ALEKSANDAR ŠOŠTAR: Klub se gradi godinama

S. KRSTOVIĆ

30. 11. 2020. u 08:10

NOVI izazov za Aleksandra Šoštara. Legendarni golman, nekadašnji predsednik Partizana, priznaje da ga je poziv Aleksandra Šapića da postane sportski direktor Novog Beograda iznenadio i veoma motivisao da pomogne da se formira još jedan vaterpolo centar u Srbiji.

АЛЕКСАНДАР ШОШТАР: Клуб се гради годинама

Aleksandar Šoštar foto: N.Paraušić

 Smatra i da snaga jednog kluba nisu samo trofeji, već i stvaranje igrača, kao i da taj proces traje godinama.

- Nama u Srbiji je potreban još jedan pravi klub, a Novi Beograd ima sve uslove da to postane. Naravno, za to je potrebno vreme i mislim da svojim iskustvom mogu da pomognem. Za mene je ovo veliki izazov, a kako uvek gledam i šire, to bi donelo i korist vaterpolu u Srbiji, jer bismo dobili još jedan centar. Druga je priča da li će postati prvak Srbije, Evrope - kaže Šoštar.

Da trofeji ne garantuju da je neki klub postao pravi trofejni, vaterpolista navodi primer Bečeja:

- Bili su prvaci Evrope, ja sam bio deo te priče, ali nije napravljen klub kakav treba da bude. Da je stalno prisutan, da ima dobru školu, da dobro radi sa mladima, da stvara igrače... A mnogo je faktora koji utiču na to do kog će mesta da dođe seniorska ekipa.

MLADI

ČINI se da se temelji kluba, osnovanog 2015, udaraju po principima Partizana. Jer, imaju i razvojni klub "NBG vukovi".

- To su neki detalji o kojima možemo da pričamo, tek kada se bolje upoznam klub, jer počinjem da radim od 1. decembra. Na prvi pogled organizacija je dobra, nema žurbe, akcenat je na radu sa mlađima. Naravno da uspeh prve ekipe privlači decu, jer žele da se ugledaju na seniore.

Partizan je u vreme kada je Šoštar bio predsednik kluba pre dve godine potpisao saradnju sa Novim Beogradom, ali se dogovor brzo raspao...

- Moj dolazak nema nikakve veze sa tim dogovorom. Ideja je bila da se razvije Novi Beograd uz logistiku Partizana. Da ne ulazim preterano u detalje, u Partizanu je napravljena priča koja je, rekao bih, bila na štetu crno-belih. Ideja je pogrešno shvaćena, nije bila namera da se Partizan prebaci na Novi Beograd. Partizan je u prošlosti pomagao klubovima i u staroj Jugoslaviji, a pogotovo u Srbiji. Meni je bilo normalno da prihvatimo poziv Novog Beograda, ali je napravljen propust.

Šoštar je, kako sam primećuje, celog života sa Novog Beograda išao na Banjicu. Kada je počinjao 1975. Partizan je bio jedini logičan izbor...

- Nisam pristalica toga da deca treniraju isključivo na opštini u kojoj žive. Svakako da je bolje kada je blizu kuće, ali je najvažnije da se naprave uslovi da bi deca izabrala klub. Samo Novog Beograda ne bi bilo da nema Aleksandra Šapića. Ovo ne govorim da bih ga promovisao, jer je on to sam uradio time što je napravio i što radi.

Na pitanje da li mu je neobično što posle 20 godina svoju vaterpolu priču ne nastavlja na Banjici, već na drugom mestu, priznaje:

- Sigurno da je za mene nešto novo. Ali izazov me uvek vuče napred. Isto kao kada sam 2001. počeo da radim u Partizanu kao direktor, izazov je bio da osvojimo Kup šampiona, koji kao igrači nismo osvojili. I uspeli smo. Izazov je nešto što motiviše sportistu da daje najviše od sebe. Jeste da su važni i rezultati seniorske ekipe, zašta su zaduženi šef struke Vujasinović i pomoćnik Ćirić, ali stvaranje kluba je mnogo složeniji proces i dobijanje još jednog centra može da koristi i Novom Beogradu i vaterpolu u Srbiji.

PARTIZAN POTREBAN SRBIJI

DRAMATIČNA je bila prošla sezona u Partizanu. Posle mnogo peripetija i (ne)legalnih smena klub je 30. avgusta preuzelo novo rukovodstva.

- Potrebno je vreme da se stvari postave na pravo mesto. Partizan ima mladu ekipu i mislim da nisu opterećeni rezultatom. Samo o tome mislim da ne bi trebalo da pričam ja. Sigurno je samo da je Partizan neophodan srpskom vaterpolu - kaže Šoštar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024