ALKARAZ TITULOM NA VIMBLDONU ISPISAO ISTORIJU: Ovo su rekordi španskog tenisera

Novosti online

17. 07. 2023. u 09:22

Nakon neverovatnog meča, Vimbldon je prvi put u karijeri osvojio Karlos Alkaraz koji je do drugog grend slema došao rezultatom 3:2, po setovima 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4, i ovim trofejom ispisao istoriju i postavio neke nove rekorde.

АЛКАРАЗ ТИТУЛОМ НА ВИМБЛДОНУ ИСПИСАО ИСТОРИЈУ: Ово су рекорди шпанског тенисера

FOTO: Tanjug/AP

Na putu do trijumfa Alkaraz je prekinuo neverovatan Đokovićev niz od 15 uzastopnih osvojenih taj-brejkova na grend slemovima tako što je osvojio drugi set rezultatom 7:6. Pobedom je postao treći najmlađi igrač Open ere sa titulom na Vimbldonu. Jedini koji su mlađi od njega, a slavili su u Londonu, bili su Boris Beker (1985) i Bjorn Borg (1976).

Najmlađi u Open eri sa titulama na Vimbldonu i Ju-Es openu

Upravo je on taj koji je najmlađi osvajač Vimbldona i Ju-Es opena otkako se tenis igra u Open eri, dakle od 1968. i odluke grend slem turnira da i profesionalni teniseri mogu da igraju na njima.

Dalje, nijedan teniser još od Pita Samprasa (1994) nije stigao do titule na Vimbldonu a da je pobedio trojicu igrača iz top 10. Sampras je tada slavio protiv Majkl Čenga, Toda Martina i Gorana Ivaniševića, a Alkaraz sad protiv Holgera Runea, Danila Medvedeva i Novaka Đokovića.

Zaustavljen Đokovićev niz

Osvajanjem Vimbldona stigao je do šeste titule u sezoni. U poslednjih 40 godina samo su Andre Agasi (1988) i Rafael Nadal (2005) bili mlađi od njega a da su imali isto titula. Prvi je nakon Endija Marija 2012. koji je pobedio Đokovića u finalima grend slema u pet setova. Škotu je to pošlo za rukom na Ju-Es openu.

Za kraj, Alkaraz je u nedelju postao prvi teniser koji je pobedio Đokovića na Vimbldonu još od četvrtfinala 2017. godine i meča Srbina sa Tomašom Berdihom. Niz Novakove nepobedivosti trajao je 2195 dana.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

Novak Đoković je na antologijski način prošao u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je dan kasnije morao da se povuče sa tog grend slem turnira. Ispostavilo se da je razlog veoma ozbiljan, iako je na mogućnost da se nešto tako desi - upravo Nole i upozorovao organizatore. Sada on plaća skupu cenu, ali... i čelnici tog grend slema "čupaju kosu". Evo i zašto.

08. 06. 2024. u 17:30

Komentari (0)

DŽENIFER ZAPLAKALA TOKOM INTERVJUA: Mi ćemo zauvek ćemo biti porodica (VIDEO)