DEDA MAŠI NAPISAO KNJIGU: Profesor engleskog u penziji, Danko Nikolić, objavio zbirku poezije

S. M. JOVANOVIĆ

02. 11. 2020. u 06:30

PENZIONISANI profesor engleskog jezika iz Zaječara Danko Nikolić je nedavno odlučio da svoju unuku Mašu obraduje tako što će joj za deveti rođendan pokloniti knjigu.

ДЕДА МАШИ НАПИСАО КЊИГУ: Професор енглеског у пензији, Данко Николић, објавио збирку поезије

Foto Privatna arhiva

I, to ništa ne bi bilo neobično da nije reč o delu koje se zove kao i slavljenica, a deda Danko ju je lično napisao za svoju mezimicu koja živi u Novom Beogradu.

- U knjizi ima više od 70 pesama i nisu sve posvećene Maši, ali su vezane za nju. I, korice su u padežima: Maša, Maši, s Mašom... To su, dakle, pesme, nastale u trenutku i nisu menjane, osim ako se bila potkrala neka greška. Inače, ovo delo se ne prodaje, može samo da se poklanja - ističe Nikolić.

Od prve pesme pod naslovom "Bašta moje baka Vukice", preko stihova nanizanih lično za Mašu, knjiga za unuku u sebi nosi i svojevrsni spomenar njenih uspomena, proživljenih kod deke i bake u Zaječaru. Mnogo toga se odnosi i na novobeogradsku školu koju pohađa, a povodom razgovora sa dekom su nastali stihovi naslovljeni sa "Maša, deda i skajp". Tako saznajemo da se deda i unuka "ispričaše naširoko, al ne mogaše deda da je poljubi u levo oko"...

- Ovo je moja prva knjiga, iako imam više od hiljadu raznoraznih pisanija. Odavno se spremam da objavim "Rasturena dela", zato što svi publikuju ona sabrana. Inače, polovinu mog opusa čine ljubavne pesme, a tu su i šaljivi, nedefinisani, pa i stihovi o mom Rsovcu, na četvoromeđi između Niša, Sokobanje, Svrljiga i Aleksinca. To je selo koje se kroz vekove "kurvalo", pa u svakoj opštini bilo pomalo - smeje se profesor Danko, i kaže da mu književna karijera tek predstoji, iako je na pragu osme decenije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju