DOVODIMO I EVROPU U LESKOVAC: Projekti - Odbojkaški klub Dubočica ostvario istorijski uspeh - plasman u Superligu

Игор Митић
Igor Mitić

18. 04. 2024. u 11:47

ODBOJKAŠKI klub Dubočica uspeo je da se plasira u Superligu Srbije i time ostvari uspeh koji će ući u anale leskovačke, ali i srpske odbojke. Leskovac je jedini grad južnije od Kragujevca, osim Niša, čiji su odbojkaši uspeli da izbore mesto u najvišem rangu domaćeg takmičenja. Kažu da je sada na njima da dokažu da su toga vredni. Cilj im je, da za četiri ili pet godina, igraju veoma ozbiljnu ulogu u srpskom odbojkaškom sportu i da u Leskovac dovedu Evropu.

ДОВОДИМО И ЕВРОПУ У ЛЕСКОВАЦ: Пројекти - Одбојкашки клуб Дубочица остварио историјски успех - пласман у Суперлигу

foto: OK Dubočica

O desetogodišnjem putovanju Dubočice do superligaškog takmičenja razgovarali smo sa Marjanom Nikolićem (47) koji se tada, kao trener i sportski direktor, vratio u matični klub i zatekao ga u pretposlednjoj ligi.

- Te godine uspeli smo, nekako, da ostanemo u istom rangu i počeli razgovore o aspiracijama da napravimo jedan ozbiljan klub i kako to da uradimo. Sve vreme smo se trudili da klub, u organizacionom smislu, dovedemo na nivo koji može da istrpi sledeći rang takmičenja i to bez rizika da se, već prve sezone, vratimo u ligu iz koje smo došli - priča Nikolić. - Svaki ulazak u viši rang nadmetanja podrazumeva i grčevitu borbu za opstanak. Pravili smo četvorogodišnje planove i nismo se rukovodili našim željama, već onim koliko smo zreli za dalje napredovanje, što se pokazalo kao ispravno.

foto: I. Mitić

Nikolić priznaje da je to bio put tokom kojeg se moralo kalkulisati, a da su se taktičke procene rukovodstva kluba ispostavile veoma korisnim.

- Jedne sezone bila je neka reorganizacija lige. Da smo tada iskoristili mogućnost za maksimalno napredovanje, ovog istorijskog uspeha verovatno ne bi ni bilo. Želeli smo da napredujemo, možda za neke sporo, ali nam je bilo važnije da bude sigurno - ističe naš sagovornik.

Dubočica je pre deset godina sezonu završila na drugom mestu Međuokružne lige Leskovca. Potom je dve godine igrala Drugu ligu - Istok, da bi četiri sezone provela u Prvoj B i isto toliko u Prvoj A ligi, ali je sve vreme rezultatski napredovala.

foto: OK Dubočica

- Na početku ove sezone bilo je šest ili sedam ekipa koje su važile za favorite i u takvim okolnostima morate da se zapitate da li su vaši planovi realni. Verovali smo i ispostavilo se da smo dostigli takav nivo igre da smo, sa samo jednim porazom, potpuno zasluženo ušli u Superligu. Može da se stekne utisak da je bilo lako, ali nije. Na treninzima smo se i svađali, i plakali, ali smo se i smejali i dobro zabavljali - dodaje Marjan Nikolić.

Leskovčani se ni sada ne zavaravaju da u Superligi odmah mogu da naprave vrhunske rezultate. Cilj im je opstanak i da uporedo sa tim prave još jači klub.

- Sa predsednikom Milošem Polićem i ekipom koju imamo želimo da sve posložimo tako da možemo da se takmičimo u rangu koji smo zaslužili. Još mnogo toga bi trebalo da uradimo da bismo postali standardni prvoligaš - naglašava Nikolić i u prvi plan stavlja ulogu svakog igrača ovog kluba koji su, kako je sezona odmicala, postajali "fenomenalni u svakom smislu".

Nikolić kaže da kontinuirano napredovanje leskovačkih odbojkaša ne bi bilo moguće bez podrške Odbojkaškog saveza Srbije (OSS) i sve većih izdvajanja lokalne samouprave namenjenih sportu. To ilustruje podatkom da je sportski budžet Leskovca, tokom poslednje decenije, udesetostručen. Podrška nije izostala ni od leskovačke publike.

Spoj mladosti i iskustva

NIKOLIĆ ističe da su bili preozbiljni i posvećeni. Tim je spoj mladosti i iskustva. Polovinu ekipe čine "deca ovog kluba", a ostatak igrači iz drugih sredina. I oni su prepoznali strast i entuzijazam Leskovčana zbog čega su ostajali u ovom gradu. Tim čine provereni igrači koji su već igrali Superligu i u inostranstvu, ali i talentovani mladići od kojih se mnogo očekuje.

foto: OK Dubočica

- Ovo je "vrela" sredina koja voli da podrži sve što je dobro. Poslednju utakmicu smo iskoristili da publici u prepunoj sali, bez nekog rezultatskog opterećenja, pokažemo šta može da očekuje od nas i u tom organizacionom smislu. Atmosfera, uz svetlosne i vizuelne efekte, koju smo imali, neće biti izolovani slučaj. Od svake naše utakmice pravićemo spektakl, trudeći se da publici pružimo takav doživljaj da poželi da nam ponovo dođe i da uživa u igri najboljih odbojkaških klubova Srbije - obećavaju u Dubočici i, uz svu skromnost, dodaju da ne mogu da isključe ni neko iznenađenje, što se rezultata tiče.

Škola odbojke stvara igrače

ZBOG predrasuda da odbojka nije muški sport, decu nije lako dovesti u salu. Kroz projekte "Odbojkica" i "Moj prvi smeč" i u Leskovcu pokušavaju da animiraju dečake da se odluče za ovu igru. To im je veći prioritet u odnosu na sve što su do sada uradili, a plan je da iskoriste uspeh kluba i da kroz nekoliko godina dobiju bar jednog ili dvojicu igrača koji su kadri da budu superiorni među najboljima.

Naš sagovornik ukazuje na to da je odbojka sport u kome mora najbrže da se misli, da se bude najagilniji, da se brzo donose odluke i još brže reaguje. To je, kaže, viteški i zahtevan sport koji mnogo utiče na "moždane vijuge".

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)