ZAVRŠAVAMO SVE ŠTO GODINAMA TAVORI: Adrian Satmari, predsednik Opštine Bačka Topola, za "Novosti"

J. LEMAJIĆ

23. 10. 2020. u 08:44

PRE nešto više od tri decenije Bačka Topola, varoš na sredokraći puta između Novog Sada i Subotice, iako nevelika bila je među industrijskim gigantima u tadašnjoj Jugoslaviji.

ЗАВРШАВАМО СВЕ ШТО ГОДИНАМА ТАВОРИ: Адриан Сатмари, председник Општине Бачка Топола, за Новости

Foto Opština Bačka Topola

 Kao i u ostalim manjim mestima, bitka sa tranzicijom je ostavila traga kako na izgled tako i na privrednu sliku opštine - jedan po jedan zatvarani su veliki pogoni "Inomaga", GIK "Prvog maja", "Žitokombinata", prodavnice "Topola univerzala", a oni koji su preživeli znatno su smanjili broj zaposlenih i promenili način rada.

Sve je to neumitno uticalo na razvoj opštine, koja je godinima tavorila i gomilala probleme. Tačka na to stavljena je pre nekoliko godina, kada se rukovodstvo opštine uhvatilo ukoštac sa nagomilanim problemima i počelo da ih rešava jedan po jedan.

- Pred nama su veliki izazovi, ali mi ne bežimo od njih, imamo dobar tim i verujemo da ćemo uz pomoć naših sugrađana uspeti da realizujemo sve što planiramo - kaže predsednik Opštine Adrian Satmari. - To je pre svega da završimo sve započete projekte, koji godinama stoje u mestu, ali i da krenemo u nove poduhvate koji se tiču svih naših građana, ne samo u centru, nego i u okolnim selima. Za nas je podjednako važan i razvoj gradskog dela opštine kao i svake mesne zajednice i zato u svakom selu imamo neku investiciju. Trudimo se da stvorimo okruženje tako da zadržimo mlade, a istovremeno da uz pomoć izutnog geografskog položaja i sadržaja koje sami kreiramo privučemo potencijalne ulagače.

Već na samom ulazu u centar grada vidimo da je nekadašnji "Venus" opasan skelama i da se punom parom radi na izgradnji zatvorenog bazena.

- On će sredinom sledeće godine biti završen i taj posao je u potpunosti finansiran novcem iz opštinskog budžeta. Koštao je oko 500 miliona dinara, jer nam se tokom izgradnje pojavio novi trošak za šipove. Bilo je planirano plitko temeljenje, ali su tokom radova izvođači naišli na glinu, te da novi bazen ne bi doživeo sudbinu prethodnog, objekat stoji na 203 šipa, na dubini oko 14 metara - objašnjava Satmari.

- Sledeće godine nameravamo da raspišemo javnu nabavku za drugu fazu radova, koja podrazumeva opremanje i spoljno uređenje. Planiramo i da rekonstruišemo gradski park, u kome rastu retke i stare vrste biljaka. Tako želimo da dobijemo lepu celinu sa stadionom, bazenom i parkom.

Kolektor

- Paralelno sa prečistačem gradi se glavni kolektor fekalne kanalizacije, stanica u blizini kasarne i odatle treba još oko dva kilometra mreže da se izgradi da bi došla do prečistača. Dobra vest je i što je i "Perutnina Ptuj" krenula sa izgradnjom prečistača otpadnih voda, a nadamo se da će i drugi zagađivači krenuti tim putem - kaže Adrian Satmari.

Skele su i oko zgrade nekadašnjeg hotela.

- Tu smo imali mnogo posla, a dosta posla je i pred nama. Opština je najpre otkupila taj hotel, pa smo na osnovu stručnog mišljenja morali da srušimo jedan sprat i stavimo krov na objekat. Zbog gabarita samog objekta, koji ima više od četiri hiljade kvadrata, ne možemo da ga sopstvenim sredstavima završimo, tako da ćemo se truditi da do novca dođemo putem donacija - objašnjava Satmari. - Deo objekta biće hotelski smeštaj, a deo komercijalne prostorije i konferencijska dvorana. Možda i opštinska uprava pređe u tu zgradu.

Za razliku od hotela, Dom učenika, pored Poljoprivredne škole, konačno je završen i u toku je tehnički prijem objekta.

- Kada se to završi, pravo svojine biće preneto na AP Vojvodinu, a on će funkcionisati u okviru Poljoprivredne škole i treba da se uvrsti u republičku mrežu za smeštaj učenika. Do idućeg septembra će sigurno sve biti gotovo i 100 kreveta će čekati srednjoškolce iz cele Vojvodine - najavljuje prvi čovek Opštine.

Bačkotopolčani su svesni da razvoja nema bez ekologije, koja je preduslov za zdrav život.

- Svesni smo problema sa kojim se naši sugrađani svakodnevno suočavaju. Krivaja je dosta zagađena i preduzeli smo konkretne korake da se to zagađenje smanji. U toku je izgradnja prečistača otpadnih voda, u koji će biti uloženo 600 miliona dinara, deo finansira Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine deo opština - predočava naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)