POSLEDNJE ZBOGOM ČUVENOJ "CVETI DABIĆ": Pod bagerima nestaje nekadašnji tekstilni gigant i simbol grada na Đetinji

N. J.

03. 09. 2020. u 20:19

DUŽE od decenije, ništa više ne podseća na činjenicu da je Užice nekada bilo grad tekstilaca: u toku je rušenje čuvene fabrike "Cveta Dabić", nastale iz stare "Tkačke radionice", a na mestu ugašene kompanije biće izgrađen stambeno - poslovni kompleks.

ПОСЛЕДЊЕ ЗБОГОМ ЧУВЕНОЈ ЦВЕТИ ДАБИЋ: Под багерима нестаје некадашњи текстилни гигант и симбол града на Ђетињи

Foto: N. J.

Svojevremeno, na ovom mestu posla je bilo za 3.000 mahom Užičanki, one su proizvodile tekstil prepoznatljiv i cenjen u svom krajevima nekadašnje države i širom Evrope.

Užički trgovci Mališa Atanacković, Jovan Golubović, Aleksa Popović i Tomo Naumović, zajedno sa ovdašnjim industrijalcima osnovali su 1897. "Tkačku radionicu", kao akcionarsko društvo. Bio je to početak industrijalizacije u ovom delu Srbije. Od 1946. fabrika je nosila ime Cvete Dabić, radnice u tkačnici, koja je 1942. streljana u logoru na Banjici.

Foto: N. J.

Nacionalizovana fabrika imala je izvozni program za zapadnu Evropu, bila je simbol ženskog preduzetništva i veliki, ne samo užički, "brend".

Devedesetih godina prošlog veka, uporedo sa raspadom tadašnje države, počinje i sunovrat fabrike. Bankrot je proglašen tek 2006. godine, a vlasnik postaje MMP "Jedinstvo".

Rušenje fabričkog kompleksa na obali Đetinje biće završeno do kraja decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)