SILOVANA OLIMPIJSKA ŠAMPIONKA? Grkinja optužuje zvaničnike Saveza, reagovao i premijer Micotakis

Novosti online

20. 01. 2021. u 20:36

OLIMPIJSKA šampionka u jedrenju, Grkinja Sofija Bekatoru pojavila se u sredu pred državnim tužiocem u Atini zbog tvrdnji da ju je visoki zvaničnik Jedriličarske federacije seksualno napao 1998. godine, kada je imala 21 godinu.

СИЛОВАНА ОЛИМПИЈСКА ШАМПИОНКА? Гркиња оптужује званичнике Савеза, реаговао и премијер Мицотакис

FOTO: EPA/Janis Kolesidis

Bekatoru (43) koja je osvojila zlatnu medalju na Olipmijskim igrama u Atini 2004, optužbe je iznela prošle nedelje, govoreći na onlajn događaju koji je organizovala Vlada.

Njeno svedočenje pokrenulo je nacionalnu raspravu o nedoličnom ponašanju, dobila je i veliku podršku javnih ličnosti, među kojima je i prva predsednica Grčke, Katerina Sakelaropulu, koja ju je danas primila radi razgovora o tome.

- Nadam se da će ovo pomoći drugim ženama da progovore ako su iskusile seksualno zlostavljanje kako bi naše društvo postalo zdravije i kako bismo se manje plašili - rekla je Bekatoru posle tročasovnog svedočenja.

Navodno krivično delo je zastarilo, ali se javni tužilac složio da ispita slučaj zbog drugih mogućih žrtava.

Zvaničnik, koji je u ponedeljak smenjen sa visokoih funkcija u jedriličarskom savezu i Olimpijskom komitetu Grčke, negirao je optužbe i istakao da je ljutnja javnosti potkopala njegovu sposobnost da brani svoj stav.

Tužilaštvo ga nije identifikovalo.

Stariji političari javno su podržali Bekatoru samo nekoliko sati pošto je iznela optužbe.

- Vreme je da se iskoreni zloupotreba autoriteta protiv bilo koga ko je u inferiornom položaju. To je pošast koja podriva temelje našeg društva - napisao je premijer Kirijakos Micotakis nakon što je tokom vikenda razgovarao telefonom sa Bekatoru.

(ŽURNAL) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)