POLITIČKI KONSENZUS U INTERESU GRAĐANA: Saša Srdić, predsednik Skuštine opštine Bačka Topola, za "Novosti"

J. LEMAJIĆ

23. 10. 2020. u 09:15

IZA svakog realizovanog projekta stoji pregršt regulativa koje moraju da se usvoje kako bi posao uopšte bio započet, zato ne moramo da spominjemo koliko je za jednu manju, višenacionalnu opštinu kao što je Bačka Topola važno da postoji politički konsenzus za donošenje odluka.

ПОЛИТИЧКИ КОНСЕНЗУС У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА: Саша Срдић, председник Скуштине општине Бачка Топола, за Новости

Foto Opština Bačka Topola

- Opštinu vodi koalicija koju čine Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka. Ponosimo se činjenicom da smo svi okupljeni oko jednog cilja, a to je realizacija kapitalnih investicija - ističe Saša Srdić, predsednik Skupštine opštine Bačka Topola. - Malo je opština naše veličine u Srbiji koje su imale toliko javnih nabavki u proteklih nekoliko godina. U ovom mandatu imamo kontinuitet u odnosu na prethodni, što je jako bitno i verujem da ćemo uspeti da završimo sve što smo počeli. Bez obzira na to ko je predlagač, kojoj stranci pripadamo, podržava se sve što je važno za bolji život građana. Živimo u međusobnoj toleranciji i poštovanju i to se ogleda na svakom koraku.

Tako se trenutno grade bazeni u Bajši i Staroj Moravici, kulturni dom u Novom Orahovu, Tomislavci su dobili teniski teren kakvim može da se ponosi i neki veliki grad, u Njegoševu je rekonstruisan sportski teren, obnavljaju se seoske ambulante i vrtići, planira se obnova terena u Karađorđevu...

- Želimo da zadržimo ljude i u opštini i na selima. Kao lokalna samouprava ne možemo da otvaramo radna mesta, ali možemo da pripremimo dobar privredni ambijent, dobre uslove za privlačenje investicija i zapošljavanje ljudi - dodaje naš sagovornik.

- Naša industrijska zona je jedna od prvih u Vojvodini, ali dugo nije bila u funkciji. U proteklih nekoliko godina u nju je uloženo više od 250 miliona dinara, zahvaljujući pomoći republičke i pokrajinske vlade. Iz republičkog budžeta izdvojeno je oko 80 miliona dinara za izgradnju "istočne" obilaznica koja spaja auto-put i industrijski park, dok je iz pokrajinskog budžeta uloženo 60 miliona dinara za unutrašnje saobraćajnice i infrastrukturno opremanje. I lokalna samouprava je uložila 50 miliona dinara tako da je Industrijska zona sada kompletno opremljena.

OPŠTINA SA 23 NASELjA

Po poslednjem popisu opština Bačka Topola ima oko 35.000 stanovnika, u šta spadaju grad i 23 sela.

- Bitno je da podignemo kvalitet života na selima, nije dovoljno samo ih infrastrukturno opremiti, već ljudima treba dati i sadržaje kako bi ostali i stvarali porodice - kaže Srdić. - Trudimo se da učinimo sve da sela žive.

Nova industrijska zona se prostire na 32 hektara podeljena na 17 parcela, od kojih je šest već prodato.

- U zoni trenutno posluju tri kompanije - domaća "Midmas", i mađarska "Kite" iz oblasti agro-industrije, koja se bavi poljomehanizacijom (zastupnik je svetski poznate firme "DžonDir"), semenskom robom i zaštitom bilja, i nemački "Potker", koji se bavi proizvodnjom metalnih delova nameštaja. Završen je pogon mlekare. Korona je odložila početak radova na izgranji fabrike suhomesnatih proizvoda "Banatski organik MV", a u pregovorima smo i sa stranim ulagačima - najavljuje Srdić.
U industrijskoj zoni Jug posluju AIK "Bačka Topola", kafilerija "Žibel", Industrija mesa "Topola" i "Perutnina-Ptuj", dok su u staroj zoni francuski "Lor", fabrika bicikala "Kapriolo", štamparija "Kompart", "Termovent - Livnica čelika"...
- Pokušavamo da se vratimo na mesto nekadašnjeg industrijskog centra, imamo idealnu poziciju i to treba da iskoristimo - poručuje Srdić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UČESTVUJU EKIPE IZ OSAM ZEMALJA: Na Zlatiboru počeo internacionalni dečiji fudbalski turnir