NA PANJU MU SE UKAZAO KRST: Dragan sa Kosova i Metohije ugledao neverovatan prizor (FOTO)

D. ZEČEVIĆ

22. 07. 2020. u 15:03

KADA sam na stablu bukve, koje sam prethodno presekao, ugledao krst koji kao da je rukom nacrtan, pomislio sam da je to neki znak, da je Bog uz nas Srbe na Kosovu i Metohiji, da nas čuva i pomaže da ostanemo na ovim prostorima - kaže tridesetogodišnji Milan Antić iz Gornjeg Kusca, srpske sredine pokraj Gnjilana, koji je pripremao ogrev za zimu u porodici Dragana Stojkovića (51) iz istog sela.

НА ПАЊУ МУ СЕ УКАЗАО КРСТ: Драган са Косова и Метохије угледао невероватан призор (ФОТО)

Foto privatna arhiva

Domaćin je, objašnjava, osam metara drva kupio od Albanca koji seče šumu nedaleko od manastira Draganac, jedine žive svetinje u Kosovskom Pomoravlju, a nesvakidašnju pojavu je prva primetila Draganova supruga Jorgovanka...

- Kada je ugledala presečeno stablo sa krstom, počela je da uzvikuje od sreće, odnosno da se raduje rečima da će i njih odnosno sve nas Bog pogledati - priča Jorgovanka.

Milan, inače, radi u ovdašnjoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, sa roditeljima, te suprugom i dve ćerkice je ostao "svoj na svome" u Gornjem Kuscu, a dopunski poslovi im pomažu da prevaziđu oskudicu i lakše odole svim izazovima na Kosmetu. Tako, ovaj vredni mladi čovek, pored sopstvenih, obrađuje i njive uzete u zakup, pa ne namerava da napušta najveće srpsko selo u Kosovskom Pomoravlju, sa oko 400 domova.
- Ovdašnji ljudi su mnogo vezani za manastir Draganac, koji nam je svojevrsni duhovni centar. Iako obnova ove svetinje traje godinama, uliva nam nadu u to da je opstanak moguć, a Stojkovići kojima sam sekao drva su jedan deo stabla sa krstom odneli upravo tamo.

Foto privatna arhiva

Drugi će, rekoše, darovati komšiji, a treći zadržati kao svojevrsnu čuvarkuću - objašnjava Antić.

Kaže, iako ne potpuno definisan kao sada, pre nekoliko meseci je krst u drvetu pronađen i u porodici Nikole Jovića, a podseća i na to da se početkom godine nešto slično dogodilo u jednom metohijskom povratničkom selu.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a