POČAST JUNACIMA RODA: Obeležena godišnjica bitke i osvećenja hrama na Mačkovom kamenu

V.Mitrić

20. 09. 2020. u 13:49

ПОЧАСТ ЈУНАЦИМА РОДА: Обележена годишњица битке и освећења храма на Мачковом камену

Foto: V.Mitrić

POVODOM 106 godina legendarne Bitke na Mačkovom kamenu iz Prvog svetskog rata i dve godine od osvećenja Spomen-hrama Svetog despota Stefana na planini Jagodnji, između Krupnja i LJubovije, nedaleko od Drine, organizovana je državna i crkvena ceremonija srpskim junacima u čast.

Svetu arhijeresku liturgiju, sa blagoslovom episkopa šabačkog Lavrentija, služio je prota Stojadin Pavlović, direktor Patrijašijske upravne kancelarije SPC sa sveštenstvom iz Jadra, Rađevine i Azbukovice.

Prota Pavlović, inicijator i predvodnih izgradnje bogomolje na Mačkovom kamenu, podignute u slavu srpskih div junaka, koju je povodom 100 godina od završetka Velikog rata osveštao patrijarh sropski Irinej, podsetio je na ratnike koji su svoje živote položili za veru pravoslavnu i otadžbinu srpsku.

-LJubav Božja prema čoveku, ljubav čoveka prema Bogu,  bližnjima i svojoj otadžbini vodila je srpske vojnike i oficire na planinskom vencu desetinu kilometara desno i levo od Mačkovog kamena do pobede i povlačenja desetkovane neprijateljske vojne formacije  preko Drine – rekao je prota Stojandin, inače poreklom iz ovdašnjeg sela Selanca. - O stogodišnjici Velikog rata u blagodarnosti slavnim ratnicima oni koji znaju šta je bogoljublje i čovekoljublje podigli su ovaj hram.

Foto: V.Mitrić

 

Posle liturgije održan je parastos ispred Spomen-kosturnice. Vence su položili čelni ljudi opština LJubovija i Krupnja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragoljub

20.09.2020. 16:06

Kasno ja za sve,dugo su Srbi bili u smrtnom zagrljaju lickih bosanskih crnogorskih generala,i po ovm praznom stupcu se vidi da te bitke vise nikog ne interesuju a cak smatraju da je sve to laz,doduse Licki su zaboravili i Jasenovac a svi zajedno su voleli koznjake i bele konje a bogami najvise beograd.