Posle gotovo tri godine: "Privremeni" u "Srpskoj fabrici stakla" dočekali nove ugovore o radu

Z. Rašić

02. 07. 2020. u 16:38

KONAČNO je poboljšan položaj radnika "Srpske fabrike stakla" koji gotovo tri godine nisu u radnom odnosu u toj firmi, već su angažovani po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima koje potpisuju najčešće na dva meseca. Ovih dana, onima koji rade u jedinom preduzeću za proizvodnju ambalažnog stakla u Srbiji su prvi put podeljeni ugovori o radu - na određeno vreme, od 1. jula do kraja avgusta, ali će tokom ta dva meseca imati sva prava koja dosad nisu imali, uključujući i bolovanje i godišnji odmor!

После готово три године: Привремени у Српској фабрици стакла дочекали нове уговоре о раду

Foto: Z. Rašić

Podsetimo, više od 500 ljudi je "privremeno" obavljalo iste poslove na kojima su radili decenijama, ali bez ugovora o radu.

- Situacija je malo bolja nego ranije. Jer, možemo bar zvanično bolovanje da dobijemo, pa kada se razbolimo više ne zavisimo od dobre volje šefa. Nažalost, i novi ugovor je na određeno vreme, a verovatno će da ih obnavljaju, bez obzira na to što smo svi mi bili u stalnom radnom odnosu po više godina pre otvaranja stečaja. Nevolja je, međutim, to što ni sa ovim ugovorom nijedna banka neće da nam odobri kredit, a nemamo pravo ni na kartice, ni na čekove - ističe grupa radnika koja nije želela da im se imena pominju u novinama.

Od menadžmenta "Srpske fabrike stakla", inače zatvorenog za medije, zvaničnu informaciju nismo mogli da dobijemo jer se generalni direktor nije odazivao na brojne telefonske pozive.

Podsetimo, svih 830 radnika paraćinske Staklare je 20. septembra 2017, kada je prvi put otvoren stečaj u ovoj fabrici, dobilo otkaz, ali je nešto više od 500 njih odmah vraćeno da nastavi proizvodnju. Oni su tada prvi put potpisali ugovore o privremenim poslovima, ali situacija se nije promenila ni kada je stečaj, koji nikad nije postao pravosnažan, na kraju obustavljen. Radnici su očekivali da opet dobiju rešenja o stalnom angažovanju, ali to se nije dogodilo.

Firma se, inače, duže od godine nalazi u prethodnom stečajnom postupku, a Privredni sud u Kragujevcu utvrđuje ispunjenost uslova za otvaranje stečaja po predlogu same firme - u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR). Na snazi su mere obezbeđenja po rešenju koje je još aprila prošle godine doneo stečajni sudija Branislav Jovović kojim je, između ostalog, zabranjena prinudna naplata sa računa dužnika, na šta su se žalili najveći poverioci među kojima i JP "Srbijagas". Predmet iz Privrednog apelacionog suda još nije vraćen u Kragujevac, pa je neizvesnost potpuna.

Iako je proizvodnja u SFS stabilna, dugovi se mere milionima evra, pa će - ako zbog stava poverilaca sud odbije UPPR - sudbina "Srpske fabrike stakla" biti u rukama najvećeg od njih, "Srbijagasa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu