ZORAN TERZIĆ ZA "NOVOSTI": Preživećemo smenu generacija

Slobodan Krstović

19. 10. 2020. u 08:10

OD kada je postao selektor odbojkašica 2002. godine, Zoran Terzić nije imao pravi letnji odmor.

ЗОРАН ТЕРЗИЋ ЗА НОВОСТИ: Преживећемо смену генерација

FOTO: M. Vukadinović

Trofejni stručnjak je lako prelazio iz klupske u reprezentativnu sezonu. Sve do ove godine, kada su zbog pandemije virusa korona mnogi planovi pali u vodu, otkazana brojna takmičenja, a ono najvažnije, Olimpijske igre u Tokiju, pomereno za godinu dana.

- Baš i nisam imao slobodno celo leto - priča u telefonskom razgovoru iz Istanbula za "Novosti" Zoran Terzić.

- Okupili smo seniorke, koje se nisu dugo zadržale zbog poznate situacije. Ali smo sa devojkama koje su na ulasku u nacionalni tim skoro mesec dana radili u Ubu. Nije bio totalni odmor, ali je bilo čudno, u najmanju ruku, da posle toliko godina tokom leta nismo zajedno, da ne treniramo. S druge strane, neki od nas dobili su priliku da završe neke poslove, da se družimo sa prijateljima, rodbinom, porodicom. Ipak, svi jedva čekamo da se stvari vrate na staro.

Strateg evropskih i svetskih prvakinja priznaje da našoj selekciji pauza nikako nije odgovarala.

- Bili smo u velikom naletu za Olimpijske igre, jer od 2015. pravimo izvanredne rezultate, a poslednje tri godine bile su zlatne. Zato nam odlaganje nije odgovaralo. S druge strane naše ekipa je, izuzimajući Tijanu Bošković, starija, neke igračice su već u godinama kada polako počinje da se razmišlja o prekidanju reprezentativne karijere. Ali šta je tu je, probaćemo dogodine da se spremimo na najbolji mogući način - kaže Terzić.

KUBANKA VARGAS JE FENOMENALNA

NAŠ savez je Svetskoj federaciji poslao potrebnu dokumentaciju da sjajna Kubanka Melisa Vargas dobije i srpsko sportsko državljanstvo.

- Ne bih komentarisao, jer bi bilo neozbiljno da pričam o tehničkim stvarima. Bolje je da sačekamo... U svakom slučaju, ona je vrhunska igračica, može bez problema da igra na pozicijama korektora i primača i sigurno je da bi svaka reprezentacija na svetu bila jača sa njom, pa i mi - kaže Terzić.

Iduća godina biće baš naporna, jer je posle Olimpijskih igara EP u Beogradu...

- Večiti problem u odbojci je to što svake godine ima mnogo takmičenja i teško je da na svakom budete u top-formi. Sledeća godina će biti teška, jer su Igre i EP blizu, tako da devojke neće imati vremena za odmor. Zna se da su OI uvek prioritet, ali nama je i EP i te kako važno, jer se igra u Beogradu. Zavisiće dosta od rezultata u Tokiju, ako tamo budemo dobri, biće to pravi zamajac da EP odigramo u željenom ritmu, da budemo motivisani, puni energije.

Iskusni stručnjak se ne opterećuje ni smenom generacije, koja će početi posle Tokija.

- Nikad nismo pravili drastičnu, radikalnu smenu generacija. Probali smo iz godine u godinu da uvodimo jednu-dve igračice, da se privikavaju, da zamene starije. Kakva će situacija biti posle Igara, tek će se videti. Videćemo koliko igračica neće više igrati za reprezentaciju i na osnovu toga ćemo znati šta i kako da radimo. Kakav će kvalitet biti kada ove, kako ih ja zovem, "aždaje" odu, videćemo. Sigurno je da nemamo takav kalibar odbojkašica koji mogu da ih zamene. Ali, kao i uvek, preživećemo - naglašava Terzić.

Terzić se već u julu vratio u Fenerbahče, s kojim ove godine ima velike planove. Primećuje da su svi zbog pandemije pod velikim psihološkim pritiskom.

- Ova sezona je drugačija od ranijih, jer sigurno sve igračice malo manje razmišljaju o odbojci zato što se svaki dan priča o virusu. S druge strane, turska federacija je napravila neshvatljiv potez, jer je povećala ligu sa 12 na 16 ekipa, tako da igramo utakmice svaka tri dana. Zato sada u Turskoj imamo veći broj igračica sa težim povredama. Prvenstvo je trebalo organizovati drugačije, sa manjim brojem utakmica - smatra Terzić.

IGRAČ BITNIJI OD MEDALjA

DVE naše mlade selekcije, juniorska i kadetska, bile su uspešne na nedavnim EP.

- Nije toliko važno koje se mesto osvoji, koliko je bitno dobiti igrača. U tom uzrastu perspektivne igrače ne igraju pravu odbojku, jer njihovo telo ne sluša na pravi način. Rezultat nije u prvom planu, mada je lepo vratiti se sa medaljom. Ipak, najbitnije je da dobijemo igračice, a ovo liči da će tako i biti - kaže Terzić.

Trofejni stručnjak kaže da se u Istanbulu poštuju sve mere zaštite, da se ekipe testiraju svakih deset dana. Priznaje i da mu nedostaju navijači:

- Nije ni blizu kada se igra pred publikom. Pogotovo je Fener uskraćen, jer imamo veliku armiju navijača, pa samo se i na gostovanjima osećali kao kod kuće. Jeste čudno, drugačije, ali ne možemo protiv toga.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)