VASOVIĆ O USPEHU RADNIČKOG: Bio je to sjajan turnir u Dubrovniku

Novosti online

21. 01. 2021. u 11:25

ČAST srpskog vaterpola na završnom turniru regionalne lige braniće kragujevački Radnički.

ВАСОВИЋ О УСПЕХУ РАДНИЧКОГ: Био је то сјајан турнир у Дубровнику

FOTO: M. Vukadinović

Izabranici trenera Uroša Stevanovića jedini su srpski tim koji je izborio plasman na Fajnal for Jadranske lige koji će se u martu igrati u Zagrebu. Iza Kragujevčana je odlično odigran kvalifikacioni turnir u Dubrovniku, u izuzetno jakoj konkurenciji, a ovaj uspeh Radničkog je još veći ako se u obzir uzme činjenica da je ovo prvo učešće šumadinaca u A1 regionalnoj ligi.

Od reorganizacije kluba 2016. godine, velike podrške koji je vaterpolo dobio od Grada Kragujevca i imenovanja Jugoslava Vasovića za direktora kluba, Radnički je minulih godina napredovao koracima od sedam milja.Uspešno se iz sezone u sezonu peo kroz rangove takmičenja, ali uporedo jačajući i na zdravim osnovama razvijajući omladinsku školu koja je zalog za još veće uspehe u budućnosti.

Radnički je u vrhu tabele domaćeg šampionata, na peterce mu je izmakao trofej u Kupu i posle plasmana na fajnal-for Jadranske lige mnogi su skloni ocenama da je Radnički trenutno najbolji srpski klub. A šta o svemu tome kaže prvi operativac Kragujevčana, Jugoslav Vasović.

- Pre svega, moram da istaknem da smo još pod utiscima svega što se dešavalo na turniru u Dubrovniku, osećaj je izvanredan, ali moram da priznam da u Radničkom još niko ne smatra da smo najbolji klub u zemlji, jer jednostavno ove sezone nismo još osvojili nijedan trofej. Takmičenja traju, a jedino koje je odigrano je Kup koji je osvojila Crvena zvezda. Tako da, pre bi se za Crvenu zvezdu moglo reći da su oni najbolji u Srbiji a ne mi. Tek nam predstoji dokazivanje – iskren je direktor KVK Radnički koji je potom detaljnije analizirao utakmice u Dubrovniku u kojima je Radnički savladao Budvu (17:9), Solaris (9:8), Jadran (7:4), Primorac (12:10, a poražen od Juga (17:6):

- Bio je to sjajan turnir za ekipu i stručni štab i ovom prilikom im čestitam od srca.Zaista su napravili veliki uspeh. Odmeravali smo snage sa sjanim ekipama, izuzetno kvalitetnim. Još pre turnira smo najavili da želimo na Fajna for i u tome smo uspeli. Ponosan sam na momke iako moram da kažem da smo i u Dubrovniku imali uspona i padova, sa tom našom „ringišpil“ formom koja nas prati čitave sezone. Ipak u najvažnijim mečevima odigrali smo odlično i ostvarili cilj. Moram da istaknem veliki kvalitet regionalne lige i činjenicu da je velika šteta što ove sezone zbog pandemije virusa COVID-19 nismo imali ligaški sistem takmičenje, nego se igralo ovako po polufinalnim grupama. Da smo bili u toj mogućnosti siguran sam da bi čitav region uživao u vaterpolu, jer je kvalitet na visokom nivou.

Posebnu težinu i značaj ovom uspehu daje činjenica da je ovo prva sezona Radničkog u najboljem regionalnom takmičenju?

- Pitanje je da li bi tako bilo da je ligaško takmičenje, sa puno nezgodnih gostovanja – čvrsto je i dalje sa obe noge zemlji Vasović i dodaje:

- Imali smo dobar pristup na polufinalnom turniru i zasluženo smo tu gde jesmo. Mislim da smo trenutno svedoci blage, ali konstantne ekspanzije srpskog vaterpola. Partizan je pobedom nad Primorjem obezbedio četvrto mesto našem vaterpolu sledeće sezone u regionalnoj ligi i to je zaista velika stvar. Radnički je ispunio svoj cilj i svoju ambiciju. Ekipa je napravljena da pokuša da dođe do najboljih četiri i to smo uspeli.

Na pitanje sa kojih sve strana stižu čestitke i i koja je omiljena Vasović odgovara:

- Čestitaju mnogi, najviše naši Kragujevčani, ponosni su što je i normalno, ali meni je nekako najdraža ona koja je stigla od ljutog rivala - Crvene zvezde. Obradovali su me baš, jer volim kad se u vaterpolu prepozna taj gospodski i drugačiji odnos. Zvezda je iskreno čestitala i hvala im na tome.

Radnički već pet godina beleži napredak u rezultatima, organizaciji, radu sa omladinskim pogonom i može se reći da je taj uspon povezan sa vašim dolaskom u klub?

- Na drugima je da o tome sude i pričaju, ali neću biti neskroman i složiću se sa tom konstatacijom jer je mnogo rada, truda, energije i znanja uloženo u sve to. Činjenica je da rastemo iz godine u godinu i to ne bismo uspeli bez pomoći grada Kragujevca kao i države Srbije. Mnogo nam znači podrška koju imamo i koju nadam se adekvatno vraćamo dobrim rezultatima. Postavili smo sebi cilj, izgradili put i sada tim putem idemo samo napred.

Sportsko privredno društvo „Radnički“, je kao organizacija pod svojom kapom objedinila sportske klubove i sportsku infrastrukuru grada Kragujevca, a stavljanje košarkaškog, odbojkaškog, rukometnog i vaterpolo kluba pod njegovo okrilje omogućilo je dugoročnu stabilnost i sigurnost. Jedinstven model funkcionisanja pod pokroviteljstvom lokalne samouprave doneo je vidljive rezultate u kratkom vremenskom roku. Posle dužeg vremena klubovi se isključivo fokusiraju na ostvarivanje što boljih sportskih rezultata, bez brige o tome da li će imati gde da treniraju i da li će biti u mogućnosti da servisiraju dospele obaveze.

- Model našeg funkcionisanja je jedan od dva ili tri modela koji su jedini održivi – objašnjava Vasović i dodaje: - Imamo podršku Skupštine grada Kragujevca, ali ne želimo da sve zavisi samo od tih sredstava, već se trudimo da i sami privučemo sponzore, da animiramo decu, da unapredimo organizaciju kluba. Ne treba očekivati od lokalnih samouprava da sve i samo od njih zavisi. Neophodan je odličan stručni rad i uspesi, onda je nadogradnja mnogo lakša.

Jedna od ključnih karika u lancu uspeha KVK Radnički je kontinuitet u radu struke. Trener Uroš Stevanović je više od pet godina na čelu stručnog štaba.

- Ne znam da li je uslov za uspeh da trener bude dugo u jednoj sredini, ali sam siguran da je najvažnije da ima kvalitet, a Uroš ima izuzetan kvalitet. Nismo i nećemo ga menjati. Uroš Stevanović radi odličan posao u Kragujevcu i ovih dana upravo razgovaramo o produženju ugovora. Biće mu ponudjen novi ugovor na deset godina. Verujem da će pristati i da ćemo preskočiti sve formalnosti koje su tehničke prirode.

O ambicijama u nastavku sezonu Vasović kaže:

- Naša želja je bila dupla krunu, ali Kup smo već izgubili, odnosno pobedila nas je Crvena zvezda, tako da nam ostaje da maksimalno zapnemo u borbi za titulu prvaka Srbije. Biće mnogo teško, jer je Partizan dolaskom Stefana Mitrovića pokazao da će biti peta ekipa sa ambicijom, uz Radnički, Zvezdu, Šabac i Novi Beograd. Ali neka, to je sve za dobrobit vaterpola u Srbiji.

Krajem februara Kragujevčane očekuje dvomeč sa Strazburom u osmini finala KupaEvrope.

- Strazbur je šampion Francuske. Odlična ekipa i najteži rival koga smo mogli da dobijemo iz drugog šešira. Nadamo se prolazu naravno, ali biće izuzetno teško. Prva utakmica je u Kragujevcu 27. febnruara dok je revanš 6. marta u Francuskoj. Nadam se da će i epidomiološka situacija biti bolja pa da možda i pred publikom dočekamo Francuze.

Govoreći o razvoju KVK Radnilčki, Vasović ne krije želju da Radnički postane šampion Evrope:

- U klubu imamo petogodišnji plan na čijem kraju je titula šampiona Evrope. To je naša želja, naš krajnji cilj i naš veliki motiv za sve što radimo. Takvi ciljevi te vuku napred i kod nas je to slučaj. Gledamo visoko, a gazimo korak po korak. Po našem planu Fajnal for regioalnog takmičenja trebalo je da igramo sledeće godine, ali malo smo požurili. I drugi rade i to dobro i sigurno nećemo lako i brzo stići do tog cilja, ali kad tad ćemo to ostvariti, u to sam siguran. Kada, ne znam. Znamo da radimo, cilj imamo... – zaključio je Vasović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a