OVAKO IZGLEDA NAJSTARIJA SRPSKA ŠKOLA NA KiM: Izgrađena je 1904, a preti joj rušenje (FOTO)

D.Zečević

30. 09. 2020. u 18:54

U NASTOJANjU da se pronađe kompromisno rešenje oko Osnovne škole u selu Drajčići u opštini Prizren, koja je izgrađena daleke 1904.godine, a kojoj preti potpuno rušenje, predstavnici kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak inicirali su danas sastanak sa predstavnicima Bošnjaka i Srba iz ovog sela.

ОВАКО ИЗГЛЕДА НАЈСТАРИЈА СРПСКА ШКОЛА НА КиМ: Изграђена је 1904, а прети јој рушење (ФОТО)

Foto: D.Z.

Sastanku su pored predstavnika Ministarstva, prisustvovali i predstavnica Bošnjaka u kosovskoj Skupštini, direktor Osnovne škole na albanskom jeziku iz susednog sela Mušnikovo, predstavnici OEBS-a i petnaestak meštana ovog sela.

-Bošnjaci ovog udaljenog i nepristupačnog sela Sredačke župe na Šar-planini  istakli su da njihova deca moraju već godinama da pohađaju školu u udaljenom selu Mušnikovo u kojoj se nastava jedino odvija na albanskom jeziku i da je to razlog inicijative rušenja stare škole. Tome se, kažu, oštro protivi Toma Tomić, učitelj u penziji iz ovog sela i ističu da je on jedini krivac što se ovaj problem godinama ne rešava-ističe se u saopštenju Ministarstva za povratak napominjući da je opština Prizren obezbedila sredstva za prevoz đaka iz bošnjačke zajednice ali da u zimskim uslovima to nije moguće zbog čega se dešava da danima i nedeljama izostaju iz škole.

Predstavnici ministarstva su prisutnima ponovili dobro poznati stav ministra Jevtića da škola predstavlja objekat od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu i da je zato treba sačuvati ali da to nikako ne znači da se ministar i Ministarstvo protive izgradnji nove škole za Bošnjake u ovom selu.Inače, namera Bošnjaka prema saznanjima našeg lista bila je da poruše pomenutu školu koju su gradili Srbi i koja je sagrađena na imanju Mladena Jevtića koji je zaveštao svoju baštu za izgradnju školskog objekta a koji je pod zaštitom države od 1958 godine kao najstarija srpska škola na KiM.Zbog pomenutih činjenica Toma Tomić, učitelj u penziji jedan od malobrojnih Srba u ovom sela koje nastanjuju većinom Bošnjaci protivi se godinama rušenju ove škole, a u saopštenju Ministasrtva za povratak navodi se da će ministar Dalibor Jevtić  i njegovi saradnici biti posvećeni iznalaženju kompromisnog rešanja koje ne bi bilo suprostavljeno interesima bilo koje zajednice u ovom selu.

OBJEKTI U ZAŠTIĆENIM ZONAMA

Škola u Drajčićima u kojoj srskih đaka nema od 1999 godine ne može da se koristi zbog urušenog krova koji je oštećen još 2013 godine.Inače,delegacija kosovskog Ministarstva za povratak posetila je i učitelja Tomu, koji je rekao da je čitav svoj radni vek posvetio svoj deci i njihovom obrazovanju u ovom ali i susednim selima. Prisutnima su predočena i autentična dokumenta koja svedoče o zaveštanju Mladena Jevtića koji je „svojim seljacima Srbima poklonio baštu“ za izgradnju škole i dobrovoljnim prilozima Srba koji su školu izgradili kao i o proglašenju pravoslavne crkve i škole u njenojblizini za objekte u zaštićenim zonama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)