ČISTE SMEĆE - SADE DRVOREDE: Lokalna samouprava u Leskovcu svakog vikenda "ratuje" sa nelegalnim deponijama u 144 naselja

I.Mitić

05. 10. 2020. u 07:13

SVAKI vikend tokom poslednjih sedam godina je za nadležne u leskovačkim gradskim službama koje brinu o čišćenju i zaštiti životne sredine bio - radan.

ЧИСТЕ СМЕЋЕ - САДЕ ДРВОРЕДЕ: Локална самоуправа у Лесковцу сваког викенда ратује са нелегалним депонијама у 144 насеља

Foto I. Mitić

I, u akcijama uklanjanja smeća i šuta sa nelegalnih deponija je očišćeno više od 450 lokacija, uz pravilno deponovanje gotovo 5.000 tona raznog otpada.

Podsetimo, akcija kontinuiranog čišćenja "divljih" smetlišta je pokrenuta još u septembru 2013, posle sumiranja podataka nadležnih gradskih službi o velikom broju neregistrovanih deponija gotovo u svakom od 144 naseljena mesta na teritoriji Leskovca.

Dve godine kasnije, osim uklanjanja otpada, počelo je i čišćenje lokacija, odnosno njihovo privođenje nekoj nameni.

Slađan Đikić, Foto I. Mitić

- Ovaj veliki posao je inicirao gradonačelnik Goran Cvetanović, a vremenom je sve preraslo u niz aktivnosti usmerenih ka unapređenju i čišćenju javnih površina u svim mesnim zajednicama.

To podrazumeva i košenje zelenih površina, uklanjanje rastinja, zamenu dotrajalog mobilijara i njegovo redovno farbanje...

Posebno smo zadovoljni time što je veliki broj građana pokazao razumevanje i poželeo da se uključi, pa sada imamo i njihovu pomoć u onome što faktički neprekidno radimo - ističe šef gradskog Odeljenja za zaštitu životne sredine Slađan Đikić.

Kaže i da je upravo to bio cilj "vikend angažovanja" ne samo nadležnih u gradskoj upravi - prvenstveno iz Odeljenja na čijem je čelu - već i Komunalne milicije, JKP "Komunalac" i preduzeća kojem su Leskovčani poverili prikupljanje i deponovanje otpada, a to je austrijska kompanija "Por Verner" i "Veber".

ZAPREĆENE KAZNE POSTALE EFIKASNE

NA velikom broju očišćenih lokacija su postavljene table sa upozorenjima o zabrani bacanja otpada, uz informacije o visini zaprećene kazne. Za građane u prekršaju ona iznosi tri, za preduzetnike 25.000, a za pravna lica 50.000 dinara. U relativno malom broju slučajeva, u odnosu na ukupan broj očišćenih lokacija, dolazi do ponovnog formiranja nelegalnih deponija - najviše u nehigijenskim naseljima.

- Želja nam je bila da ojačamo ekološku svest javnosti, odnosno da motivišemo građane ne bi li promenili loše navike, pa da zajednički uspostavimo zdrav sistem upravljanja otpadom, uz očuvanje prirodnih resursa kojima raspolažemo - precizira Đikić, i naglašava da su prioritet imala lokacije u blizini škola i gusto naseljenih mesta, mada nisu zaboravljali ni reke ili njive.

Foto I. Mitić

Veliki broj očišćenih javnih površina sada su, na inicijativu građana, uređena dečja igrališta - sa novopostavljenim mobilijarom - dok je na pojedinim mestima obavljena takozvana rekultivacija, pa su na nekadašnjim smetlištima "nikle" sadnice topole i drugog drveća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna