NOLETOV SUPERFINIŠ: Trka za najboljeg tenisera svih vremena bliži se kraju

Đ. SAMOILOVIĆ

26. 02. 2021. u 22:22

PRE skoro 18 godina, Rodžer Federer je osvojio svoj prvi od osam Vimbldona i ne znajući, započeo tenisku trku, koja traje i danas. U toj trci, koja se pretvorila u maraton, u međuvremenu su se Rodžeru pridružili Rafael Nadal i Novak Đoković u nadmetanju za najvećeg ikad u belom sportu.

НОЛЕТОВ СУПЕРФИНИШ: Трка за најбољег тенисера свих времена ближи се крају

Foto AP

O zvanju GOAT, odlučiće najverovatnije ukupan broj grend slemova posle penzionisanja svih članova "velike trojke", a zanimljivo je videti kako se u skoro dve decenije ta cifra menjala.

Ako bismo navedeni period od 18 godina podelili u tri etape (2003-2009, 2010-2015, 2016-2021), videli bismo da je Federer svoju dominaciju ostvario u ranim stadijumima karijera Đokovića i Nadala, dok je našem asu pripala brojčana nadmoć u poslednjih deset godina.

U periodu posle 2009, Novak je osvojio 17 grend slem trofeja, čime je potvrdio tezu koja kazuje da je u svom zenitu statistički nadvisio dva najveća rivala. Naravno, trenutno najbolji igrač planete je i malo mlađi od Španca i Švajcarca, pa stoga ne čudi što je malo kasnije krenuo da niže recke sa najvrednijih teniskih teritorija.

- On je uvek u razgovoru o najvećima ikad. Trenutno je najkonstantniji igrač na svetu. Činjenica je da će osvojiti još nekoliko grend slemova i da će pojuriti brojne rekorde. Zastrašujuće je koliko je fit, na vrhuncu je nekoliko godina. Uzeo je 9, može i 15 Australijan opena u zavisnosti od toga koliko godina bude igrao - rekla je nedavno Sanija Mirza, nekadašnja najbolja dubl igračica sveta.

Ono što je takođe upečatljivo je i to što je Federer čak 15 grend slem titula osvojio u periodu od 2003 do 2009, dok je u poslednjoj deceniji to bio slučaj samo pet puta.

U ovoj podeli, najizbalansiranije deluju brojke Nadala, koji ni u jednoj etapi nije prvi, ali ni poslednji, već stalno drugi, što govori samo koliko je Bik sa Majorke konstantan u svojoj karijeri.

ZUB VREMENA NAGRIZA RIVALE

ONO što je neizbežno jeste zub vremena, koji sve više nagriza Đokovićeve protivnike (Nadal stariji godinu dana, Federer šest) i utisak je da srpski teniser može i do 25 grend slemova ako ostane zdrav, kako je nedavno rekao bivši selektor Bogdan Obradović za naš list.

Ako se to desi, biće u pol poziciji za nezvaničnu titulu najboljeg ikad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O, NE! Slavni Rus hteo na ručak sa Đokovićem, pa se setio... (VIDEO)