NAGRADA GODINE „BILO JEDNOM JEDNO POZORIŠTE“: Izložba bačkotopolskog muzeja najbolja u Mađarskoj

J.L.

27. 10. 2020. u 19:02

IZLOŽBA „Bilo jednom jedno pozorište“ Muzeja opštine Bačka Topola proglašena izložbom godine u Mađarskoj.

НАГРАДА ГОДИНЕ „БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО ПОЗОРИШТЕ“: Изложба бачкотополског музеја најбоља у Мађарској

Foto J. L.

Za prestižno priznanje „Izložba godine“ koju dodeljuje Društvo „Pulski” – Udruženje mađarskih muzeja iz Budimpešte – najznačajnije  organizacija muzejske struke u Mađarskoj,  po prvi put ove godine  mogle su da se nadmeću i  prekogranične izložbe s mađarskom tematikoma.  Za najbolju u kategoriji postavki s budžetom do dva miliona forinti (oko 650 hiljada dinara) proglašena je izložba  „Bilo jednom jedno pozorište…“ autora Ildiko Banči i Tamaša Olaha, u zajedničkoj realizaciji Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada i Muzeja opštine Bačka Topola.

Izložba je omaž Sreskom mađarskom narodnom pozorištu, koje je delalo u Bačkoj Topoli od 1949. do 1959. godine, a postavljena je povodom sedam decenija od osnivanja.

-Ova izložba kreativnim sredstvima predstavila publici osnivanje, specifičnost i delanje ovog veoma značajnog pozorišta, koje već decenijama živi samo u uspomenama – kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Priznanje su Nacionalnom muzeju u Budimpešti primili  koautor  postavke  Tamaš Olah, i rukovodilac projekta izložbe Tibor Vaštag. Muzej u Topoli dobio je kao nagradu paket usluga digitalizacije vredan 500.000 forinti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)