CEO SVET JE OVO PRATIO: Rafael Nadal prvi put posle 681 dana igrao na šljaci takmičarski meč! (VIDEO)

Novosti online

16. 04. 2024. u 18:20

Novak Đoković i Rafael Nadal su veliki teniski rivali, Nole je trenutno bolji po osvojenim "velikim trofejima" i statusu na ATP listi, ali je pažnja cele svetske teniske javnosti ovog utorka bila na onome što Rafa radi.

ЦЕО СВЕТ ЈЕ ОВО ПРАТИО: Рафаел Надал први пут после 681 дана играо на шљаци такмичарски меч! (ВИДЕО)

Screenshot / TennisTV

A Rafael Nadal se ovog utorka vratio tenisu, posle nove, duge pauze.

Na ATP turniru u Barseloni, Špančev rival je bio Italijan Flavio Koboli.

Nadal je, zbog dugog odsustva, a 102 dana je prošlo od njegovog poslednjeg takmičarskog meča, kao tek 644. na ATP listi ušao u ovaj duel, Koboli kao 62.

Ipak, rangiranje nije imalo veliku važnost kada je meč počeo, jer je Rafa zaigrao kao u transu, pokazavši vrlo rano zašto je smatran "kraljem šljake".

Iako na toj podlozi nije igrao takmičarski čak 681 dan, za 40-ak minuta je osvojio prvi set, izgubivši samo dva gema u njemu, a posle ekspresnog odlaska na 4:1 u drugoj deonici, na kraju je prilično mirno (uz jednu istinsku majstoriju od izgrađenog i dobijenog poena) Kobolija pobedio rezultatom 6:2, 6:3.

Naredni Nadalov rival u Barseloni biće 4. nosilac, Australijanac Aleks de Minor, koji je bio slobodan u uvodnoj rundi nadmetaa.

Emotivna konferencija za štampu

Podsetimo, Rafael Nadal je dan pred svoj prvi takmičarski nastup posle nove duge pauze došao nakon fotografisanja sa predsednikom teniskog kluba Barselona,Đordijem Kambrom, ali i sat i po treniranja sa Bolivijcem Hugom Delijenom, 178. teniserom sveta, koji je poražen u poslednjoj rundi kvalifikacija.

Pred novinare je seo i ovakopričao o svom povratku "belom sportu":

"Moje poslednje učešće"

Došavši u Barselonu sa svojim celim timom, a tu su trojica trenera - Karlos Moja, Mark Lopez i Gustavo Markaćo, kao i fizioterapet Rafael Majom, Rafa je ovako započeo obraćanje:

- Na ličnom planu, ovo je istinski poklon što sam u Barseloni i što mogu da igram. Želim da uživam u svakom momentu. U životu postoje početak i kraj. U sportu isto tako. Pretpostavljam da je ovo moje poslednje učešće ovde. Pokušaću da budem takmičarski kompetentan, neću izlaziti na teren samo da se oprosti, već ću davati sve od sebe, pa ćemo videti šta će biti. 

Abodminalni problem

Nadal nije želeo da ulazi u detalje povrede u abdominalnom delu zbog čega je još od februara van takmičarskog ritma.

- Znamo da problemi postoje. Pričao sam o tome još u Sevilji, jer je moj stric tada to komentarisao. A u mojoj izjavi, kada sam napuštao Monte Karlo, naveo sam da ne mogu da igram. Ne bih da pričam sad "imam ovde problem, imam onde problem". Umoran sam od toga - rekao je Rafa.

"Kralj šljake" je istakao da mu je žao što karijeru privodi kraju skrhan povredama:

- Teške su ovo bile dve godine za mene. Eto, obavio sam veliku operaciju kuka, a onda se dese druge stvari. Teško je kada se tako nešto događa vašem telu. Prosto, kad nešto možete, možete, ali kada ne možete, onda stvarno ne možete.

Hendikep sa serviranjem

Španac je istakao da je veoma malo radio na servisu poslednjih meseci, kako bi sačuvao svoje stomačne mišiće.

- Vrlo malo sam servirao u ovih nekoliko meseci, jer opterećenje morate pažljivo, postepeno da povećavate. Čoveku treba vremena da nauči da živi sa neizsvesnostima, da ne zna šta ga očekuje. A ja sam morao nekako da se dovedem u stanje da mogu da se takmičim. Da, moja lista povreda je dugačka, ali želim da se fokusiram na to da sam spreman da igram u utorak. I, eto me pred vama.

Čak 681 dana bez meča na šljaci!

Rafa je svestan da je čak 681 dan prošao otkako je poslednji put igrao meč na "svojoj" podlozi. Bilo je to finale Rolan Garosa 2022. protiv Kaspera Ruda.

- A već dan kasnije sam bio na štakama. Imao sam mnogo problema, ali, to vam je život...

Kalendar takmičenja

ATP Barselona će biti tek drugi Nadalov turnir u 2024. Posle toga, po rasporedu, slede madridski i rimsk imasters, kao uvod u Rolan Garos.

- Teško mi je da planiram stvari, idem dan po dan. A ima mnogo loših dana, fizičkih i psihičkih. Dobri dani preovlađuju i meni je još uvek zabavno da igram tenis. Zato i "vidim" sebe kako se i dalje takmičim. Ali, videćemo kako će to sve biti. To je, ionako, deo života sportista.

"Žao mi je Alkaraza"

Rafael Nadal i njegov "teniski naslednik", sunarodnik Karlos Alkaraz, nisu igrali meč još od pariskog megdana u hali "Bersi" 2022. godine. Očekivali su mnogi da igraju polufinale turnira u Barseloni, ali se "Karlitos", kako ga zovu u domovini, povukao sa turnira zbog povrede ruke.

- Žao mi ga je. Žao mi je što ne može da igra zbog povrede. Želim mu da se dobro io brzo opravi. Loše je za sam turnir kada njegov prvi nosilac ne igra - zaključio je Nadal, uz opasku da o potencijalnom polufinalu sa Alakrazom nije razmišljao.

Ako vas Novak Đoković i Rafael Nadal zanimaju, sve najnovije i najvažnije vesti o njima, ali i one najzanimljivije, pratite i dalje na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:00

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave