PRAZNIK SPORTA U NOVOM SADU: Održan šesti Sajam sporta i omladine (FOTO)

Novosti online

13. 10. 2023. u 19:55

SAJAM sporta i omladine, kao samostalna manifestacija šesti po redu, danas je na Novosadskom sajmu okupio više od 170 izlagača, klubova, saveza, društava... čiji je cilj bio da predstave svoje discipline i da, posebno najmlađima, ukažu na značaj bavljenja sportom.

ПРАЗНИК СПОРТА У НОВОМ САДУ: Одржан шести Сајам спорта и омладине (ФОТО)

S.B.

Smotru sportista otvorio je Zoran Gajić, ministar sporta Srbije, koji je naglasio da Novi Sad zavređuje epitet grada sporta, ne samo zbog šampiona i vrhunskih rezultata njegovih sportista, nego i zbog organizacije sportskih događaja na najvišem nivou.

-Ako postoji nekakav atribut koji bi najbolje oslikao Grad Novi Sad verovatno je to sport, a rekao bih čak i sigurno. Ne samo zbog šampiona države u fudbalu, rukometu, u mnogobrojnim individualnim sportovima, nego i zbog toga što je organizacija sporta u Novom Sadu, a ja to verujte jako dobro znam već decenijama, na izuzetno visokom nivou - kaže rekao je ministar Gajić. - Ogroman broj naših građana, Novosađana, se bavi fizičkim vežbanjem , da li kroz sport ili fizičko vaspitanje ili rekreaciju. Masovnost koja je ovde uz kvalitet prisutna je veoma retka, ne samo u našoj zemlji već i na širim prostorima. Sve čestitke ljudima koje ovde vidim i prepoznajem, a znam da su ulagali u sport u Novom Sadu, u vojvođanski sport i u srpski sport. Nisu to samo rezultati, to je organizacija gde moram da istaknem da u velikom broju sportova Novi Sad ima isto tako veliki broj pokrajinskih i gradskih saveza. Nema to baš jako puno gradova. Za razvoj jednog sporta, da bi ovoliko dece došlo i treniralo potrebno je da se mnogo ljudi bavi i time  - i to ne samo šampionima, reprezentativcima, nego upravo početnicima, najmlađima. Uspeh  smo u Novom Sadu uvek merili brojem takmičara, brojem trenera, kvalitetom stručnog rada, organizacijom velikih i malih takmičenja. Ponosim se da sam jedan deo svog života bio deo ove priče koju vi svi zajedno sada ovde predstavljate.

Sajam sporta i omladine je jedinstvena priredba na ovim prostorima. Na Sajmu omladine danas su organizovani brojni edukativno zabavni sadržaji, paneli posvećeni i ozbiljnim temama, brojne radionice, edukativni filmovi, takmičenja u video igrama, pa i nekim novim sportovima... Sajam prati i izlagački deo na kojem se predstavlja više od 40 organizacija.

-Činjenica da dok mi ovde govorimo deca rade ono što im najviše prija, da se bave različitim sportovima je dokaz da smo na dobrom mestu i da je ono što činimo dovoljno dobro da ovo bude novo iskustvo za njih - rekla je  Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine u Vladi Republike Srbije. - Novi Sad je jedan od gradova koji najviše izdvaja za omladinsko organizovanje i brigu o mladima,  prepoznaje važnost ulaganja u mlade. Možemo da utičemo na njih da isprobaju različite discipline i pronađu svoj dalji put. Ministarstvo turizma i omladine će i dalje biti na raspolaganju da pruži punu podršku i da zajedno gradimo bolji život mladih u Srbiji.

Za jedinstvenu manifestaciju, u kojoj su prvi put objedinjeni sport i omladina, Ognjen Cvjetićanin, član gradskog veča, naglasio je da ima podršku grada ali i ljubitelja sporta, s obzirom na to da su učesnici iz raznih miljea, iz oblasti školskog sporta, rekreativaca, sportista sa invaliditetom...

-To potvrđuje značaj bavljenja sportom a okupljanje na ovaj način je zapravo praznik sporta u Novom Sadu- ocenio je Cvjetićanin.-Sajam sporta i omladine u Novom Sadu jedinstvena je manifestacija koja se održava u našoj zemlji i koja na jednom mestu okuplja veliki broj sportista, sportskih radnika, ljubitelja sporta, dece i mladih. Novosadski sajam postaje mesto susreta institucija, saveza, klubova, entuzijasta, šampiona, ali i onih koji će to tek postati. Grad Novi Sad tokom cele godine podržava sport, školski sport, vrhunski, ali i onaj namenjen osobama sa invaliditetom, rekreativcima, amaterima i osobama trećeg doba

Prezentacije, demonstracije i aktivnosti mnogobrojnih sportskih saveza i klubova održane su u Hali „Master“ i na otvornom prostoru Sajmišta kao i na Manježu. Sajam omladine priređen je u Auli Novosadskog sajma. Priredbu su prisustvom uveličali i podržali stručnjaci i entuzijasti, ali i brojnim poznatim sportisti i sportski radnici.

Posetioci Sajma, kojih je bilo više hiljada, posebno školaraca,  imali su priliku da se druže sa sportskim legendama, olimpijcima, Vasom Mijićem, Arankom Binder, Tadijom Kačar, Slavkom Obadovim, Đorđem Đurićem, Jovanom Pejčićem, Aleksandrom Jovančevićem, Zoranom Pančićem, Zlatkom Keslerom, Željkom Rebračom, Borislavom Perić- Ranković, Mitrom Palikućom, Miodragom Jotićem, Goranom Obradovićem...

Posebno zanimljivo bilo je na štandu Asocijacije sportskih legendi Novog Sada, gde su naši proslavljeni sportisti uz obilje fotografija  mališanima prepričavali doživljaje sa sportskih borilišta.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)