MOK PRELOMIO: Sportisti na Igrama bez državne zastave

Novosti online

26. 02. 2021. u 18:00

MOK će i dalje pomagati beloruskim sportistima u pripremama za Olimpijske igre u Tokiju.

МОК ПРЕЛОМИО: Спортисти на Играма без државне заставе

Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Viktor, sin predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, izabran je za čelnog čoveka Olimpijskog komiteta Belorusije.

Najstariji Lukašenkov sin je ranije bio potpredsednik dok je OKB vodio njegov otac, čija je pobeda na izborima prošlog avgusta izazvala proteste u bivšoj sovjetskoj republici.

Aleksandar je pozvao delegate da glasaju za njegovog sina u izjavi objavljenoj na sajtu nacionalnog olimpijskog tela.

- Pod njegovim vođstvom neće biti krađe, korupcije i zloupotrebe novca. Sa sportistima i trenerima uvek će postupati pošteno.

Interesantno je da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obojicu suspendovao u decembru i zabranio im učešće na Igrama u Tokiju jer nisu "na odgovarajući način zaštitili beloruske sportiste od političke diskriminacije".

Ova odluka povećava šansu da će beloruski sportisti na Olimpijskim igrama morati da se takmiče kao nezavisni sportisti, pod olimpijskom zastavom.

Prvi čovek MOK-a Tomas Bah je naveo da to telo prati situaciju, ali da ne želi da spekuliše o mogućim posledicama.

Viktor, koji je savetnik oca za nacionalnu bezbednost, jedan je od funkcionera koji je pod sankcijama Evropske unije, koja nije priznala ishod predsedničkih izbora održanih 9. avgusta 2020. godine, ocenjujući ih kao "nameštene".

MOK će i dalje pomagati beloruskim sportistima u pripremama za Olimpijske igre u Tokiju tako što će im direktno plaćati novac za stipendije, dok su isplate Olimpijskom komitetu Belorusije stopirane.

(Alo) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)