BAGERIMA PREKOPALI GROBOVE!? Srpska groblja na Kosovu i Metohiji sada i na meti "vandala" iz komunalnog preduzeća

D. ZEČEVIĆ

12. 09. 2020. u 11:20

PRILIKOM izvođenja radova na vodovodnoj mreži u neposrednoj blizini pravoslavnog groblja u selu Žakovo u opštini Istok pre nekoliko dana oštećena su četiri grobna mesta, a deo groblja je prekopan.

БАГЕРИМА ПРЕКОПАЛИ ГРОБОВЕ!? Српска гробља на Косову и Метохији сада и на мети вандала из комуналног предузећа

Foto: D. Zečević

Oštećenje na ovom groblju i skrnavljenje spomenika potvrdili su i predstavnici Srba iz opštine Istok, dok iz kosovske policije ističu da je "štetu na pravoslavnom groblju proizvela kompanija koja izvodi radove na vodovodnoj mreži"."

- Jedna kompanija koja izvodi radove na vodovodnoj mreži je prilikom kopanja kanala izručila zemlju na četiri grobna mesta. Uzeli smo izjavu od svedoka i finansijskog menadžera projekta u okviru kog se izvode radovi, a izjavu će dati i vlasnik te kompanije - rekao je Fadilj Gaši, policijski službenik iz opštine Istok, za elektronske medije na Kosovu i Metohiji, navodeći da je slučaj prosleđen tužilaštvu.

DVE DECENIJE NA METI

GOTOVO da nema pravoslavnog groblja na KiM da nije bilo na meti vandala u protekle dve decenije, odnosno od dolaska međunarodnih snaga na KiM. Prema podacima Eparhije raško-prizrenske, više od stotinu grobalja je oskrnavljeno i oštećeno, a prema rečima raseljnih Srba sa KiM, ima slučajeva da su čitava groblja preorana. Ili kao u Đakovici, gde je na najstarijem groblju u gradu sagrađena višespratna velelepna zgrada Opštinskog suda ili u Samodreži gde je pored crkve na groblju sagrađena fabrika za punjenje vode.

I dok napominje da groblje u Žakovu sa pedesetak nadgrobnih spomenika važi za jedno od starijih na ovom području, predsednik Privremenog organa ove opštine Mališa Đurić ističe da su pre dve godine takođe zbog iskopavanja vodovodne cevi oštećena grobna mesta.

- Tada su čak i kosti isplivale iz sanduka, a voda je nosila delove kostiju i lobanje što je bilo strašno videti, i uprkos saniranju sada su ponovo oštećeni i spomenici i grobna mesta - opominje predsednik Đurić.

On naglašava da urušavanje i skrnavljenje groblja u Žakovu, udaljenom desetak kilometara od Istoka ima "višestruku poruku" koja bi, kako navodi, mogla da znači da Srbi - čak ni pokojni nisu poželjni u ovom selu, a još manje oni koji planiraju da se vrate. Inače, od šezdesetak srpskih porodica u selu nije ostala nijedna, ali je desetak porodica zainteresovano da se vrate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)