NEVEROVATNA IZJAVA HRVATSKOG TENISERA: Rodžer je najveći, on i Rafa su stvorili Đokovića i ostale?

Novosti online

28. 02. 2021. u 17:14

TRENER Rodžera Federera, nekadašnji hrvatski Devis kup reprezentativac i treći reket sveta, uključio se u raspravu o najboljem teniseru sveta svih vremena.

НЕВЕРОВАТНА ИЗЈАВА ХРВАТСКОГ ТЕНИСЕРА: Роџер је највећи, он и Рафа су створили Ђоковића и остале?

Foto: AP

Nije nikakvo iznenađenje što je on za titulu GOAT nominovao svog pulena Rodžera, ali način na koji je komentarisao Novaka Đokovića i ostale šampione Australijan opena dovodi u pitanje da li je on uopšte kompetentan da komentariše beli sport.

Nesumnjivo je da su grend slem trofeji najvažniji, da su oni pošteno merilo za igrača. Važnost tih turnira je takva u poslednjih 15-20 godina, ali ranije, pogotovo u daljoj prošlosti, Australijan open bio je manje važan od Rima ili Monte Karla. U skladu s time, nije mi razumno da poredimo današnje rezultate sa dostignućima Roda Lejvera, Bjerna Borga ili Džona Mekinroa poredeći samo grend slem titule. Nisu ni samo slemovi važni, tu su i ostale titule, plasman na listi... rekao je Hrvat za tennismagazineitalia.it.

On je posle napravio razliku koju prave mnogi drugi sportski stručnjaci, a to je razlika između "najuspešnijeg" i "najvećeg".

"Moje mišljenje je da nema tačnog, konkretnog odgovora (na to ko je najveći svih vremena). Znate li koliko mi ljudi kaže da misle da je Rodžer najveći, šta god da se desi? Nisam siguran da najuspešniji istovremeno znači i najveći. Ili da može da bude samo jedno ime u tom kontekstu. U sportu postoji jedan koncept koji se zove zaostavština", rekao je Ljubičić.

A šta to tačno znači?

"Ono što je ostavljeno u amanet, trag. Da pojasnim. Izuzetno poštujem apsolutnog šampiona kakav je bio Pit Sampras. Osvojio je 14 grend slem titula, igrao je tenis fantastično. Ali, uvek je jasno govorio da ga interesuju jedino pobede i da mu je sreća veća kad ga drugi ostavljaju na miru. Tako je i bilo: pobeđivao je, povukao se i nestao. A Rodžer i Rafa ostavili su važan trag u istoriji tenisa", rekao je Ljubičić.

Ako se pitate kada će uopšte spomenuti Đokovića, u sledećem pasusu, mada vam se verovatno neće svideti kako ga je uključio u priču.

"Rodžer i Nadal su imali to rivalstvo, pobede, to su jedinstvene stvari. Oni su promenili sport. Ovo što sada gledamo rezultat je onoga što su njih dvojica radili od 2005. pa nadalje. Oni su na neki način 'stvorili' Đokovića, koji je morao da nađe način da izađe na kraj s njima i da ih pobedi. I sve koji su došli posle njih su inspirisali, svi oni znali su da moraju da se izgrade tako da mogu da se nose s dva čudovišta", rekao je Ljubičić.

Podsetimo, Đoković ima bolji skor i protiv Federera i Nadala i sa obojicom je odigrao više mečeva nego što su njih dvojica odigrali međusobno.

Sa Nadalom je igrao 56 puta i pobedio je 29, sa Federerom je igrao 50 i pobedio je 27. Nadal i Federer su igrali 40 puta, od čega je Španac slavio u 24 susreta.

(MONDO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju