VIKTOR TROICKI ZA „NOVOSTI”: IDEMO PONOVO NA TRON! Sa ovakvim igračima možemo da osvojimo svet

Đorđe Samoilović

20. 12. 2020. u 08:00

VIKTOR Troicki nema dilemu - Srbija pod njegovim vođstvom može da nastavi kontinuitet uspeha, koji su njegovi prethodnici ostvarili.

ВИКТОР ТРОИЦКИ ЗА „НОВОСТИ”: ИДЕМО ПОНОВО НА ТРОН! Са оваквим играчима можемо да освојимо свет

FOTO: Nebojša Paraušić

Trofeje ATP i Dejvis kupa, novi selektor naše zemlje želi da vrati u vitrine TSS, a podršku za takve poduhvate dobio je od doskorašnjih saigrača. Kaže da mu je drago što su ga Novak i ostali odabrali za vođu tima, uverava da je poverenje obostrano i da je to ključ zašto je odlučio da se prihvati trenerskog poziva.

Kako ste reagovali kada ste saznali da postoji mogućnost da postanete selektor, i kada se rodila ta ideja?

- Znao sam još i ranije da ću postati selektor. Bio je sastanak sa igračima, oni su došli na tu ideju u predložili me. Imao sam vremena da razmislim o svemu i nakon što su mi oni najavili da postoji ta mogućnost, saopštio sam odluku Zikiju (Nenad Zimonjić prim. aut.) da imam podršku igrača i da ću se kandidovati za selektora. Kod nas je to i pre bila tradicija i običaj da su teniseri ti koji govore ko im odgovara u datom trenutku, pa sam sa ogromnom dozom časti prihvatio tu funkciju. Nadam se da ću uspešno voditi reprezentaciju Srbije, kao što je i sa prethodnicima bio slučaj.

Da li ste u nekim ranijim fazama karijere razmišljali o trenerskom poslu?

- Nisam, ali kad su mi dali njihov predlog, odlučio sam da želim da budem na tom mestu, sa takvim momcima. Želja mi je da održim pozitivnu atmosferu u ekipi, koja je uvek bila na sjajnom nivou i da nastavim uspešan niz. Tokom igračke karijere nisam toliko razmišljao, ali u tenisu to nije retkost. I moj prethodnik Nenad Zimonjić je postao selektor dok je bio igrač. Tačno je da nemam trenerskog iskustva, ali sam tokom godina u Dejvis kupu mnogo toga naučio. Kao igrač sam prošao sve i svašta i probaću to da iskoristim i prenesem na nadolazeće mlade generacije koje će nositi našu selekciju.

PRVI CILj AUSTRALIJAN OPEN

KADA je u pitanju igračka karijera, da li je prvi naredni cilj da se obezbedi mesto u glavnom žrebu Australijan opena?

- To je kratkoročni cilj. Voleo bih da se vratim da igram još, treniram ovde pomno na "25. maju". Naravno, bilo bi lepo da se kvalifikujem za Asutralijan open, boriću se i daću sve od sebe. Početkom sledeće godine punim 35, svestan sam da neće biti lako, ali uradiću sve da se vratim.

Koje ste sve ciljeve zacrtali kada vam je saopšteno da ćete sedeti na klupi Srbije?

- Pošto sam ja prvenstveno Dejvis kup selektor, želja mi je da u tom takmičenju vratimo trofej koji smo osvojili 2010. U ATP kupu se ja maltene ništa ne pitam, sve zavisi od našeg najboljeg rangiranog igrača, koji odlučuje da li ćemo se prijaviti i ko će biti selektor. Ako tu debitujem, to će biti prva obaveza. Takođe, Olimpijske igre su mi jedna od obaveza kojoj se radujem kao selektor. Biće mi čast da idem sa našim timom, prvi put kao trener, ne kao igrač. Noletu baš to nedostaje da upotpuni kolekciju trofeja, ubeđen sam da će mu to biti jedan od fokusa u narednoj godini i nadam se da ću pomoći u tome.

Foto: Nebojsa Parausic

Spomenuli ste Dejvis kup, kao primarni cilj. Šta je potrebno da Srbija dođe do trofeja koji je osvojila 2010?

- Ne možemo da planiramo ili garantujemo kada ćemo i da li ćemo da osvojimo Dejvis kup, ali želja je da to učinimo u ove četiri godine. Neće biti lako, ali razlog zbog kojeg sam prihvatio ovaj poziv je što verujem u momke predvođene Novakom Đokovićem, najboljim teniserom sveta, i svi znamo koliko nam znači. Naravno, ne treba zaboraviti ni Dušana Lajovića, Filipa Krajinovića, Miomira Kecmanovića, Lasla Đerea, momke koji su svi tu oko top 50. Imam na raspolaganju ozbiljne igrače, verujem u njih i siguran sam da možemo mnogo.

PRIJA BORAVAK KOD KUĆE

KAKO gledate na period u proteklih nekoliko meseci, koji ste, za razliku od prethodnih godina, proveli u Beogradu i Srbiji, a ne na turnirima na različitim kontinentima?

- Prijalo mi je. Dosta toga mi se dešava na privatnom planu, dobio sam i drugu ćerkicu, tako da sam imao mnogo obaveza. U neku ruku, prijaće mi i da odem iz Beograda, jer sam navikao da mnogo putujem, a sada sam toliko vremena proveo ovde. Još uz to idem u malo toplije krajeve.

Više puta ste vi i vaši saigrači isticali sjajnu atmosferu u nacionalnoj selekciji. Koliko će budući uspesi od toga zavisiti?

- Kada sam bio igrač jedva sam čekao da se okupimo. Tenis je individualan sport i svaki put kad smo bili zajedno, osećao sam se najlepše od svih nedelja na Turu. Tada sam igrao najbolje, osećao sam timski duh i bilo je prelepo biti deo te atmosfere. Voleo bih da se to nastavi, da ovi mlađi što dolaze osećaju čast igranja za reprezentaciju, ali pre svega da su pozitivni, nasmejani, da im je lepo u timu i da se uvek odazivaju pozivu reprezentacije.

Gde se u ovom trenutku nalazi Srbija u odnosu na ostale teniske sile?

- Potrebno je puno toga da se desi i da se poklopi da bi se trijumfovalo na tim takmičenjima. Novi format Dejvis kupa je drugačiji od onoga na šta smo navikli, igra se u Madridu, jedan turnir... Može dosta toga da pođe naopako, desi se loš dan našeg igrača, dobar protivnik i gotovo. Po meni, imamo kvalitet, možemo da osvajamo najjača takmičenja, ali ne može ništa da se garantuje. Mnogo su jaki i Španci, Francuzi, Kanađani, Rusi i svi oni mogu do trofeja. Ne znam da li smo najbolji, ali sa ovakvim igračima sam siguran da možemo da osvojimo i Dejvis kup i ATP kup.

ZA PRAZNIKE U DOHU

GDE planirate da provedete predstojeće praznike?

- Voleo bih da ostanem ovde, ali imam mogućnost da povedem porodicu sa sobom u Dohu, u koju putujem u utorak. Oni će ostati sa mnom do početka kvalifikacija za Australijan open, ali specifična je situacija ove godine svakako i to je razlog zašto nismo ostali ovde.

Kako komentarišete neobičnu reakciju doskorašnjeg selektora Nenada Zimonjića, koji je bio iznenađen odlukom igrača da vas kandiduju za upražnjenu poziciju?

- Bilo mi je čudno da je iznenađen, jer mu je sve bilo unapred rečeno. Ja sam mu to direktno saopštio, jer nisam želeo da čuje od nekog drugog, a zatim i svi mi. Kada je bilo uslova za to, našli smo se u Beogradu i kao ekipa smo otvoreno pričali sa njim, istakli mu da igrači žele promenu i mene za selektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)