DUPLANTIS PRELETEO 6,10 METARA: Šveđanin potvrdio svetsku klasu na mitingu u Beogradu

G.K. - S.K.

25. 02. 2021. u 08:23

FANTASTIČNI Armand Duplantis impresionirao je na "Serbijan open indor mitingu" u Veogradu.

ДУПЛАНТИС ПРЕЛЕТЕО 6,10 МЕТАРА: Швеђанин потврдио светску класу на митингу у Београду

FOTO: M. Vukadinović

Svetski rekorder u skoku motkom ispunio je obećanje da će biti prvi atletičar koji će u dvorani na Banjici preleteti šest metara. Kao od šale preskakao je 6,00 i 6,10, ali je stao na visini novog svetskog rekorda - 6,19. Dva puta je pokušavao da nadmaši i sebe za jedan centimetar, da bi od trećeg pokušaja odustao. Od naših oduševio je u bacanju kugle Armin Sinančević, dok je Ivana Španović rutinski pobedila u skoku udalj.

Najbolji atletičar sveta bio je nedodirljiv za svoje rivale. Daleko iza njega bili su Poljak Pjotr Lisek i olimpijski šampion iz Rija 2016.  godine Tijaga Braza, koji su stali na 5,70 metara.

Posle skoka motkom, najzanimljivija je bila borba kolosa u bacanju kugle. Blistao je naš Armin Sinančević, koji je postavio novi državni rekord i ostvario 10. rezultat na svetu - 21,25 metara. Drugi je bio Mesud Pezer (BiH) sa 20,78 m, a treći naš Asmir Kolašinac - 20,52 metara.

ARMAND: PREZADOVOLjAN SAM

PRVA zvezda mitinga, Armand Duplantis sa puno dobrih utisaka napušta Beograd.

- Osećaj je sjajan, stvarno. Pre mitinga sam imao određenih problema sa tetivama i to je verovatno jedan od razloga što sam se brzo umarao. Moje noge su bile umorne i zbog toga nisam uspeo da popravim svetski rekord. Za tako nešto jednostavno morate da budete savršeno spremni. I pored toga zadovoljan sam urađenim, odlična je stvar što sam postao prvi koji je u Beogradu skočio šest metara. Želim u svakoj zemlji u kojoj se takmičim da skočim preko šest metara. Osećam se dobro i spreman sam za EP.

Sinančević se nada da je ovo odlična uvertira za EP početkom marta u Poljskoj.

- Evropsko prvenstvo mi je najvažnije takmičenje za ovu zimsku sezonu. Siguran sam da ću ući u finale, a za više ćemo videti - rekao je atletičar Crvene zvezde.

U skoku udalj očekivanu pobedu ostvarila je prva dama naše atletike Ivana Španović - 6,71 m. Druga je bila Britanka Sojer (6,50 m), a treća Mađarica Lesti - 6,44.

Najbolja srpska atletičarka napomenula je da je za nju ovo bio neobičan nastup iz više osnova.

- Ovo je bilo specifično, s obzirom na to da je samo sedam dana pred veliko takmičenje, a to inače baš i ne praktikujem. Drugo, ovo je prvi put da sam na jednom turniru ovakvog kalibra bila bez trenera i to me je malo omelo. Ovo je dobar rezultat, ništa spektakularno, ali opet neki nivo koji me hrabri pred nove izazove. Nikada bolje nisam trenirala, povreda jeste ostavila traga, treba vremena da se malo sve to namesti, ali verujem da će biti dobro.

VESIĆ: DOGODINE JOŠ BOLjI

UČESNIKE mitinga pozdravili su predsednik SAS Veselin Jevrosimović i prvi čovek evropske atletika Dobromir Karamarinov, dok je takmičenje otvorio zamenik gradonačelnika Goran Vesić:

- Ovo je za nas priprema za ono što nas čeka naredne godine - SP. SAS i Beograd daće sve od sebe da to bude najbolje takmičenje ikada.

Veoma dramatično je bilo u skoku udalj za muškarce. Lazar Anić je izgubio prvo mesto za jedan centimetar, iako je imao isti rezultat (7,91) kao i Izmir Snajlaj. Ali, Albanac je za centimetar imao bolji drugi rezultat - 7,85 m.

Luka Trgovčević je pobedio u memorijalnoj trci "Borislav Pisić" na 60 metara prepone. Naš as je stazu istrčao za 7,85 i za stotinku bio brži od Italijana Hasana Fofane. Kod dama u istoj konkurenciji najbrža je bila Rumunka Ana Marija Nesterjuk (8,19), dok je druga bila naša Anja Lukić, koja je postavila lični rekord - 8,21.

POBEDNICI

SKOK motkom:

Armand Duplantis 6,10 m
BACANjE kugle:
Armin Sinančević 21,25 m
SKOK udalj (ž):
Ivana Španović 6,71 m
SKOK udalj (m):
Izmir Smajlaj 7,91 m
SKOK uvis (ž):
Morgan Lejk 1,96 m
60 m prepone:
Luka Trgovčević 7,85
60 m prepone:
Anamarija Nestrijuk 8,19
60 m:
Salome Kora 7,30
60 m:
Masimilijano Feraro 6,74
400 m:
Andrea Mikloš 52,54
400 m:
Rovert Parge 47,39
1.500 m:
Mitko Cenov 3.44,32

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)