JOŠ JEDAN GRAD U SRBIJI POOŠTRIO MERE: Zbog korone se skraćuje radno vreme ugostiteljskih objekata

Tanjug

09. 11. 2020. u 16:54

ŠTAB za vanredne situacije grada Bora doneo je danas naredbu da se ograniči radno vreme ugostiteljskih objekata, koji neće raditi od 21.00 do 6.00 časova, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Bora.

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ ПООШТРИО МЕРЕ: Због короне се скраћује радно време угоститељских објеката

Foto D. Pozderović

Kako bi se sprečilo širenje virusa korona, Štab je doneo i naredbe koje propisuju da se preventivne mere u predškolskim ustanovama moraju u potpunosti poštovati, odloženo je okupljanje u školama i propisano da se ispiti organizuju u skladu sa merama zaštite, a kontrola nad sprovođenjem tih mera će biti pojačana.

Takođe, naredbe se odnose na kontrolu nošenje maske u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, kao i na zabranu okupljanja za više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru, ukoliko se ne može obezbediti adekvatna distanca i mere zaštite.

Zabranjen je rad bazena, spa i velnes centara, dok se verskim objektima, kao i kozmetičkim i frizerskim salonima, teretanama i salonima lepote, nalaže strogo sprovođenje svih mera zaštite.

Kako je rečeno tokom konferencije koja je održana nakon sednice Štaba za vanredne situacije grada Bora, jedan od osnovnih razloga za uvođenje novih mera jeste nepoštovanje postojećih što dovodi do širenja virusa i povećanja broja zaraženih u gradu.

- Svi zajedno moramo stvoriti kolektivnu odgovornost i svest prema ovom virusu, koliko god pojedinci od njega pravili igru, šalu i političku promociju. Mi danas imamo situaciju gde se javno poziva na nepoštovanje mera. Ovo je slobodno demokratsko društvo gde svako ima pravo na mišl?enje, ali kada su u pitanju životi naše dece, naših roditel?a, naših bližnjih, zaista treba da budemo odgovorni i složni da sprečimo širenje virusa i da se međusobno poštujemo tako što ćemo brinuti jedni o drugima - istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Prema rečima medicinskih stručnjaka iz gradskih zdravstvenih ustanova, širenje virusa dolazi upravo iz porodičnih kontakata i u toku organizovanja raznih proslava i većih okupljanja.

Na dnevnom nivou, u Domu zdravlja se u redovnom testiranju obrađuju uzorci preko stotinu sugrađana koji imaju potencijalne simptome virusa, dok je broj komercijalnih testova na lični zahtev u proseku oko 130, čime je Bor lokalna samouprava sa najvećim brojem testiranja u tom delu Srbije.

Kako je ispričao direktor Opšte bolnice u Boru dr Goran Joksimović, na Grudnom odeljenju trenutno se nalazi 28 pacijenata od kojih je kod 21 laboratorijski potvrđen virus korona, a za petoro se čekaju rezultati.

- Pozitivni pacijenti se više ne šalju na nivo tercijalne zaštite, odnosno u privremene bolnice, već ostaju u gradskoj bolnici, usled čega dolazi do opterećenja zdravstvenog sistema na lokalu. Mi ulažemo velike napore da, kako kadrovski, tako i prostorno, zbrinemo, primimo i adekvatno lečimo sve veći broj pozitivnih pacijenata. Samo juče je hospitalizovano 10 bolesnika, a to je podatak o kome treba ozbiljno razmisliti - rekao je dr Joksimović.

Na teritoriji grada je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok" Zaječar, ukupno 208 aktivno pozitivnih osoba, od poslednjih informacija oporavile su se četiri osobe, dok nije zabeležen nijedan novi slučaj virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)