DA POZAVIDI OGLEDNO DOBRO: Ponosi se rekordnim prinosima

Z. Gligorijević

20. 07. 2020. u 06:10

NENAD Nikolić iz Batinca, nadomak Ćuprije, ostvario je rekordan prinos pšenice - od čak osam tona po hektaru.

ДА ПОЗАВИДИ ОГЛЕДНО ДОБРО: Поноси се рекордним приносима

Foto: Privatna arhiva

Za šta poljoprivredni stručnjaci tvrde da se retko postizalo čak i na oglednim parcelama, gde se uzgoj ove kulture obavlja u bezmalo, pa laboratorijskim uslovima.

Dakle, ovaj vredni domaćin je sa parcele od 3,15 hektara požnjeo tačno 24.980 kilograma hlebnog zrna, a sa ocem Vojinom i sinom Stefanom ukupno godišnje obrađuje i do 100 hektara. Pored pšenice, kukuruza, lucerke, soje i suncokreta, koje seju svake godine, Nikolići imaju još oko tri hektara pod šljivom i kajsijom

Posebno je interesantno i to što naftu ne kupuju, već je sami proizvode od suncokreta i soje. Bave se i tovom junadi, u turnusu proizvedu do stotinu grla, a imaju i pedesetak ovaca.

Nenad je izvesno vreme bio u Švajcarskoj, gde još rade njegova supruga Snežana, sin Saša i ćerka Sanja, ali se zbog ljubavi prema poljoprivredi vratio u rodno selo. Batinac, inače, ima 240 domaćinstava, a većina radno sposobnog stanovništva, njih oko 800, je u - inostranstvu.

- Svake godine postižem neki rekord. Ova je bila izuzetno povoljna za pšenicu, a uspeh nije izostao jer sam blagovremeno primenio sve agrotehničke mere. Inače, na 40 hektara, koliko sam požnjeo ove godine, prosečni prinosi su 6.800 kilograma po hektaru, cena je odlična, pa će i zarada biti dobra - ocenjuje Nikolić.

Njegovu ljubav prema poljoprivredi deli i petnaestogodišnji sin Stefan, koji je - za razliku od sestre i brata, odlučio da ostane na porodičnom imanju. Već je naučio da upravlja kombajnom, pa je ovog leta verovatno bio najmlađi kombajner u Pomoravlju, a ume i da popravlja poljoprivredne mašine.

- Najviše, ipak, volim životinje. Mnogo sam bio vezan za bika Kokana, kojeg smo pre tri godine izlagali na Novosadskom sajmu. Imao je gotovo dve tone i tada bio najveće izloženo grlo. Kada ga je otac prijavio za aukcijsku prodaju, silno sam se isplakao jer je bio miroljubiv i umiljat - veli Stefan kojem je sada konjić postao ljubimac u štali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)