VLADIMIR CUPARA ZA NOVOSTI: Timski duh i veliki trener obećavaju preporod

G. KELIĆ

11. 01. 2021. u 11:02

HEROJ našeg rukometnog nacionalnog tima, koji je posle pobede u Zrenjaninu (27:24), tri dana kasnije odbranom u poslednjim sekundama doneo remi u Kreteju protiv moćnih Francuza (26:26), golman Vladimir Cupara (26), za „Novosti”, ističe glad za uspehom, odličnu atmosferu i veliku stručnost novog selektora Tonija Đerone, kao ključne za start iz snova u kvalifikacija za odlazak na EP 2022. u Mađarsku i Slovačku.

ВЛАДИМИР ЦУПАРА ЗА НОВОСТИ: Тимски дух и велики тренер обећавају препород

Foto: Nebojsa Parausic

- Suvišno je pričati kako se svi osećamo trenutno. Malo je reći da smo presrećni i prezadovoljni - prenosi utiske Cupara, za „Novosti”, iz Pariza, samo nekoliko sati pred avionski let za Beograd.

- Mogu u ime celog tima da kažem da se svaki igrač oseća fenomenalno. Atmosfera je sjajna, ovo nam je svima bilo potrebno. A ono još važnije, ostali smo svi zdravi, niko se nije povredio, niti bilo šta drugo.

Prvo što svakom poznavaocu rukometa upada u oči jesu nove taktičke zamisli selektora Đerone, koje ističe i prvi golman naše reprezentacije.

- Igrali smo odbranu 6-0, u nekim retkim slučajevima 5-1, i to je dalo vidljive rezultate. Stvarno moram da napomenem našu odličnu igru u tom segmentu, pre svih Ilije Abutovića, koji se vratio u reprezentaciju. Čovek koji je krucijalan za našu igru u defanzivi. Naravno, nemerljiv doprinos imaju Marsenić i Orbović, kao između ostalog i svi drugi.

Vladimir, takođe, izdvaja način rada španskih trenera, sa kojim je dobro upoznat s obzirom na to da u Vespremu sarađuje sa još jednim strategom sa Pirinejskog poluostrva, Dejvidom Dejvisem.

ZADOVOLjAN U VESPREMU

POSLE epizoda u Crvenoj zvezdi, španskom Ademar Leonu i poljskom Kjelceu, od 2019. Vladimir je član mađarskog Vesprema, sa kojim je produžio ugovor do 2023.

- Iskreno, u početku mi je bilo potrebno vreme da se prilagodim na novu ekipu, međutim iskoristio sam drugi deo sezone na najbolji način i uhvatio ritam. Da vam pravo kažem, cilj mi je za ovu takmičarsku godinu bio da produžim ugovor. Svi u klubu su zadovoljni, saradnja je nastavljena na obostrano zadovoljstvo.

- Zapravo, ja od svoje 20. godine, to jest otkad sam otišao u inostranstvo, sarađujem sa španskim trenerima, koji se po mnogo čemu razlikuju od svih ostalih. Imaju neki svoj upečatljiv stil. Pre svega mnogo pažnje posvećuju taktičkoj pripremi utakmice, a još više detaljima koji nisu vidljivi, ali koji prave ogromnu razliku u igri. Upravo smo u ove dve utakmice posvetili pažnje određenim detaljima i to je donelo prevagu - napominje rođeni Beograđanin, koji je karijeru počeo u Voždovcu.

U sredu sledi duel sa Grcima, koji bi trebalo da budu lak zalogaj za naše "orlove", međutim, deviza "lako ćemo" definitivno nije potrebna.

- Nikako ne smemo da se opuštamo. Od prvog do 60. minuta trebalo bi da odigramo maksimalno. Mi smo ovim rezultatom protiv Francuske, praktično, odradili više od pola posla. Prosek starosti tima je 24 godine, s tim što su nam falili neki iskusniji igrači, ali jedno je jasno - gladni smo uspeha, sa velikom željom smo svi došli na okupljanje i stvarno smo motivisani da napravimo nešto veliko - jasan je momak koji je začarao svoj gol u dvomeču sa "trikolorima".

Foto: Nebojsa Parausic

Ove godine nas neće biti na SP, koje počinje za dva dana. Ipak, to je u situaciji u kojem se nalazi naša reprezentacija verovatno i bolje.

- Slažem se. Sigurno je bolje to što preskačemo ovogodišnji planetarni šampionat. Gledajte, ja sam proveo 20 dana u karantinu na fajnal-foru Lige šampiona, a isto će morati i nacionalni timovi na SP. Definitivno, nije sjajan trenutak u kojem počinje šampionat, s obzirom na pandemiju virusa korona. Sve to zamara. Takođe, bolje je to što poglavlje sa novim selektorom počinjemo na ovakav način, a ne odmah na nekom jakom takmičenju. Moramo polako da se upoznajemo i da primenjujemo zajedničke zamisli. Nerealno bi bilo očekivati neki rezultat ovako brzo - zaključuje Cupara.

ĐERONA: OČEKUJTE VELIKE STVARI

 

SELEKTOR naših "orlova" Toni Đerona takođe je uveren da su velike stvari pred reprezentacijom Srbije.

- Pokazali smo da sa dobrom odbranom možemo da ostvarimo pozitivan rezultat protiv svakoga. Imali smo dobre trenutke u napadu, ali odbrana je bila ključ svega, Cupara na golu, važan sedmerac Milosavljeva. Neću da izdvajam nijednog igrača, bitan je tim i timski duh. Ko god da je na terenu, da li 50 minuta ili zbog jedne lopte, mora da pruži sve od sebe. U takvoj situaciji i moj posao je lakši. Pokazali smo odlične partije protiv jednog super tima, koji putuje u Egipat na Svetsko prvenstvo. Siguran sam da ćemo uraditi nešto veliko - kazao je Španac posle utakmice.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIN PRVAK TURSKE: Slobodan Kovač i bankari” zaključali šampionsku krunu