UČINIĆU SVE DA DEVOJKE OSTVARE SAN: Selektor odbojkašica Đovani Gvideti za "Novosti"

S.Rajić

01. 10. 2023. u 15:00

SAMO je zlatna medalja u mislima. Jedino što je na pameti italijanskom strategu na klupi naše ženske odbojkaške reprezentacije, Đovaniju Gvidetiju (51), i što ima kao zvezdu vodilju, jeste, kako će Srbiji da donese najsjajnije odličje sa Olimpijskih igara u Parizu 2024. (26. jul - 11. avgust).

УЧИНИЋУ СВЕ ДА ДЕВОЈКЕ ОСТВАРЕ САН: Селектор одбојкашица Ђовани Гвидети за Новости

FOTO: OSS

Prva godina Gvidetija na kormilu naše nacionalne selekcije bila je prožeta usponima i padovima. Kada se podvuče crta, osvojena je prošlog meseca srebrna medalja na EP u Belgiji, a obezbeđena je i viza za Grad svetlosti na kvalifikacionom turniru u Kini (Ningbo).

- Zadovoljan sam postignutim rezultatima, ali naravno da ima još prostora za napredak i svestan sam toga - ističe Gvideti za "Novosti" iz Istanbula u telefonskom razgovoru. - Trebalo bi da postanemo još jači tim, kako bismo ostvarili glavni cilj, a to je zlatna medalja u Parizu. Naravno, ovo je proces i još smo u njemu. Bila je to veoma velika promena kada sam postavljen za selektora Srbije, kako za mene tako i za devojke. Drugačiji stil odbojke, mentalitet, različito od onoga što su navikle u prošlosti. Ponekad se razumemo vrlo brzo, a nekada nam je potrebno vreme da se uklopimo. Svaki trenutak koristili smo da to ispravimo.

Razlog za optimizam, daju mu izadanja odbojkašica na šampionatu Starog kontinenta, kao i na turniru u Kini. Dok je start bio klimav u Ligi nacija, što trener turskog Vakifbanka i priznaje.

- U Ligi nacija nismo imali sreće, protivnici su igrali na visokom nivou i bili su jaki. Isto tako, kalendar nadmetanja nam nije bio naklonjen. U isto vreme, mogu da budem zadovoljan što nismo otišli na završnicu u SAD, jer vreme koje smo proveli na pripremama na Palama koristilo je da se ekipa spremi za EP i kvalifikacije za OI. Uvek sam zadovoljniji kada moji timovi završe sezonu dobro, nego da budu sjajni na početku. Drago mi je da je smo u Kini prikazili našu najbolju odbojku.

Kalendar naredne sezone ne predviđa previše mečeva. Kako je plasman na OI u džepu, kovanje planova će ići lakše.

Bez promena u sastavu

TIM koji je bio na raspolaganju tokom ovog leta, najverovatnije će ostati isti i za dogodine, ukoliko ne bude povreda

- Ne očekujem da ću praviti promene. Zadovoljan sam igračicama koje su nastupale - kaže Gvideti.

- Akcenat će biti na OI. Da se plasiramo u finale i osvojimo zlato. Znam da je to jedino odličje koje Srbiji nedostaje. Devojke su već sada uzbuđene, pošto su prethodnih sezona osvajala sva ostala takmičenja. Biće sjajno za mene i velika čast da vodim takav skup igračica. Motivisane su, i biće mi zadovoljstvo da im pomognem da ostvare san. Naravno, biće tu još kandidata, ali Srbija je u samom vrhu.

Ovo će Gvidetiju biti četvrte OI. Prvi put je bio pomoćnik u selekciji Italije 2000. u Sidneju, a treći put zaredom biće na kormilu reprezentacije (2016. u Riju vodio Holandiju - četvrto mesto, 2021. u Tokiju Tursku - peto mesto).

Učinak: 19 pobeda, 9 poraza

ČAK 28 mečeva odigrale su odbojkašice u rasponu od maja od septembra. Kada se sve sabere, učinak je 19 pobeda i 9 poraza. U Ligi nacija ostvareno je šest trijumfa i isto toliko neuspeha. Na EP jedini izgubljeni meč od devet dogodio se u finalu sa Turskom. Na kvalifikacionom turniru za OI u Kini skor je bio 5-2.

- Nemam lični motiv. Ponosan sam što ću biti deo OI, biću preplavljen emocijama zbog tako velikog nadmetanja. Prvi put ću voditi tim, koji želi i ima ambiciju da osvoji zlato, tako da je to skroz druga perspektiva i za mene - podvlači Gvideti.

BONUS VIDEO: Koreografija "delija" u bojama srpske zastave

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku