PAKLENA DESNICA: Mikel Hansen obeležio poslednju deceniju u rukometu

S. KRSTOVIĆ

01. 02. 2021. u 19:24

MIKEL Hansen više od decenije pleni rukometnim terenima. Paklena danska desnica godinama je nerešiva enigma za protivničke odbrane i noćna mora golmana.

ПАКЛЕНА ДЕСНИЦА: Микел Хансен обележио последњу деценију у рукомету

Tanjug/AP

Zvezda Pari sen Žermena juče je proglašen za MVP Svetskog prvenstva u Egiptu, na kojem je Danska, pobedom nad Švedskom (26:24) u finalu odbranila zlato.

- Godinama igram protiv njega. Statistika i trofeji govore sve o njemu, on je najbolji igrač sveta u poslednjih 10 godina. Hansen je svetska klasa i teško će se uskoro pojaviti igrač njegovih kvaliteta - priča, za "Novosti", najbolji igrač Evrope u 2019. Petar Nenadić.

- Najpoznatiji je po svom specifičnom šutu, što deluje moćno na terenu. Danci nisu imali dilemu da ga gurnu u vratu kada je bio veoma mlad, da ga istrpe i on im godinama sve obilato vraća.

Hansen je mogao da bude i tragičar šampionata, jer je u četvrtfinalu protiv Egipta napravio krupnu grešku, koja je mogla da košta Dance eliminacije. Na kraju su slavili posle sedmeraca.

- Mogao je da bude tragičar, a na kraju je junak. I na njegovom primeru se vidi sistem koji krasi Dance i omogućava im da budu to što jesu - primećuje Nenadić.

GENI NA OCA

MVP SP je iz rukometne porodice. Njegov otac Fleming odigrao je 120 utakmica za Dansku, postigao 240 golova i igrao na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984, kada je Jugoslavija osvojila svoje drugo zlato. Tri godine kasnije, 22. oktobra 1987. u Helsingru rođen je Mikel. Visok je 196 cm, težak 98 kg. Oženjen je sa Stefani, ima sina Edijeja Maka.

Još od malih nogu bilo je vidljivo da je veliki talenat. Prepoznatljiv je po atipičnom šutu, iz zgloba, zbog čega ga mnogi smatraju najboljim šuterom u istoriji rukometa.

- Mikel je jedinstven, ne samo kada govorimo o njegovim veštinama, već i po posvećenosti na treninzima - pričao je svojevremeno poznati stručnjak Peter Bredsdorf Larsen.

TRI PUTA NAJBOLjI

NA SVETU

MAGIČNI levi bek Danske tri puta je bio najbolji igrač sveta, 2011, 2015. i 2018. Hansen ima olimpijsko zlato (Rio 2016), dve svetske titule (2019. i 2021) i evropsku krunu 2012. u Beogradu. Na SP je osvojio dva srebra, kao i jedno evropsko srebro 2014. Trofeje je osvajao u klupskoj konkurenciji.

Proglašen je tri puta MVP SP i jednom OI. Bio je više puta najbolji strelac SP, EP i Lige šampiona.

Za Dansku je debitovao 2007. pobedom nad Švedskom (34:33), kada je postigao sedam golova. Tadašnji selektor Ulrik Vilbek ga je forsirao i hrabro se odrekao najboljih strelaca Roslinga i Ndesboa.

Već 2008. godine prelazi u Barselonu. Dve godine kasnije vratio se u Dansku da bi obukao dres Kopenhagena. Od 2012. je član francuskog Pari sen Žermena. Jedino mu nedostaje klupska titula prvaka Evrope. Hvalio ga je i slavni Nikola Karabatić:

- Hansen je sjajan vođa na kojeg svi u timu možemo da se oslonimo, a najbolji je u situacijama pod pritiskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FORMULA 1: Ferstapen najbolji u kvalifikacijama, Hamilton žestoko podbacio