DA ZNAJU ŠTA UDIŠU: U Pirotu kupili automatsku mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha

V. ĆIRIĆ

15. 10. 2020. u 06:47

PIROĆANCI su izdvojili 16 miliona dinara za kupovinu automatske stanice kojom će meriti kvalitet vazduha, a novo postrojenje će biti montirano kraj Tehničke škole, jer je ta lokacija ocenjena kao "najreprezentativnija".

ДА ЗНАЈУ ШТА УДИШУ: У Пироту купили аутоматску мерну станицу за контролу квалитета ваздуха

Detalj sa prezentacije AMS / Foto V. Ćirić

Automatska merna stanica omogućava proveru kvaliteta u realnom vremenu, a podaci će moći da se pročitaju sa njene aplikacije. Posebno je značajno to što će se pratiti i koncentracija takozvanih "PM" čestica, od 10 i 2,5 mikrona, koje se ne vide golim okom.

- Cilj je da podaci budu dostupni u svakom trenutku, pa da ovdašnji ljudi, shodno rezultatima, blagovremeno budu upozoreni kao da nešto nije u redu - kaže direktor ovdašnje Regionalne sanitarne deponije Nebojša Ivanov, naglašavajući da će podaci o "PM" česticama posebno biti dragoceni hroničnim bolesnicima.

Rezultate merenja će koristiti i lokalna samouprava, te Zavod za javno zdravlje koji će - u konsultacijama sa nadležnim ministarstvima i agencijama - sačiniti program za smanjivanje zagađenja, naročito tokom zimskih meseci, kada je aktivno oko 15.000 individualnih ložišta. Ako je za utehu, najveći broj Piroćanaca kao energent koristi drva, a svi ogromne nade polažu u gasovod koji bi iz susedne Bugarske trebalo da prođe upravo kroz jedini grad na krajnjem jugoistoku Srbije.

Dotad, u Pirotu se nadaju da će ove godine situacija, ipak, biti znatno povoljnija, jer je ovdašnje JP "Toplana" instaliralo postorojenja koja od polovine prošle zime rade na komprimovani gas, dok je mazut samo takozvana rezervna varijanta.

I, dok zamenik gradonačelnika Miloš Colić kaže da je ovo jedna vrsta odgovornosti prema građanima koji zaslužuju kvalitetnu životnu sredinu, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha pri Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije Milenko Jovanović je konstatovao da su Piroćanci pokazali veliku energiju i inicijativu da sami urade nešto pozitivno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije