SPEKTAKL U HALI SPORTOVA "RANKO ŽERAVICA": Milica Mandić svečano otvorila Evropsko prvenstvo u tekvondou za kadete i pionire (FOTO)

Novosti online

19. 10. 2023. u 16:25

U Hali sportova „Ranko Žeravica“ zvanično je počelo Evropsko prvenstvo u tekvondou za kadete i pionire. Tokom naredna četiri dana, kroz Halu sportova prodefilovaće više od 750 mladih takmičara koji dolaze iz čak 41 evropske zemlje, što će ovom šampionatu doneo status najmasovnijeg međunarodnog tekvondo takmičenja ikada održanog na teritoriji Srbije.

СПЕКТАКЛ У ХАЛИ СПОРТОВА РАНКО ЖЕРАВИЦА: Милица Мандић свечано отворила Европско првенство у теквондоу за кадете и пионире (ФОТО)

FOTO: Benjamin Pastuović

Šampionat će traja5 do nedelje, 22. oktobra i predstavlja ne samo vrhunsko sportsko takmičenje, već i ključnu plaIormu za razvoj mladih talenata koji će jednog dana, poput Milice Mandić ili Tijane Bogdanović, bi5 nosioci sportskih uspeha na najvišem nivou.

Nakon himne Republike Srbije u izvođenju Braće Teofilović, prisutnima se obratila dvostruka olimpijska šampionka i potpredsednica Olimpijskog komiteta Milica Mandić, čime je zvanično otvoreno Evropsko prvenstvo za najmlađe kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji.

- Danas imam tu privilegiju da vam se obra5m ispred Olimpijskog komiteta, ali isto tako i kao neko ko voli ovaj sport, trenira i ko se takmičio na prvom Evropskom kadetskom prvenstvu ikada održanom, 2005 godine u Palermu. Nakon 18 godina imamo tu čast da ovo veliko takmičenje organizujemo u našem divnom Beogradu. Hvala Evropskoj Tekvondo Uniji na ukazanom poverenju, nadam se da smo opravdali vaša očekivanja i da posle izuzetnih

sportskih rezultata koje Srbija pravi prethodnih godina, sada predstavljamo našu zemlju i na ovaj način u najboljem mogućem svetlu. Čes5tam Tekvondo Asocijaciji Srbije i svim
volonterima na sjajnoj organizaciji. Priredili ste spektakl kako za takmičare tako i za sve goste, a vama dragi takmičari želim svu sreću da ostvarite željene rezultate i da se vratite sa lepim uspomenama iz Beograda – rekla je nekadašnja srpska reprezentativka Milica Mandić.

Kandidati će se nadmeta5 u različi5m kategorijama, gradeći ne samo svoje sportske karijere, već i prijateljstva sa takmičarima iz čak 41 evropske zemlje. Šampionat se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i Sekretarijata za omladinu i sport grada Beograda.

- Poseban interes Republike Srbije je finansiranje međunarodnih takmičenja koja se održavaju u našoj zemlji, u organizaciji nadležnih nacionalnih sportskih saveza i to činimo kontinuirano poslednjih 10 godina. Organizacija međunarodnih sportskih takmičenja u velikoj meri u5če i na jačanje pozicije koju naši savezi i pojedinci imaju u međunarodnim sportskim federacijama što je od velikog značaja za sam sport i za reputaciju naše zemlje – ističe vršilac dužnosti pomoćnika ministra sporta Mirko Kantar i dodaje da se ovakvim šampionatima neguju vrednosti u duhu Evropske sportske povelje, kao što su fer plej, sportska etika, solidarnost, tolerancija, ravnopravnost i poštovanje.

Organizator ovog prestižnog sportskog događaja je Tekvondo Asocijacija Srbije koja na ovaj način pruža priliku mladim spor5s5ma da pokažu svoje veš5ne i talenat, da se takmiče i razmenjuju iskustva.

- Sport je nešto što nas čini jednakima i bliskima. Vi koji ste tek nedavno uplovili u vode sporta i ozbiljnih takmičenja, imate šansu da, kao najbolji ambasadori svojih zemalja, razvijate poznanstva, upoznajete druge kulture, širite mir i toleranciju, i na taj način sebi, ali i budućim generacijama napravite i ostavite svet boljim nego što je sada – rekao je predsednik Upravnog odbora Tekvondo asocijacije Srbije Dejan Burčul, a zatim se zahvalio Ministarstvu sporta, Evropskoj Tekvondo Uniji i celokupnoj tekvondo zajednici na ukazanom poverenju.

- Posle 2012. godine, kada je Milica Mandić osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, počela je ekspanzija ovog sporta. Mi smo u tom trenutku imali možda 200 ili 300 takmičara na prvenstvima, a poslednjih 5 godina imamo po hiljadu takmičara u svakoj selekciji što je ogroman broj ljudi koji se bavi našim sportom. Tekvondo u Srbiji se sve više razvija i treba istaći i da je ovo najtrofejniji olimpijski sport u Srbiji, što je siguran sam samo jedan od preduslova da ove godine budemo domaćini Evropskog kadetskog prvenstva – ponosno ističe generalni sekretar Tekvondo Asocijacije Srbije Miroslav Krklješ i najavljuje da će od 9. do 11. maja 2024. godine TAS biti domaćin Evropskog seniorskog prvenstva koje će biti održano u prostoru Beogradskog sajma.

- Deca su naša budućnost, a prisustvo više od 750 takmičara u Beogradu jasno ukazuje na veliki značaj i popularnost našeg sporta. Srbija je uložila ogroman trud i ostvarila izuzetne uspehe na međunarodnim takmičenjima. Sa zadovoljstvom is5čemo da je Evropska Tekvondo Unija prepoznala Srbiju kao sigurnog i pouzdanog partnera za održavanje ovog takmičenja – kazao je generalni sekretar Evropske Tekvondo Unije Antonio Barbarino i istakao da se raduje nastavku uspešne saradnje sa Tekvondo Asocijacijom Srbije.

Evropsko prvenstvo je mnogo više od takmičenja; to je prilika da oblikujemo budućnost sporta i da stvorimo čvrste veze među mladim spor5s5ma iz svih delova Evrope. U naredna četiri dana očekuju nas uzbudljivi mečeve, inspirativne trenuci i prijateljske susrete.

Uloga volontera je od ključnog značaja za uspešno vođenje ovakvih velikih takmičenja.

Gotovo 100 volontera koji će bi5 angažovani na različi5m zadacima čine nezamenjiv deo organizacije. Njihov doprinos omogućava da događaj funkcioniše besprekorno i pruža nezaboravno iskustvo svim učesnicima.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024