FATALAN ISHOD: Linijski sudija umro nakon što ga je pogodila loptica

Novosti online

07. 09. 2020. u 13:01

LINIJSKI sudija u meču Novaka Đokovića i Pabla Karenja Buste je brzo došla sebi nakon što je Srbin nenamern pogodio, ali istorija pamti fatalan ishod po sudiju nakon jednog servisa Stefana Edberga.

ФАТАЛАН ИСХОД: Линијски судија умро након што га је погодила лоптица

Foto: EPA

Iako je tenis jedan od najpopularnijih (pojedinačnih) sportova na svetu i nikako nije u grupi ekstremnih, može uzrokovati ozbiljne povrede. A istorija "belog sporta" pamti i jednu smrt uzrokovanu udarcem lopticom.

Niame, veliki Stefan Edberg (54), šesterostruki osvajač Grend slema, kao 17-godišnjak je u finalu juniorskog turnira 11. septembra 1983. prilikom servisa pogodio linijskog sudiju u preponu. Zbog toga, naravno, nije kažnjen diskvalifikacijom jer je to bilo za vreme poena.

Sudija Dik Verthajm (60) izgubio je ravnotežu i udario glavom o betonsku podlogu. Nesvesnog su ga prevezli u bolnicu gde je pet dana posle preminuo od krvarenja na mozgu. Ranije je imao dužu istoriju bolesti i problema sa srcem.

Edberg je bio šokiran. Do te mere da je ozbiljno razmišljao da napusti tenis! A još nije zagazio ni u dvadesete. Govorio je kako oseća veliku kricicu. Ipak to nije napravio i postao je jedan od najboljih tenisera druge polovice 1980-ih i početka 1990-ih godina prošlog veka.

A teniska organizacija promenila je pravilo po kojem linijske sudije sede na stolcima.

Verthajmova porodica tužila je organizatora Ju-Es opena, Američki teniski savez (USTA) i tražila 2,25 miliona dolara. Sud je utvrdio kako udarac lopticom nije bio uzrok Dikove smrti i odštetu smanjio na 165.000 dolara.

Edberg se naučio nositi s tragičnim posledicama svoga servisa i brzo je u svetu postao poznatiji po sjajnim rezultatima nego po nesrećnom događaju kojem je kumovao.

(24 sata.hr)

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)