ODRŽAN TENISKI KAMP: Tenis u Priboj stigao tri godine posle Vimbldona

Alem Rovčanin

19. 09. 2020. u 17:34

ZAHVALjUJUĆI velikom šampionu, svetskom broju jedan - Novaku Đokoviću, Srbija je godinama zemlja tenisa.

ОДРЖАН ТЕНИСКИ КАМП: Тенис у Прибој стигао три године после Вимблдона

FOTO: A. Rovčanin

Mečevi našeg Noleta, ali i drugih naših tenisera gledaju se sa punom pažnjom, ali malo je poznato da je jedna opština na jugozapadu Srbije, Priboj, imala prvi teniski teren, punih 12 godina pre nego što je isti izgrađen i u Beogradu i samo tri godine nakon što je održan prvi Vimbldon.

Da ova svetla tačka u prošlosti opštine na Limu ne bude zaboravljena i zapostavljena, u okviru projekta "Beli sport i kulturno-istorijsko nasleđe u funkciji razvoja turizma opština Priboj i Rudo", izgrađeni su teniski tereni kod gradskog stadiona "Mitar Mićo Mandić", gde je upravo okončan teniski kamp za 20 devojčica uzrasta od sedam do 15 godina.

- Nakon Berlinskog kongresa Austrougari su pravili svoje garnizone u Priboju i pritom gradili kasarne, stanove, pekare, ali i teniske terene. Prvi turnir održan je 1880. i održavali su se svakog leta do 1929. godine, kada su austrougarski oficiri napustili Priboj, a preko teniskih terena prešla je pruga - govori Pribojac Goran Reković.

POMOĆ EU

PROJEKAT je finansiran iz pristupnih fondova Evropske unije. Reč je o programu Prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine za period 2014-2020.

Ovogodišnji teniski kamp privukao je veliku pažnju dece, a ovo je jedinstveni način da nauče osnove belog sporta i pokažu svoje afinitete. Učestvovalo je po deset devojčica iz Priboja i Rudog, a poslednjeg dana kampa održano je i takmičenje najuspešnijih polaznika kojima će se dodeliti diplome.

- Prvi teniski turnir u Srbiji održan je upravo u Priboju i tragom te činjenice želimo beli sport ovde dodatno da razvijamo. Teniski kamp na novoizgrađenom terenu u Priboju, kod dečjeg igrališta u Mramoriju, održan je uz primenu svih epidemioloških mera. Za sve učesnike bila je obezbeđena teniska oprema, smeštaj, hrana, a kamp su vodili licencirani treneri - rekao je Vidoje Didanović, koordinator projekta.

Teniski teren u Priboju izgrađen tri godine nakon održavanja prvog Vimbldona/FOTO: AP

Potpredsednik Teniskog saveza zapadne Srbije Miloš Dedić smatra da je izuzetno važno da što više dece počne da se bavi tenisom od rane mladosti. Inače od pre šest meseci obuku trenera sa B licencom, uspešno je završilo pet Pribojaca.

VIZIJA Miloš Dedić, trener/FOTO: A. Rovčanin

- Nadamo se da će kamp pokrenuti tenis u ovom delu zemlje, a mi iz teniskog saveza ćemo učiniti sve da što više pomognemo deci da se okrenu sportu, druženju i zdravom načinu života - naglasio je Miloš Dedić.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili