FABRIKAMA NUDE FILTERE: Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu ne radi punim kapacitetom

Z. Rajić

14. 09. 2020. u 11:51

ФАБРИКАМА НУДЕ ФИЛТЕРЕ: Централно постројење за прераду отпадних вода у Врбасу не ради пуним капацитетом

Foto EPV

CENTRALNO postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, u čiju je izgradnju EU uložila 23 miliona evra, radi sa četvrtinom kapaciteta, jer na njega nisu priključena domaćinstva u ovoj opštini, kao ni industrijski pogoni u široj okolini.

Zbog toga je Ekološki pokret Vrbasa (EPV) proteklog vikenda okupio predstavnike prehrambene industrije i komunalnog sektora iz Crvenke, Vrbasa i Srbobrana i poveo ih u obilazak postrojenja i na konsultacije s rukovodstvom CPPOV na temu mogućnosti prečišćavanja otpadnih voda iz fabričkih pogona.

- Neophodno je povezivanje privrede na postrojenje radi dostizanja optimalnog kapaciteta prerade otpadnih voda i snižavanja troškova rada postrojenja, a samim tim i pojeftinjenja usluge prečišćavanja, čime bi se pojačao interes za priključenje na kanalizaciju, kako industrije, tako i domaćinstava - predočio je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

USKO GRLO

S OBZIROM na veliki interes fabrika u Crvenki da se privežu na CPPOV, ispostavilo se da bi sadašnji potisni vod od Crvenke do magistralnog kolektora otpadnih voda, između Kule i Vrbasa, bio usko grlo sistema. Zaključeno je da bi sadašnji vod trebalo zameniti širim ili postaviti dodatni vod.

Postrojenje u Vrbasu izgrađeno je sa ciljem da se prikupljanjem i prečišćavanjem otpadnih sanitarnih, komunalnih i industrijskih voda zaustavi zagađenje Velikog bačkog kanala (VBK), čija voda otiče u Tisu, a iz nje u Dunav.

UPOZNAVANJE Privrednici u obilasku prečistača,Foto EPV

- Na postrojenje su zasad prikopčane kanalizacije u Crvenki, Kuli i gradu Vrbasu, a projektom EU predviđeno je da se kanalizacione mreže izgrade i u pet sela u vrbaskoj opštini - Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu, Ravnom Selu, Kucuri i Savinom Selu, kako bi se na CPPOV priključila i domaćinstva, kao i institucije i mali industrijski i poslovni objekti u ovim naseljima - rekao je Nebojša Grbušić, direktor "Veolija Srbije", ogranka kompanije Veolia Water Solutions and Technologies, kojoj je povereno upravljanje postrojenjem u Vrbasu.

V.D. direktora međuopštinskog Javnog preduzeća "Prečistač Vrbas - Kula" Ranko Mitrović, istakao je da bi punom obimu funkcionisanja CPPOV najviše doprinelo kad bi se na filtere postrojenja uputile industrijske vode koje su prethodno prošle predtretman.

Razgovoru u Upravi CPPOV prisustvovali su predstavnici industrija "Karneks" i "Vital" i Vodoprivrednog društva "Bačka" iz Vrbasa, fabrike alkohola "Reahem" iz Srbobrana i špiritane "Panon", šećerane "Crvenka", keksare "Jafa" i JKP "Vodovod" iz Crvenke. Dogovoreno je da u kratkom roku sve firme procene količine otpadnih voda koje bi mogle da usmere ka prečistaču, kako bi se utvrdio stvarni potencijal saradnje privrede i CPPOV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)