ALEJA ZASLUŽNIH ZRENJANINACA: Olimpijci položili cveće na spomen-bistu Ferenca Kemenja (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

19. 07. 2020. u 10:15

POVODOM 160 godina od rođenja dr Ferenca Kemenja, jednog od tvoraca modernih Olimpijskih igara.

АЛЕЈА ЗАСЛУЖНИХ ЗРЕЊАНИНАЦА: Oлимпијци положили цвеће на спомен-бисту Ференца Кемења (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Simboličnim polaganjem cveća na spomen-bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku u Zrenjaninu, koje su položili osvajači četiri medalje na Olimpijskim igrama, Momir Rnić i Milorad Stanulov, odata je počast i obeležena 160. godišnjica od rođenja dr Ferenca Kemenja (1860-1944), osnivača Međunarodnog olimpijskog komiteta i jednog od pionira savremenog olimpijskog pokreta.

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, koji je uz Vukosava Đapić Atanacković, sekretara Sportskog saveza grada na obalama Begeja, sačinjavao sportsku delegaciju, istakao je ponos zbog činjenice da su velikani poput dr Ferenca Kemenja, živeli u gradu i njegov sportski identitet povezali sa Evropom i svetom, a Zrenjanin sa oreolom "grad sporta" do sada je imao 43 učesnika na Olimpijskim igrama, sportista, sportskih funkcionera i sudija, koji su osvojili 23 olimpijske medalje.

 

Foto: Grad Zrenjanin

Rukometaš Momir Rnić, kapiten reprezentacije tadašnje Jugoslavije, tri puta je učestvovao na Olimpijskim igrama, u Moskvi 1980. godine, Los Anđelesu 1984. kada je postao olimpijski šampion i u Seulu 1988. godine, kada su se naši rukometaši okitili bronzanim odličjem.

Veslač Milorad Stanulov, dubl-skulu sa Novosađaninom Ivanom Pančićem, osvojio je dve olimpijske medalje - srebrnu u Moskvi 1980. godine i bronzanu četiri godine kasnije u Los Anđelesu.

Uz prvog osvajača olimpijskog odličja, rvača Branka Simića, legendarnog bokserskog asa Zvonka Vujina, košarkaške Dejana Bodirogu, Žarka Čabarkapu, odbojkaše Vanju i Nikolu Grbić, Maju Ognjenović, Davora Štefaneka, Ivanu Španović, Rnić i Stanulov, nosioci su olimpijskog duha u pitomoj banatskoj ravnici, i kako kažu svi su na početku svojih karijera, maštali o nastupu na Olimpijadi, što je vrhunac bavljenja sportom.

Ferenc Kemenji rođen je 18. jula 1860. godine u Velikom Bečkereku, u jevrejskoj porodici koja se u grad doselila 12 godina pre toga.

Školovao se u Budimpešti i Parizu, gde je završio dva fakulteta i zatim radio kao direktor škole i profesor matematike i fizike, uz zagovaranje ideje o reformatorstvu školstva, sa posebnom pažnjom na fizičku kulturu i idejom da se pri školama izgrade fiskulturne sale, o čemu je napisao više radova.

Foto: Grad Zrenjanin

Prvi MOK 1986.

Predavanje barona Pjera de Kubertena, o ideji olimpizma ga je opčinilo, pa je ubrzo postao njegov saradnik, a kasnije i član Međunarodnog olimpijskog komiteta i jedan od organizatora prvih savremenih Olimpijskih igara, u Atini 1896. godine. Uz ovu važnu obavezu, dr Kemenj je bio i pratilac reprezentacije Ugarske, za koju je nastupao Momčilo Trepavica, prvi Srbin olimpijac, čije je nastupe pratio i pisao izveštaje za tadašnje sportske novine u Ugarskoj, oduševljen njegovim zavidnim sportskim rezultatima.

Iz Međunarodnog olimpijskog komiteta povukao se 1907. godine, ali nije prekinuo prijateljstvo sa Kubertenom koji mu je 1933. godine pisao da se "Igre nisu ugasile, nastavljaju da se razvijaju, u čemu je i njegova zasluga".

KRAJ ŽIVOTA U BUDIMPEŠTI

Život dr Ferenca Kemenja, tragično je prekinut tokom Drugog svetskog rata, kada je sa suprugom izvršio samoubistvo 21. novembra 1944. godine, u Budimpešti. Ostalo je nejasno da li se na takav čin odlučio zbog pacifističkih stavova i neslaganja sa tadašnjom vlašću ili zbog progona, jer je bio jevrejskog porekla.

Фото: Град Зрењанин
 
BISTA U ALEJI VELIKANA

Grad Zrenjanin odužio mu se 1972. godine, kada je podiga u Aleji velikana u Karađorđevom parku, podignuta spomen bista, rad beogradske vajarke Radmile Graovac, koju je 2016. godine, u sklopu posete, obišla i članica Međunarodnog olimpijskog komiteta iz Nemačke Klaudija Bokel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)