UPRKOS TEŠKOĆAMA, 1.000 NOVIH RADNIH MESTA: Rekordan broj zaposlenih u Novom Sadu, povećanje isključivo u privatnom sektoru

Z. GRUMIĆ

05. 09. 2020. u 08:34

UPRKOS negativnim ekonomskim posledicama pandemije virusa korona, na području Grada Novog Sada beleži se najveći broj zaposlenih poslednjih godina, pre svega zahvaljujući jačanju privrednih aktivnosti, posebno onih u takozvanom privatnom sektoru.

УПРКОС ТЕШКОЋАМА, 1.000 НОВИХ РАДНИХ МЕСТА: Рекордан број запослених у Новом Саду, повећање искључиво у приватном сектору

Ilustracija / Foto D.Dozet

To je ovih dana, u razgovoru sa novinarima, istakao gradonačelnik Miloš Vučević, konstatujući da su aktuelni ekonomski pokazatelji Grada veoma dobri, posebno ako se uzmu u obzir teški uslovi u globalnom pogledu.

- Niko ne priča bajke, niti da teku med i mleko, ali činjenica je da, zahvaljujući odgovornom odnosu Novosađana prema svojim radnim i finansijskim obavezama, kao i mnogo snažnijoj privredi, imamo stabilan gradski budžet, odnosno dobre prihode i rekordan broj zaposlenih, od gotovo 160.000.

Poslednjih nekoliko meseci, koji se poklapaju sa posledicama pandemije i primenom različitih mera podrške privredi kako bi što lakše prevazišla teški udar, u Novom Sadu je otvoreno više od 1.000 novih radnih mesta, a to povećanje broja zaposlenih zabeleženo je isključivo u privatnom sektoru.

DEFICIT

GRAD Novi Sad nema dovoljan komunalnih milicajaca, ako se ima u vidu broj stanovnika od oko 400.000 i dodatna ovlašćenja koja je ta služba dobila. - Kada zovemo komunalnu miliciju i kad ne mogu da izađu na sve svoje zadatke jer nema dovoljno zaposlenih, onda ćemo tvrditi da nam fali taj kadar, a kad bi ih bilo više, onda onda bi opet neko rekao da preveliki broj ljudi zapošljavamo u javnom sektoru - dodaje Vučević.

Tim egzaktnim pokazateljima, kako je dodao gradonačelnik, opovrgavaju se ona uvrežena mišljenja da svi traže državni posao i da je konstantno na delu stranačko zapošljavanje.

- U poslednjih pet godina u Novom Sadu imamo smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za 662 radna mesta, a rast u privatnom sektoru od nekoliko hiljada novozaposlenih. Znam da niko ne može da ubedi građane Srbije da nema masovnog zapošljavanja u državnim firmama i službama, ali podaci govore drugačije.

S druge strane, potrebe mnogih sektora, odliv kadrova poslednjih godina i drugi razlozi zahtevaju otvaranje novih radnih mesta i u državnom, odnosno javnom sektoru, naročito u prosveti i zdravstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Izmene u saobraćaju zbog radova na pojedinim putnim pravcima