ROBERT LEKO U PARIZU PIŠE ISTORIJU: Novosađanin deli pravdu na olimpijskom turniru u odbojci na pesku

S. B.

19. 02. 2024. u 14:12

NOVOSAĐANIN Robert Leko (48), sudija u odbojci na pesku, prvi je arbitar iz Srbije koji će u tom sportu da “deli pravdu” na Olimpijskim igrama.

РОБЕРТ ЛЕКО У ПАРИЗУ ПИШЕ ИСТОРИЈУ: Новосађанин дели правду на олимпијском турниру у одбојци на песку

Privatna arhiva

 Istorijski poziv Svetske odbojkaške federacije, za učešće na olimpijskom turniru u “bič voleju”, koji će biti odigran od 24. jula do 12. avgusta na posebno upriličenim peščanim terenima kraj Ajfelove kule, Roberta je, ne krije, mnogo obradovao. Jer je reč o istinskom priznanju za dosadašnja izgaranja kraj terena za igru preko mreže, kruni sudijske karijere koja objedinjuje nastupe na svim najznačajnijim planetarnim smotrama odbojkaša i odbojkašica.

Kada sam pre par dana otvorio zvaničan poziv na elektronskoj pošti, osećaj je u tom trenutku bio sjajan - kaže Leko. - Zaista, čoveka tako nešto učini ponosnim za sve ono što je radio od kad se bavi sportom. Jednako bitno je i to što mi se telefon usijao, ne prestaje da zvoni. Stižu čestitke od sportskih prijatelja sa svih meridijana. S druge strane, osećanja su i malo pomešana, s obzirom na činjenicu da znam koje je to breme. Jer, reprezentujem Srbiju kao prvi iz naše zemlje u toj konkurenciji i jednako tako reprezentujem Svetsku odbojkašku federaciju, koja mi je ukazala poverenje i priznanje i svrstala među 15 najboljih arbitara sveta.

Kao neposredni učesnik najveće planetarne smotre sporta i predstavnik ogromne svetske odbojkaške porodice, Leko ističe da razmišlja upravo o nizu aspekata koje je potrebno ostvariti i ispuniti.

- Znam šta bi sve trebalo da se radi da se ostane na visokom nivou, od fizičkih i psihičkih priprema pa do velikog pritiska na takmičenju na kom sve, jednostavno, mora da bude pod konac.

Leko je sportom počeo da se bavi kao dečak u rodnim Sremskim Karlovcima i, kako ističe, kao i svi klinci trenirao razne discipline, da bi se kasnije opredelio za odbojku. Igrao je u Drugoj ligi, kurs za odbojkaškog sudiju položio 1997. godine i početkom ovog milenijuma sa parketa prešao uz liniju da reguliše pravila igre. U Superligaškom takmičenju je od 2007. godine a titulu međunardonog sudije odbojci na pesku stekao je godinu dana kasnije. Uz to, stekao je i zvanje diplomiranog ekonomiste i zaposlio se u banci, gde radi kao menadžer.

Na radnom mestu imam zaista ogromno razumevanje i podršku kolega, šefova i direktora. Za 16 godina, koliko sa bavim suđenjem na odbojkaškim terenima, učestvovao sam na više od stotinu turnira, gren slemova, opena i čelendžera, tri svetska i osam evropskih prvenstava, evropskim igrama i evo, sada, prvi put ću na Olimpiojske igre. Za Pariz me je “preporučio” učinak na na Svetskim prvenstvima u Rimu i Meksiku.

Kada govori o suđenju na odbojkaškim utakmicama i na mečevima u odbojci na pesku, Leko ističe da je reč o ogromnoj razlici i dva dijametralno različita sporta.

- Sa stanovišta arbitra, najpre je pogled u psiho- fizičkoj pripremi za događaj. U klasičnoj odbojci, meč traje najduže dva i po časa, koliko je potrebno da sudija bude fokusiran ali i da stoji to vreme kraj mreže na platformi 40 puta 40 centimetara. U odbojci na pesku, međutim, igra se ceo dan, od ujutro pa do ponoći, a sudije su po rasporedu angažovane na pet- šest mečeva, koji u proseku traju po sat vremena. To znači stajanje po pet- šest časova na platformi sa maksimalnom koncentracijom. Da ne govorim o razlici u vremenskim prilikama, od idealnih u dvoranskoj odbojci pa do tropskih vrućina i ledenog vetra na otvorenim terenima odbojke na pesku- kaže Leko.

Podrška porodice

Kada se saberu učešća na takmičenjima širom sveta, Robert Leko godišnje odsustvuje od kuće ukupno, više od 65- 70 dana.

Suvišno je govoriti koliko veliku podršku imam od najbližih, od supruge Maje i ćerke Mine i o kakvim odricanjima i žrtvi je reč. Tu je podrška rodbine, prijatelja, kolega... i zato učešće u Parizu ne doživljavam samo kao moj uspeh, već svih njih u mojoj okolini- kaže Leko.

Krađa zanata

Radni dan mi traje od “jutra do sutra”, od sedam do ponoći, uz kućne obaveze, posao, posle kog često idem na neku od utakmica ili na trening, i naravno, održavanje kondicije i uobičajena dodatna edukacija- kaže Leko.- Istina, nađe se vreme da supruga i ja izađemo sa prijateljima na pićence ili večeru a sve je to u odbojkaškom krugu. Tempo je veoma ozbiljan, ulaganja su velika, i dalje se stalno uči i usavršava i prenosi na mlađe kolege. Imao sam sreću da “kradem” zanat o velemajstora Dragana Grbića, Borisa Kolarevića i Anđelka Popovića, koji su mi bili uzori.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)