ŽESTOKA REAKCIJA: Lukašenko i sin Viktor na crnoj listi MOK-a

PREDSEDNIKU Belorusije i njegovom sinu Međunarodni olimpijski komitet zabranio bilo kakav odnos sa sportskim priredbama u organizaciji MOK-a uključujući i Olimpijadu

ЖЕСТОКА РЕАКЦИЈА: Лукашенко и син Виктор на црној листи МОК-а

FOTO: EPA

Međunarodni olimpijski komitet  zabranio je  predsedniku  Belorusije  Aleksandru  Lukašenku i njegovom sinu  Viktoru  bilo kakav  kontakt ili dolazak  na priredbe koje organizuje MOK  uključujući i Olimpijadu. Te  sankcije su uvedene  posle  žalbi  beloruskih sportista  koji su se priključili demonstrantima u  rušenju  Lukašenka.

   Predsednik MOK-a  Tomas  Bah kazao je da ponašanje   predsednika Lukašenka i njegovog  sina šteti  repupaticiji olimpijskog pokreta. Zbog toga su izrečene  sankcije nacionalnom  olimpijskom komitetu belorusije  na čelu sa Aleksandrom Lukašenkom.

 Posle predsedničkih  izbora na kojima je prema  službenim podacima Lukašenko  dobio više od  80 posto   glasova oko  hiljadu beloruskih poznatih sportista i trenera priključilo se demonstrantima. 

Oni su potpisali  otvoreno pismo  u kome su tražili prestanak  nasilja  policije , zatim  da se  izbori ponište  i sprovedu novi. Među  potpisnicima  su bili i  beloruski  sportisti koji su osvajali medalje na olimpijskim  igrama,  zatim   evropski i svetski  šampioni. Posle toga mnogi od  njih su imali probleme.

Posle   demonstracija bili su čak zatvarani,  poznata  košarkašica Jelena  Jevčenko  kao i osvajač srebrne  medalje u desetoboju i  sedmoboju Andrej Kravčenko. Olimpijska šampionka u fristajlu Aleksandra Romanovskaja je izjavila da su je isključili iz reprezentacije jer je otvoreno podržavala  demonstrante.

Zbog  toga je MOK  počeo  službenu istragu  25 novembra  povodom    diskriminacije  sportista u Belorusiji  zbog  njihovih političkih  stavova. Predsednik MOK-a  Tomas  Bah je  sedmog decembra   rekao novinarima da  će sankcije uvedene  predsedniku Lukašenku i njegovom  sinu Viktoru biti na  snazi  do  daljnjega ili do  izbora novog nacionalnog olimpijskog komiteta Belorusije  u februaru 2021.

   “Iz   kompletne informacije koju smo dobili zaključili smo da  rukovodstvo NOK Belorusije nije  zaštitilo  sportiste od političke  diskriminacije. To je u suprotnosti  sa temeljnim principima olimpijske povelje”, objasnio je Tomas  Bah.

Lukašenkov  sin  Viktor koji je bio potpredsednim NOK  Belorusije bio je zadužen  za  svakodnevno vođenje   te organizacije. Sankcije su uvedene i protiv  Dmitrija Baskova koji je predsednik  hokejaške federacije  belorusije i član NOK-a. Njemu se kao  greh uzima to što je bio protiv da se  Belorusiji oduzme pravo da bude  domaćin  svetskog prvenstva u hokeju 2021.  Zbog toga Belorusija  neće moći da bude   domaćin  međunarodnih takmičenja.

Pratite "Novosti sport" na Fejsbuku 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)