvodila ministarka Slavica Đukić-Dejanović. Na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog 8. juna 2022. godine između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Olimpijskog komiteta Srbije, sačinjen je predlog pilot projekta iz oblasti Olimpijskog obrazovanja "Poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost" koji će se realizovati u školskoj 2023/2024. godini u 51 osnovnoj školi u Srbiji.

МЕМОРАДНДУМ О САРАДЊИ: ОКС и Министарство просвете крећу са новим пројектом

OKS

Predsednik OKS Božidar Maljković zajedno sa potpredsednicima Žarkom Zečevićem, Milicom Đuričić, Marijom Desivojević Cvetković i generalnim sekretarom Đorđem Višackim, dočekali su delegaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koju je predvodila ministarka Slavica Đukić-Dejanović, a u kojoj su bili i pomoćnik ministra za predškolsko i  osnovno obrazovanje i vaspitanje dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Miloš Blagojević, posebni savetnik i šef kabineta Đorđe Đoković i posebni savetnik Miodrag Milovanović.

Božidar Maljković otvorio je sastanak i pozdravio je sve učesnike uz zahvalnost Ministarstvu sporta, nauke i tehnološkog razvoja što je prepoznalo značaj projekta iz oblasti Olimpijskog obrazovanja i što će zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije promovisati i širiti olimpijsku ideju i njene univerzalne vrednosti. Predsednik Maljković izrazio je uverenje da će saradnja ove dve institucije u narednom periodu biti na najvišem mogućem nivou, a tom prilikom je izjavio:
- Deca slušaju sve ako im se priđe sa prave strane, ako ih na to podstiču naši sportisti, što smo i predvideli u ovoj akciji. Prošle godine, Olimpijski komitet Srbije je potpisao Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa Brankom Ružićem, i drago mi je što Slavica Đukić-Dejanović nastavlja sa nama tu akciju. Sad ćemo da dinamiziramo, da pojačamo tempo rada, da našu decu, ali i nastavnike, obrazujemo u ovoj oblasti. Napravili smo pilot projekat koji će se realizovati u osnovnim školama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a kasnije i u drugim gradovima Srbije, i u srednjim školama ako ovde položimo ispit svi zajedno.
Ministarka prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slavica Đukić-Dejanović zahvalila se na gostoprimstvu i naglasila:
- Mislim da će pre svega deca učenici, a i roditelji i prosvetni radnici, doživeti spremnost Olimpijskog komiteta da radi na olimpijskom obrazovanju u praksi, u našim školama. Najbitnije teme Olimpijskog obrazovanja su radost igre, fer-plej, poštovanje drugog i sopstvene ličnosti, težnja ka pobedi, ali i pobedi koja je najčešće kolektivna, drugarska, kao i rad na usaglašavanju umnih i psiholoških usklađenosti. Prema tome, to su teme koje će, kad uđu u školu, i posebno kad uđu u dušu dece, biti vrlo dobri pokretači svega što je dobro u detetu tokom njegovog obrazovanja i vaspitanja. Koristim ovu priliku da zahvalim što su ideje Olimpijskog komiteta u ovom momentu ne samo dobrodošle, nego što smo spremni zajednički da postanu realnost u školskom životu, za početak u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a onda i kao model širom Srbije.
Delegacija Olimpijskog komiteta Srbije predstavila je ministarki Đukić-Dejanović i njenim saradnicima planirane aktivnosti u oblasti Olimpijskog obrazovanja, uz istovremeno zajedničko definisanje narednih koraka na promociji olimpijskih vrednosti. Učesnici sastanka konstatovali su da je neophodno da u narednom periodu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Olimpijski komitet Srbije nastave da posvećeno rade na ujedinjenju sporta, kulture i obrazovanja.
Program "Olimpijsko obrazovanje" će se realizovati počev od školske 2023/2024. godine kroz pilot projekat u kome će učešće uzeti preko 1200 dece iz 51 osnovne škole u Srbiji. Pilot projekat je namenjen učenicima 4. i 5. razreda osnovne škole, a planirano je da se sprovede do kraja ove godine. Glavni cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala - izgradnje boljeg i humanijeg društva kroz sport pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na životnim vrednostima, poput izuzetnosti, poštovanja i prijateljstva. Nastava će se odvijati uz pomoć priručnika, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa među kojima se posebno ističu Virtuelni olimpijski muzej, mobilna aplikacija "TreninGO" Olimpijskog komiteta Srbije, kao i specijalno kreirani digitalni edukativni posteri. Rezultati pilot projekta biće od izuzetnog značaja za dalju implementaciju programa Olimpijskog obrazovanja za sve učenike osnovnih škola.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)